Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaishakkeri nöyryytti Yhdysvaltoja ja pelkää nyt luovutusta – ”Saisin parempaa oikeutta kuolemalla”

HS tapasi Lauri Loven tämän kotona Englannissa

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Lauri Love ei usko, että hän saisi Yhdysvalloissa reilua kohtelua. Suomen ja Britannian oikeusjärjestelmiin hän sen sijaan luottaa.
Lauri Love ei usko, että hän saisi Yhdysvalloissa reilua kohtelua. Suomen ja Britannian oikeusjärjestelmiin hän sen sijaan luottaa. Kuva: Mark Earthy
Kuka?

Lauri Love

 Hakkeri Lauri Love syntyi Englannissa 1984. Hän on sekä Suomen että Britannian kansalainen.

 Love on opiskellut Glasgow’n yliopistossa tietotekniikkaa ja fysiikkaa. Love oli aktiivinen yliopiston säästöjä vastustaneessa talonvaltauksessa vuonna 2011 sekä myöhemmin Occupy Glasgow -liikkeessä.

 Suomea murtaen puhuva Love on suorittanut siviilipalveluksen Tampereen yliopiston alaisessa instituutissa 2008. Sitä edelsi kesken jätetty varusmiespalvelus.

 Yhdysvallat syyttää Lovea tietomurtorikoksista vuosilta 2012 ja 2013.

 Love keräilee suomalaisia hattuja. Lapsena hän vietti kesiä Suomessa. Love kävi kolme kuukautta koulua Kemijärvellä.

Stradishall, Suffolk

Vakavista tietomurroista epäilty suomalais-brittiläinen Lauri Love odottaa kesää kauhulla. Kesäkuun loppupuolella selviää, luovuttaako Britannia Loven Yhdysvaltoihin.

Yhdysvalloissa häntä odottaisi pitkä oikeudenkäynti ja mahdollisesti jopa kymmenien vuosien vankeustuomio.

”Yhdysvaltoihin en lähde, se on selvää. En saisi siellä ihmisarvoista kohtelua. Minusta tehtäisiin varoittava esimerkki. Olisin vain hakkeri, joka pitää murskata”, Love kertoo vanhempiensa kotona Suffolkissa, Itä-Englannissa.

Suffolkissakin ollaan vankilan vieressä. Matalan turvallisuustason rangaistuslaitos sijaitsee kivenheiton päässä.

Loven skottilainen isä työskentelee vankilassa protestanttisena pappina. Nimi Love on juuri skottilaista perua.

Loven kielitieteitä opiskellut suomalainen äiti opettaa vangeille laitossiivousta. Vanhemmat tapasivat aikoinaan Glasgow’ssa raamattukurssilla.

Perheen olohuoneen ikkunalaudalla seisoo pieni puinen Suomen lippu puisessa salossa. Silmään osuu muitakin suomalaistuotteita: Iittalan kynttilänjalka, purkki kukkaishunajaa ja Arabian seinälautasia.

Loven poikkeukselliset it-taidotkin tulevat kuulemma Suomesta.

”Ne ovat ne suomalaiset geenit. Ja kun olin pieni, menimme kesiksi Suomeen. Nokialla työskentelevällä enolla oli aina uusia jännittäviä laitteita.”

Koodaaminen imaisi pikku-Laurin kokonaan. Osaselitys löytyy Loven Aspergerin oireyhtymästä, joka pani paneutumaan kiinnostuksenkohteisiin perinpohjaisesti.

Taakaksi hakkerointi kääntyi lokakuussa 2013. Yhdysvallat ilmoitti syyttävänsä Lovea ja muita hakkereita tietomurroista muun muassa Nasaan, keskuspankkiin, puolustusministeriöön sekä muihin hallintoyksiköihin.

Love pidätettiin, mutta hän pääsi vapaaksi vanhempiensa maksamaa 5 000 punnan takuusummaa vastaan.

”Heidän piti myydä matkailuautonsa. Se oli surullista, sillä matkustelu oli rakas harrastus.”

Viime heinäkuussa Love pidätettiin uudelleen. Hän oli jo toivonut, että Yhdysvaltain vaateet unohtuisivat. Niin ei kuitenkaan käynyt. Siksi Love haluaa tapaukselleen julkisuutta.

”Toivottavasti Suomesta löytyisi apua. Olen ajatellut kirjoittaa oikeusministerille, että jos Suomi voisi antaa jonkinlaisen lausuman.”

Britanniassa hän on saanut toistaiseksi ilmaista oikeusapua. Loven juristi Karen Todner on edustanut menestyksekkäästi muitakin hakkereita.

Kesäkuussa ollaan uuden haasteen edessä: saadaanko tuomioistuin vakuutetuksi siitä, että Lovea ei pidä luovuttaa Yhdysvaltoihin.

Mark Earthy
Vanhempiensa talossa asuva Lauri Love viettää päivittäin tuntikausia tutkien robotiikkaa, fysiikkaa, salausmenetelmiä ja runoutta.
Vanhempiensa talossa asuva Lauri Love viettää päivittäin tuntikausia tutkien robotiikkaa, fysiikkaa, salausmenetelmiä ja runoutta.

Suomen ja Britannian passit Lovelta on takavarikoitu. Maanantaisin ja keskiviikkoisin hänen pitää käydä poliisiasemalla ilmoittautumassa.

Loven oma elämä on rajoittunut jo pitkään pieneen huoneeseen vanhempien talon yläkerrassa. Seinältä katsoo idoli eli kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King.

Nykyistä piinaa edelsi paha masennuskausi, johon katkesivat myös opinnot Glasgow’n yliopistossa kesällä 2012. Sitä ennen opiskelijapoliittinen aktivismi ja Occupy-liike olivat vieneet mennessään. HS haastatteli Loven opiskelutovereita vuonna 2013 julkaistussa artikkelissa. Haastatteluiden perusteella Love oli kampuksella ristiriitainen hahmo.

”Kaikki tuntui menneen pilalle. Äiti tuli hakemaan Glasgow’sta kotiin.”

Love sulkeutui vuodeksi huoneeseensa seuranaan vain ”tietokone ja aivot”. Näihin aikoihin ajoittuvat myös Yhdysvaltain kokemat tietomurrot.

Kannettavan tietokoneensa ääressä Love viettää nytkin useita tunteja päivässä. On niin paljon kiinnostavaa tutkittavaa: robotiikka, tietoturva, salaus, elektroninen raha – ja runous.

”Kerään tietoa ja ajatuksia. Minua eivät kiinnosta auto tai pyörät, vaan tieto”, hän kertoo.

Tuoreena haasteena on osa-aikatyö konsulttina Manchesterin uudessa Hacker House -yrityksessä.

Siellä nuorten hakkereiden kyvyt yritetään valjastaa yhteiskunnan palvelukseen. Kaikki hyötyvät, kun taitavat nuoret löytävät yritysten ja yhteisöjen tietoturvan aukot.

Love painottaa, ettei ole ikinä tavoitellut hakkeroinnilla omaa etua tai haittaa muille.

”Kyse on ollut aina poliittisesta protestista.”

Hän painottaa myös, että ei ole ikinä tunnustanut tehneensä rikoksia, joista häntä Yhdysvalloissa syytetään.

”En ole myöntänyt, koska minulle ei ole kerrottu, mistä minua syytetään. Eikä minua ole syytetty mistään Britanniassa.”

Love on sanonut jo aiemmin, että hän ei suostu menemään Yhdysvaltoihin kuin ”ruumispussissa”. Tarkoittaako tämä, että teet ennemmin vaikka itsemurhan?

”On aika selvää, että elämäni olisi siellä ohi. Saisin parempaa oikeutta kuolemalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat