Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama: Natoon kuulumaton Ukraina pysyy Venäjän etupiirissä

Yhdysvaltain presidentti avasi ulkopoliittisia näkemyksiään The Atlantic -lehden laajassa haastattelussa.

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Barack Obama
Barack Obama Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama valottaa tuoreessa haastattelussa näkemyksiään Ukrainan kriisistä sekä Yhdysvaltain intresseistä Venäjän naapurimaissa.

Laatulehti The Atlanticissa torstaina julkaistussa laajassa haastattelussa Obama perustelee sitä, miksi Yhdysvallat ei hänen hallintokaudellaan ole lähtenyt voimakkaammin vastustamaan Venäjän aggressiivista politiikkaa Ukrainassa.

Obaman mielestä Ukraina tulee Venäjän naapurimaana ja entisenä Neuvostoliiton alueena merkitsemään Venäjälle aina enemmän kuin mitä se merkitsee Yhdysvalloille.

”On tosiasia, että Ukraina, joka ei ole Nato-maa, on altis Venäjän sotilaalliselle hallinnalle riippumatta siitä, mitä me teemme”, Obama sanoo haastattelussa.

The Atlanticin mukaan Obama näkee Ukrainan Venäjälle tärkeänä etupiirinä, mitä se ei taas Yhdysvalloille ole. Obaman mukaan hänen näkemyksensä Ukrainan asemasta on ”realistinen”, ei kohtaloon alistuva.

”Tämä on esimerkki siitä, kuinka meidän täytyy olla hyvin selvillä siitä, mitkä ydinintressimme ovat ja minkä puolesta olemme valmiita lähtemään sotimaan”, Obama sanoo Ukrainasta.

Laajassa haastattelussa Obama puhuu myös muista ulkopolitiikan osa-alueista, erityisesti Lähi-idästä.

Hän neuvoo Yhdysvaltojen tärkeää Lähi-idän liittolaista Saudi-Arabiaa opettelemaan, miten ”jakaa” Lähi-itä arkkivihollisensa Iranin kanssa. Hän syyttää Saudi-Arabiaa ja Irania sijaissotien käymisestä Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä.

Hän arvostelee myös Ranskaa ja Britanniaa ”vapaamatkustajiksi” viittaamalla epäonnistuneeseen Nato-operaatioon Libyassa.

Obama kuvailee haastattelussa virheeksi sitä, että hän tuki Naton pommituksia Libyassa. Hän sanoo virheen johtuneen siitä, että hän luuli Britannian ja Ranskan ottavan enemmän vastuuta operaatiosta.

Nato-joukot auttoivat pommituksillaan kukistamaan Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin 2011. Tämän jälkeen Libya on kuitenkin ajautunut sekasortoon. Jihadistijärjestö Isis on onnistunut pesiytymään maahan.

Obama myös puolustaa sitä, että hän on pidättäytynyt kovista otteista Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan.

Hän kertoo harvinaisen suorasukaisesti, kuinka Yhdysvallat on hänen hallintokaudellaan pyrkinyt irrottautumaan Lähi-idän väkivaltaisuuksien suosta, jotta Yhdysvallat voisi keskittyä enemmän lupaavampiin ja nopeammin kehittyviin maanosiin kuten Aasiaan ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Obama vertaa Lähi-itää Batman-elokuvista tuttuun Gotham Cityyn, korruptoituneeseen kaupunkiin, jota rikollisliigat hallitsevat. Jihadistijärjestö Isisiä Obama vertaa samasta elokuvasta ja sarjakuvasta tuttuun Jokeri-hahmoon.

”Jokeri tulee ja sytyttää koko kaupungin tuleen”, Obama sanoo haastattelussa. ”Isil on se Jokeri”, hän lisää kutsuen jihadistijärjestöä sen toisella akronyymillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat