Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin presidentiksi ehdolla Suu Kyin ystävä

Suu Kyi ei pääse presidentiksi, koska laki kieltää.

Ulkomaat
 
Soe Zeya Tun Reuters
Myanmarin todennäköinen seuraava presidentti Htin Kyaw (keskellä) saapui parlamenttitalolle pääkaupungisa Naypyitawissa helmikuussa. Syksyn vaalit voittanut NLD-puolue nimesi hänet ehdolle torstaina, ja puolue voi parlamenttienemmistönsä turvin tehdä hänestä presidentin.
Myanmarin todennäköinen seuraava presidentti Htin Kyaw (keskellä) saapui parlamenttitalolle pääkaupungisa Naypyitawissa helmikuussa. Syksyn vaalit voittanut NLD-puolue nimesi hänet ehdolle torstaina, ja puolue voi parlamenttienemmistönsä turvin tehdä hänestä presidentin. Kuva: Soe Zeya Tun Reuters

Peking

Kaakkois-Aasian entinen sotilasdiktatuuri Myanmar aloitti presidentin valinnan torstaina. Samalla varmistui, ettei viime syksyn vaaleissa äänivyöryn saanutta NLD-puoluetta johtava demokratiaikoni Aung San Suu Kyi ole mukana kisassa.

Tunnetun rauhannobelistin nousu presidentiksi ei aiemminkaan näyttänyt todennäköiseltä. Laki kieltää häntä pääsemästä virkaan, koska hänen poikansa ovat Britannian kansalaisia.

NLD kuitenkin nimesi presidenttiehdokkaaksi Suu Kyin neuvonantajan ja läheisen ystävän Htin Kyawin, kertoo uutistoimisto Reuters. Hänestä todennäköisesti tulee presidentti, sillä Myanmarissa presidentin valitsee parlamentti ja NLD:llä on enemmistö parlamentin molemmissa kamareissa.

Lähipäivien kuluessa valittava presidentti on Myanmarin ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti sen jälkeen, kun sotilasjuntta kaappasi vallan vuonna 1962. Myanmarissa presidentti johtaa hallitusta.

Viime syksyn vaaleissa äänivyöryn puolueelleen saanut Aung San Suu Kyi todennäköisesti aikoo joka tapauksessa johtaa Myanmaria, vaikkakin ystävänsä välityksellä. Hän ilmoitti jo viime marraskuussa vaalien jälkeen aikovansa olla ”presidentin yläpuolella”.

”Minä teen kaikki päätökset, niin yksinkertaista se on”, hän sanoi tuolloin BBC:lle.

Myanmarin vuonna 2008 kirjoitetun perustuslain mukaan presidentiksi ei pääse, jos on ulkomaalaisia lähisukulaisia. Sääntöä on perusteltu sillä, että näin estetään ulkomaalaisia saamasta vaikutusvaltaa presidenttiin. Yleinen käsitys on kuitenkin, että Myanmarin sotilasjuntta räätälöi lain nimenomaan estääkseen Aung San Suu Kyin pääsyn maan johtoon.

Suu Kyin on arveltu viime päivinä neuvotelleen Myanmarin armeijan kanssa ehdoista, joilla hänestä olisi kuitenkin voinut tulla presidentti. NLD:n nimettyä ehdokkaansa varmistui, ettei näin tapahdu.

NLD sai syksyn vaaleissa lähes 80 prosenttia jaossa olleista parlamenttipaikoista.

Näin sillä on yli puolet kaikista parlamenttipaikoista, vaikka perustuslaki takaa armeijalle automaattisesti 25 prosenttia paikoista. Armeijan edustajat kykenevät estämään perustuslain muutokset, mutta eivät tavallisten lakien läpimenoa.

Presidentti valitaan niin, että parlamentin alahuone ja ylähuone sekä armeija valitsevat kukin oman ehdokkaansa. Kun parlamentaarinen komitea on hyväksynyt ehdokkaat, parlamentin molemmat kamarit kokoontuvat yhteiseen äänestykseen, jossa kolmesta ehdokkaasta valitaan presidentti. Muista tulee varapresidenttejä.

Kyaw nimettiin torstaina NLD:n ehdotukseksi alahuoneen ehdokkaaksi. Kaikesta päätellen hänestä kuitenkin tulee ensin alahuoneen ehdokas ja sen jälkeen todennäköisesti presidentti.

Ylähuoneen ehdokkaaksi NLD nimesi Henry Van Thion, Reuters kertoo. Hän kuuluu etniseen Chin-vähemmistöön, ja NLD kaavailee hänestä varapresidenttiä. Toiseksi varapresidentiksi noussee armeijan ehdokas, jonka nimi ei ole vielä tiedossa.

Todennäköinen tuleva presidentti Htin Kyaw, 69, on Oxfordin yliopistosta valmistunut taloustieteilijä, Reuters kertoo. BBC:n mukaan hän on rehellisen miehen maineessa ja pitänyt paljolti matalaa profiilia.

Oikaisu perjantaina 11.3. kello 11.59: Jutussa luki aiemmin, että Henry Van Thio kuuluu Chiu-vähemmistöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat