Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskassa oikeus punnitsee, mikä on ihmissalakuljetusta – syyrialaisia autossaan auttamishalusta kuljettanut kirjailija syytettynä

Tanskassa huomiota herättävässä tapauksessa syytettynä on kirjailija ja ohjaaja Lisbeth Zornig Andersen. Hän kuljetti viime syksynä yhdessä miehensä Mikael Lindholmin kanssa kuusi Ruotsiin pyrkivää ihmistä läpi Tanskan.

Ulkomaat
 

Tukholma. Mikä on ihmissalakuljetusta? Ja miten kovan rangaistuksen voi saada, jos kuljetuksen lähtökohta ei ole ollut oma hyöty vaan halu auttaa toista?

Tanskan Nykøbing Falsterin käräjäoikeudessa käsitellään perjantaina tapausta, jossa on määrä punnita juuri näitä kysymyksiä.

Tapauksessa syytettynä on kirjailija ja ohjaaja Lisbeth Zornig Andersen. Hän kuljetti viime syksynä yhdessä miehensä Mikael Lindholmin kanssa kuusi Ruotsiin pyrkivää ihmistä läpi Tanskan. He olivat liikkeellä auttaakseen ihmisiä ja ilman halua hyötyä kuljettamisesta.

Koska pariskunnan kuljettama perhe oli pakomatkalla Syyriasta eikä heillä ollut oikeudellista perustetta olla Tanskassa hakematta turvapaikkaa, syytetään molempia nyt ulkomaalaislain rikkomisesta. Kyse on lakipykälästä, jonka rikkomisesta voidaan tuomita sakkoja tai korkeintaan kahden vuoden vankeusrangaistus.

Ihmissalakuljettajia voidaan vakavammissa tapauksissa tuomita myös rikoslain mukaan, jolloin rangaistus voi yltää neljään vuoteen, kirjoittaa DR.

Zornig Andersen ei omien sanojensa mukaan tiennyt, että kyse oli laittomasta toiminnasta.

”En edes tiennyt, oliko se laitonta vai ei”, hän sanoo Politiken-lehdelle.

On kuitenkin lain vastaista kuljettaa ihmisiä, joilla ei ole oleskelulupaa. Näin on siitä huolimatta, ettei aikomuksena ole tehdä mitään laitonta, selventää rikosoikeuden professori Jørn Vestergaard Kööpenhaminan yliopistosta DR:lle.

”Periaatteellisesti tanskalaisessa oikeudessa ei voi vapautua vastuusta sillä perusteella, ettei ole tiennyt ryhtyvänsä jonkin rangaistavaan”, hän sanoo.

Tapaus sattui syyskuussa, kun pakolaiskriisi oli kärjistynyt Tanskassa. Pakolaisia saapui Rødbyn satamaan, mistä he jonkin ajan päästä alkoivat pyrkiä kohti Ruotsia jalan pitkin valtatietä.

”Törmäsin kuuden ihmisen perheeseen, joka oli jalan matkalla kohti Ruotsia. Minulla on auto, johon mahtuu kuusi matkustajaa. Joten tein kuten niin monet sinä päivänä. Otin perheen kyytiin”, Zornig Andersen sanoo Politikenille.

Hän toteaa, ettei kyse ollut sen kummemmin poliittisesta kannanotosta. Hän pitää lain toimivuutta kyseenalaisena.

”Jos minut tuomitaan tästä, uskon, että meidän on tarkasteltava, miten tämä laki oikein toimii.”

Pariskunta ei ole ainoa, jota Tanskassa syytetään saman lakipykälän perusteella.

Syyttäjänviranomainen ja Lolland-Falsterin poliisi ilmoittivat tammikuussa, että syytteet samojen päivien toiminnasta oli nostettu seitsemää ihmistä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat