Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaaliset protestit yleistyvät Ranskassa

Ranskan nuoret nousivat uutta työlakia vastaan verkossa ja kaduilla.

Ulkomaat
 
Virtuaalisessa mielenosoituksessa lisätään kartalle oma tikku-ukko.
Virtuaalisessa mielenosoituksessa lisätään kartalle oma tikku-ukko.

Kapinointi kotisohvalta kasvattaa suosiotaan jopa Ranskassa, barrikadeille nousemisen perinteikkäimmässä maassa.

Työntekijöiden oikeuksien puolesta järjestettiin keskiviikkona ”virtuaalinen mielenosoitus”, johon oli iltapäivällä osallistunut noin 90 000 ihmistä.

Mielenosoitus tapahtuu verkkosivulla, jonka kartalle mielenosoittajat ilmestyvät. Kartalle saa lisättyä itsensä tikku-ukkona twiittaamalla ranskaksi tunnisteella ”työlaki, ei kiitos”.

Keskiviikkona ranskalaiset osoittivat mieltään työlakien muutosta kohtaan toki myös perinteisin keinoin Ranskan kaduilla. Poliisin arvion mukaan Pariisissa osoitti mieltään noin 30 000 ihmistä, järjestäjien mukaan jopa 100 000.

Ranskan sosialistihallituksen perustelut uudistuksille ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa: vienti pitäisi saada vetämään ja työttömiä töihin.

Ranskassa hallitus on ottanut vertailukohteiksi Saksan, Italian ja Espanjan, joissa vastaavia uudistuksia on jo tehty.

Ranskan työttömyys on pysynyt sitkeästi noin 10 prosentissa vuodesta 2012 lähtien, kertoo Ranskan tilastokeskus. Hallitus toivoo, että irtisanomisia helpottamalla ja joustoja lisäämällä se loisi olot, joissa yritykset uskaltavat palkata lisää väkeä.

Uusi laki muun muassa laventaisi taloudellisia syitä, joihin yritys voi vedota antaessaan potkuja. Lisäksi väärin perustein irtisanottujen korvauksille asetettaisiin osassa tapauksia euromääräinen katto.

Paikallista sopimista helpotettaisiin muuttamalla sääntöjä, joilla yrityksissä voidaan äänestää esimerkiksi ylityökorvausten pienentämisestä.

Uudistukset jakavat Ranskan vasemmistoa syvästi.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun vasemmistohallitus esittää muutosta, joka pidentää työaikaa ja laskee palkkoja”, totesi sosialistikansanedustaja François Lamy Le Mondelle.

Sosialistipresidentti François Hollanden kannatus pysyy erittäin heikkona. Hän puolustaa työlakiremonttia sanomalla, että se itse asiassa parantaa nuorten asemaa työmarkkinoilla.

Toinen virtuaalinen mielenilmaus, kansalaisaloite työlakiesitystä vastaan, oli kerännyt keskiviikkona 1,2 miljoonaa allekirjoitusta. Vasemmistolaisen Libération-lehden mukaan luku on Ranskan ennätys.

CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS
Pariisissa osoitettiin keskiviikkona mieltä myös perinteisesti.
Pariisissa osoitettiin keskiviikkona mieltä myös perinteisesti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat