Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Isisin Snowden” paljasti 22 000 terroristi­järjestön taistelijan tiedot – aineiston ikä ja aitous epäilyttävät tutkijoita

Isisiin pettynyt taistelija varasti henkilörekisterin, joka voi paljastaa terroristijärjestön värväysverkoston. Suojelupoliisi odottaa, että aineisto jaetaan heillekin.

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Isiksen jakamalta videolta loppuvuodesta 2015.
Kuvakaappaus Isiksen jakamalta videolta loppuvuodesta 2015.

Brittiläinen Sky News -uutisyhtiö on saanut haltuunsa huomattavan määrän terroristijärjestö Isisin aineistoa. Aineisto sisältää noin 22 000 taistelijan henkilötiedot: osoitteet, puhelinnumerot ja läheisten yhteystiedot.

Mikäli aineisto on aito, se voi olla laajuudeltaan ja tiedoiltaan merkittävä. Tällä hetkellä sen aitoudesta ei ole täyttä varmuutta. Helsingin Sanomat ei ole toistaiseksi tavoittanut Sky Newsin edustajia kommentoimaan, miten aineiston aitous on varmistettu.

Sky Newsin mukaan aineistossa on mukana 51 maan kansalaisia. Joukossa on taistelijoita niin Yhdysvalloista, Kanadasta, Lähi-Idästä kuin Britanniasta ja Pohjois-Euroopasta. Sky News ei artikkeleissaan yksilöi, mitä Pohjois-Euroopan maita aineistossa käsitellään.

Jo ennen Sky Newsin paljastusta saksalainen Süddeutsche Zeitung sekä valtion kanavat NDR ja WDR kertoivat maanantaina, että Isisin nimilista on vuodettu julkisuuteen.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière vahvisti torstaina, että Saksan tiedustelupalvelulla on hallussaan lista 22 000 ulkomaalaisesta, jotka ovat matkustaneet Isisin alueelle Syyriaan. Maizière sanoi uskovansa, että aineisto on aito.

Sky Newsin mukaan lista on jaettu Britannian viranomaisille. Suomen suojelupoliisissa aineistoa ei ole vielä nähty.

”Varsin mielenkiintoinen lista, olettaen, että se vahvistuu aidoksi”, suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo.

”Oletamme, että Suomea mahdollisesti koskevat osiot tulevat aikanaan tarkasteltavaksemme. Seuraamme asiaa mielenkiinnolla.”

Suomesta Syyrian konfliktialueelle on lähtenyt arviolta 70 ihmistä. Portaankorva korostaa, että luku sisältää vahvistetut lähteneet, mutta ei vahvistamattomia. Todellinen määrä voi olla korkeampi, ja tietoja päivitetään jatkuvasti.

Myös tästä syystä Sky Newsin saama aineisto saattaa olla tärkeä.

Sky News on saanut aineiston Isisin jättäneeltä taistelijalta. Hän on entinen Syyrian al-Assadin-vastaisen armeijan taistelija, joka varasti aineiston muistitikulla Isisin sisäistä turvallisuuspoliisia vastaavalta organisaatiolta.

Sky News kertoo saaneensa aineiston mieheltä Turkissa. Itseään nimellä Abu Hamed kutsuva mies kertoo videohaastattelussa, että koko järjestö on suuri valhe.

”Siinä ei ole mitään, mikä seuraisi sharian tai islamin sääntöjä”, mies sanoo videolla.

Miehen toiminta tuo mieleen Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virastolta NSA:lta vuonna 2013 jättimäisen aineiston vieneen Edward Snowdenin toiminnan. Snowden pakeni aineiston kanssa Hongkongiin, josta matka hyytyi Venäjälle Yhdysvaltojen mitätöityä miehen passin. Snowden sai Venäjältä turvapaikan.

Sky Newsin videohaastattelussa ”Abu Hamid” toivookin, että hänen luovuttamaansa aineistoa käytettäisiin Isisiä vastaan.

Aineisto on ainutlaatuinen. Se koostuu henkilötietolomakkeista, joissa listataan yhteystietojen ja läheisten lisäksi myös se, kuka taistelijaa on suositellut sekä milloin ja mitä kautta taistelija on joukkoihin saapunut.

Lomakkeissa on 23 kohtaa, muiden muassa myös henkilön äidin tyttönimi, veriryhmä ja mahdollinen erityisosaaminen.

Niistä käy ilmi myös, että Isisillä on oma yksikkönsä itsemurhatehtäviin koulutettaville. Yksikön nimi on aineistossa ”marttyyrit”.

Vuoto on Isiksen kannalta huolestuttava, Sky News kuvailee. Tämä johtuu erityisesti siitä, että aineisto paljastaa suosittelijoiden kautta järjestön rekrytointiverkoston.

Myös Sky Newsin haastattelema Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n kansainvälisten terrorismioperaatioiden yksikön entinen johtaja Richard Barrett kuvailee aineistoa ”tiedon kultakaivokseksi”.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita aineiston oikeellisuudesta, kertoo uutistoimisto AFP.

HS tutustui aineistoon, jota on jaettu Syyrian oppositioliikkeen Zaman al-Wasl-sivustolla. Näiden tietojen yhteydestä Sky Newsin saamiin aineistoihin ei ole varmuutta.

Myös AFP:n haastattelema Georgian yliopistossa työskentelevä tutkija Charlie Winter tutustui Zaman al-Wasl-sivuston aineistoihin. Hän havaitsi jaetuissa lomakkeissa toisenlaisen logon kuin se, jota Isis käyttää.

Myös kieliasu ja lomakkeissa käytetty, kahdella eri tavalla kirjoitettu terroristijärjestön vanha kieliasu herättivät tutkijan epäilykset. Ne eivät vastaa Isisin tyyliä, Winter sanoi AFP:lle.

Carnegie-tutkimusinstituutin Lähi-idän yksikössä Beirutissa työskentelevä jihadismin tutkija Dalia Ghanem-Yazbek pitää oppositioliikkeen sivustolla jaettuja lomakkeita huolimattomampina kuin Isisin aineistot yleensä ovat.

”Nämä kaavakkeet on kerätty taistelijoita vuoden 2013 loppupuolella, kun Isis on ollut hyvin aikaisessa vaiheessa toimintojensa kehittämisessä”, Ghamen-Yazbek sanoi AFP:lle.

Hän piti kuitenkin kiinnostavana sitä, että Isis on pystynyt siinäkin vaiheessa värväämään niin paljon ihmisiä. Isisin maineelle vuoto on joka tapauksessa kolaus, sillä se osoittaa, ettei terroristijärjestö ole kyennyt turvaamaan aineistojaan.

Oikaisu klo 12.14:

Artikkelissa kerrottiin aiemmin erheellisesti, että Isisin taistelutoimiin olisi lähtenyt Suomesta noin 70 ihmistä. 70 lähtenyttä on kuitenkin se määrä ihmisiä, joka on lähtenyt Suomesta Syyrian konfliktialueelle.

Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Terrorijärjestö Isis parissa minuutissa
Mikä on Isis, joka on kylvää tuhoa Syyriassa, Irakissa ja yhä laajemmin myös ympäri maailmaa? HSTV:n kooste kertoo järjestön synnyn.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat