Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Isisin Snowden” paljasti 22 000 terroristijärjestön taistelijan tiedot

Brittiläisen Sky Newsin ja Saksan tiedustelupalvelun käsiinsä saama aineisto paljastaa jihadistien nimet, syntymäpaikat ja jopa veriryhmät.

Ulkomaat
 
Sky News
Vuodetuissa asiakirjoissa kerrotaan Isisin jäsenten nimet, taistelijanimet, syntymäpaikat ja koulutus.
Vuodetuissa asiakirjoissa kerrotaan Isisin jäsenten nimet, taistelijanimet, syntymäpaikat ja koulutus. Kuva: Sky News
Fakta

Isis keräsi tiedot ”kalifaattinsa” rajalla

 Aineistossa on yli 22 000 ihmisen nimet. Tiedot on ilmeisesti kerätty rajalla henkilöiltä, jotka haluavat värväytyä Isisin jäseniksi.

 Syyrian oppositiota tukeva Zaman al-Wasl sanoi tiistaina saaneensa haltuunsa 1 736 lomaketta, jotka saattavat olla samasta aineistosta. Lomakkeissa oli henkilöitä yli 40 maasta.

 Näistä 72 prosenttia oli arabimaista ja vain 1,7 prosenttia syyrialaisia.

  The Guardianin mukaan aineistossa on 16 britin nimet sekä lisäksi amerikkalaisia, ranskalaisia ja saksalaisia jihadisteja.

Brittiläinen Sky News -uutisyhtiö kertoi torstaina saaneensa haltuunsa valtavan määrän jihadistijärjestö Isisin asiakirjoja. Aineisto sisältää noin 22 000 taistelijan henkilötietoja: nimet, osoitteet, kansalaisuudet, puhelinnumeroita, vanhempien nimiä ja jopa veriryhmiä.

Mikäli aineisto on aito, se on merkittävä paljastus terroristijärjestön sisäisestä verkostosta.

Sky Newsin mukaan aineistossa on mukana 51 maan kansalaisia. Joukossa on taistelijoita niin Yhdysvalloista, Kanadasta, Lähi-idästä kuin Britanniasta ja Pohjois-Euroopastakin. Sky News ei artikkeleissaan yksilöinyt, mitä Pohjois-Euroopan maita aineistossa käsitellään.

Jo ennen Sky Newsin paljastusta saksalainen lehdistö kertoi maanantaina, että Isisin nimilista on vuodettu julkisuuteen.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière vahvisti torstaina, että Saksan tiedustelupalvelulla on hallussaan lista 22 000 ulkomaalaisesta, jotka ovat matkustaneet Isisin alueelle Syyriaan. Maizière sanoi uskovansa, että aineisto on aito.

Sky News kertoi jakaneensa listan Britannian viranomaisille. Suomen suojelupoliisi ei ollut saanut aineistoa haltuunsa vielä torstaina.

”Varsin mielenkiintoinen lista, olettaen, että se vahvistuu aidoksi”, sanoo suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

”Oletamme, että Suomea mahdollisesti koskevat osiot tulevat aikanaan tarkasteltavaksemme. Seuraamme asiaa mielenkiinnolla.”

Suomesta Syyrian konfliktialueelle on lähtenyt arviolta 70 ihmistä. Portaankorva korostaa, että luku sisältää vahvistetut lähteneet, mutta ei vahvistamattomia. Todellinen määrä voi olla korkeampi, ja tietoja päivitetään jatkuvasti.

Myös tästä syystä aineisto saattaa olla tärkeä.

Sky News oli saanut aineiston Isisistä loikanneelta taistelijalta. Hän kertoi varastaneensa aineiston muistitikulla Isisin sisäistä turvallisuuspoliisia vastaavalta organisaatiolta.

Sky News kertoo saaneensa aineiston mieheltä Turkissa.

Itseään nimellä Abu Hamid kutsuva mies kertoi videohaastattelussa, että koko järjestö on suuri valhe.

”Siinä ei ole mitään, mikä seuraisi sharian tai islamin sääntöjä”, mies sanoi videolla.

Mies toivoo, että hänen luovuttamaansa aineistoa käytettäisiin Isisiä vastaan.

Aineisto on ainutlaatuinen. Se koostuu henkilötietolomakkeista, joissa listataan yhteystietojen ja läheisten lisäksi myös se, kuka taistelijaa on suositellut sekä milloin ja mitä kautta taistelija on joukkoihin saapunut.

Lomakkeissa on peräti 23 kohtaa, muiden muassa henkilön äidin tyttönimi, henkilön veriryhmä ja mahdollinen erityisosaaminen.

Lomakkeista käy ilmi myös, että Isisillä on oma yksikkönsä taistelijoille, joita koulutetaan itsemurhatehtäviin. Yksikön nimi on aineistossa ”marttyyrit”.

Vuoto on Isisin kannalta huolestuttava, Sky News kuvailee. Aineisto paljastaa jopa suosittelijat eli järjestön värväysverkoston.

Myös Sky Newsin haastattelema Britannian ulkomaantiedustelun MI6:n kansainvälisten terrorismioperaatioiden yksikön entinen johtaja Richard Barrett kuvaili aineistoa ”tiedon kultakaivokseksi”.

Myös Syyrian oppositioliikettä tukevalla Zaman al-Wasl -sivustolla on vuodettu samanlaisia asiakirjoja. Näiden tietojen yhteydestä Sky Newsin saamiin aineistoihin ei ole varmuutta.

Kaikki eivät ole vakuuttuneita aineiston aitoudesta.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Georgian yliopistossa työskentelevä tutkija Charlie Winter tutustui Zaman al-Wasl -sivustolla julkaistuun aineistoihin. Hän havaitsi, että jaetuissa lomakkeissa oli toisenlainen logo kuin se, mitä Isis käyttää.

Myös kieliasu ja lomakkeissa käytetty, kahdella eri tavalla kirjoitettu terroristijärjestön vanha kieliasu, herättivät tutkijan epäilykset. Ne eivät vastaa Isisin tyyliä, Winter sanoi AFP:lle.

Beirutissa Carnegie-tutkimusinstituutin Lähi-idän yksikössä työskentelevä jihadismin tutkija Dalia Ghanem-Yazbek pitää oppositioliikkeen sivustolla jaettuja lomakkeita huolimattomampina kuin Isisin aineistot yleensä ovat.

”Nämä kaavakkeet on kerätty taistelijoita vuoden 2013 loppupuolella, kun Isis on ollut hyvin aikaisessa vaiheessa toimintojensa kehittämisessä”, Ghamen-Yazbek sanoi AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat