Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mysteerin uusin käänne: Kiinan vapauttamat Hongkongin kirjakauppiaat palasivat yllättäen Kiinaan

Miehet kävivät Hongkongissa vain perumassa katoamisilmoitukset.

Ulkomaat
 
TYRONE SIU / Reuters
Mielenosoittaja oli sonnustautunut kadonnutta kirjakauppiasta Lee Pota esittämään naamariin Hongkongissa tammikuussa.
Mielenosoittaja oli sonnustautunut kadonnutta kirjakauppiasta Lee Pota esittämään naamariin Hongkongissa tammikuussa. Kuva: TYRONE SIU / Reuters

Hongkongilaisten kirjakauppiaiden katoamismysteerissä heräsi uusia kysymyksiä torstaina, kun hongkongilainen sanomalehti kertoi, että kaksi Kiinan vapauttamaa kirjakauppiasta kävi vapauduttuaan Hongkongin puolella vain kääntymässä.

Kiinan kiinni ottamina olleet kirjakauppiaat vapautettiin eri päivinä viime viikon lopulla. Kumpikin kävi vapauduttuaan Hongkongin puolella ainoastaan perumassa heistä tehdyt katoamisilmoitukset, kertoi hongkongilainen South China Morning Post -lehti torstaina.

Sen jälkeen he palasivat Manner-Kiinan Shenzheniin. Syytä paluulle ei tiedetä.

Hongkongin lain mukaan katoamisilmoituksen voi perua vain kadonneeksi ilmoitettu itse. South China Morning Postin mukaan ainakin toinen miehistä oli kieltäytynyt antamasta Hongkongin poliisille lausuntoa viime aikojen tapahtumista.

Miehet kuuluvat niihin viiteen hongkongilaiseen kirjakauppiaaseen, jotka ovat noin puolen vuoden kuluessa oudosti kadonneet. Myöhemmin on ilmennyt, että kaikki viisi ovat olleet viranomaisten huostassa Manner-Kiinassa. Manner-Kiinan viranomaisten oletetaan siepanneen heidät.

Miehet ovat esiintyneet Kiinan valtiollisella televisiokanavalla tunnustamassa myyneensä kirjoja laittomasti Kiinassa. Tunnustuksia on epäilty painostamalla tai pakottamalla hankituiksi. Kiina näyttää usein poliisin pakkokeinojen rajoittamien ihmisten kuulusteluja televisiossa.

Miehet ovat työskennelleet Causeway Bay Books -kirjakaupassa ja sen omistamassa Mighty Current -kustantamossa. Kirjakauppa ja kustantamo ovat erikoistuneet Manner-Kiinan johtajia kriittisesti ruotivaan sensaatiokirjallisuuteen.

Miehistä kolme katosi Manner-Kiinassa. Yksi sen sijaan katosi Thaimaassa ja yksi Hongkongissa, missä Manner-Kiinan viranomaisilla ei ole toimivaltaa.

Hongkongissa kadonneen kirjakauppiaan Lee Pon katoaminen on herättänyt arveluja, ettei Kiina noudata sovittua politiikkaa, jonka mukaan vain Hongkongin viranomaiset voivat toimia Hongkongissa.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jossa on omat lait. Siellä saa myös julkaista kirjoja, joista Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue ei pidä ja joiden julkaisemisesta Manner-Kiinassa joutuu vankilaan.

Britannian kansalainen Lee Po on julkisuudessa väittänyt menneensä Manner-Kiinaan vapaaehtoisesti, mutta South China Morning Postin aiemmin tällä viikolla haltuunsa saama sähköposti viittaa siihen, ettei näin ehkä ole.

Lehden mukaan Lee oli ennen katoamistaan lähettänyt jo aiemmin kadonneen Gui Minhain tyttärelle sähköpostin, jossa hän arveli, että Kiina on siepannut Guin. Gui on Mighty Current -kustantamon pääomistaja ja Ruotsin kansalainen.

Tammikuussa Gui näytettiin Kiinan valtiollisella televisiokanavalla tunnustamassa osallisuutensa yli kymmenen vuoden takaiseen liikenneonnettomuuteen. Myös hän väitti ilmoittautuneensa vapaaehtoisesti Kiinan viranomaisille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat