Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron tuore raportti hillitsee Venäjän-pelkoa

Viron tiedustelu pitää pientä paikallista konfliktia todennäköisempänä kuin laajamittaista sotaa.

Ulkomaat
 
Ints Kalnins / Reuters
Virolaiset sotilaat osallistuivat Naton sotilasharjoitukseen Tapan tukikohdassa Virossa viime vuoden toukokuussa.
Virolaiset sotilaat osallistuivat Naton sotilasharjoitukseen Tapan tukikohdassa Virossa viime vuoden toukokuussa. Kuva: Ints Kalnins / Reuters
Fakta

Venäjä vahvistunut Baltian lähellä

 Venäjä on muodostanut helikopteriprikaatin Latvian rajan taakse Ostroviin Pihkovan alueelle.

 Viron rajan lähellä Luugassa ovat Iskander-ohjukset, joiden kantama on yli Viron.

 Venäjä suunnittelee panssarijoukkojen koulutuskeskusta Viron ja Suomen lähelle Pietarin pohjoisreunalle Sertolovoon.

Tallinna

Venäjä on nyt ja lähitulevaisuudessa ainoa sotilaallinen uhka Itämeren alueen turvallisuudelle. Näin suoraan kirjoittaa Viron ulkomaantiedustelusta vastaava Teabeamet, Tietovirasto, ensimmäisessä julkisessa raportissaan, joka julkaistiin keskiviikkona Tallinnassa.

Salamyhkäisen viraston kotisivu oli pitkään valkea ruutu, josta näki lähinnä johtajan Mikk Marranin nimen. Nyt sieltä voi lukea englanniksi ja viroksi 44-sivuisen raportin Viro kansainvälisessä turvallisuusympäristössä 2016.

”Venäjä näkee Viron kiusallisena, oudon menestyksellisenä valtiona mutta samalla Naton heikkona lenkkinä”, sanoi Marran tiedotustilaisuudessa.

Raportti pitää Venäjän hyökkäystä Baltiaan epätodennäköisenä mutta toteaa samassa virkkeessä, ettei vaihtoehtoa voi sulkea pois.

Raportissa on viesti myös Suomelle ja Ruotsille:

”Konfliktitilanteessa on otettava huomioon, että Venäjä käsittää Itämeren alueen kokonaisuutena eikä Moskova piittaa sotatilanteessa yhdenkään valtion puolueettomuudesta.”

Nato voi käyttää Suomen ja Ruotsin infrastruktuuria, minkä vuoksi Venäjä on valmis iskemään kohteisiin myös niiden alueella, raportti perustelee.

”Venäjä katsoo Baltian maita osana länttä, jolloin mahdollinen yhteenotto olisi lännen kanssa”, perusteli Teabeametin johtaja Mikk Marran tiedotustilaisuudessa HS:lle.

Marran ei kommentoinut kysymyksiä, pitääkö Viro turvallisuusriskinä Suomen ja Ruotsin pysymistä Naton ulkopuolella tai päinvastoin mahdollisen liittymisen aiheuttamia jännitteitä. 

Sotilaallinen uhka Virolle muodostuu raportin mukaan kahdesta olosuhteesta: Venäjä tekee virhearvioinnin, joka johtuu väärästä uhkakuvasta, Baltiasta lännen strategisena alueena. Venäjä näkee Baltian Naton tukialueena, jonka kautta sotilasliitto voi Yhdysvaltojen johdolla uhata Venäjää.

Lisäksi kaukaisemmilla lännen ja Venäjän välisillä konflikteilla Turkin rajalla voi olla yllättäviä heijastusvaikutuksia Baltiaan, Marran sanoi.

Vaikka Venäjän sotilaallisen suunnittelun painopiste on Kaliningradissa, arktisella alueella ja vuodesta 2014 Ukrainassa, se on vahvistanut sotilasvoimaansa myös Viron ja Latvian lähellä. Pienet lisäpanostukset osoittavat yhdessä, että taustalla on laajempi kokonaissuunnitelma.

Venäjä laskee ajallisen etumatkan varaan, joka sillä on Natoon verrattuna joukkojensa kokoamiseksi. Viron ulkomaantiedustelun mukaan Venäjä pystyy käyttämään Baltian maita vastaan nopeasti jopa 30 pataljoonaa taistelujoukkoja. Tämä on enemmän kuin yhdysvaltalaisen ajatushautomon Rand Corporationin hiljattain julkaisemassa raportissa, jonka mukaan Nato häviäisi Baltiassa Venäjälle nykyisessä voimatasapainossa.

Viron ulkomaantiedustelun raportin oletus on, että Venäjä toimisi samantapaisesti kuin Ukrainassa: se tähtäisi rajakaupungin tai alueen alistamiseen.

”Operaation suorittaisivat Viron ja Latvian rajojen lähelle pysyvästi sijoitetut joukot 1. panssariarmeijan ja muiden läntisen sotilasalueen yksiköiden tuella. Pelotteena se käyttäisi taktista ydinasetta.”

Raportin pääviestejä on, että Viron avoin yhteiskunta sekä toimiva oikeusjärjestelmä eivät altista sitä Venäjän hyökkäykselle samaan tapaan kuin Ukrainaa. Pääasiallinen pelote Virossa ovat Naton joukkojen läsnäolo ja sotilasharjoitukset.

Raportin tarkoitus on hillitä paniikkia, joka seurasi Krimin valtauksesta. Valtauksen välillisiä seurauksia olivat pelottelu, sensaatiohakuisuus ja puolitotuuksien levittäminen.

Viron ulkomaantiedustelu aikoo jatkaa analyysiensa julkaisua vuosittain.

”Epävarmuudesta kumpuava paniikki on hyvin vaarallista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat