Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eksoottinen kalustohankinta: Venäjän puolustusministeriö ostaa viisi delfiiniä

Venäjän puolustusministeriö maksaa lähes 5 000 euroa delfiiniä kohden. Yhdysvaltojen laivasto käyttää delfiinien lisäksi merileijonia.

Ulkomaat
 
Gleb Garanitš
Kouluttaja ui taisteludelfiinin kanssa kuvassa vuodelta 1995. Silloin Sevastopolin delfiinitukikohta kärsi rahapulasta.
Kouluttaja ui taisteludelfiinin kanssa kuvassa vuodelta 1995. Silloin Sevastopolin delfiinitukikohta kärsi rahapulasta. Kuva: Gleb Garanitš

Suomen Puolustusvoimat uusii kalustoaan muun muassa ostamalla 30 käytettyä harjoituslentokonetta, mutta Venäjän puolustusministeriön hankintalista on vähän eksoottisempi: se aikoo ostaa viisi delfiiniä.

Asiasta kertovat venäläinen uutistoimisto Tass ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Venäjän puolustusministeriön aineistoista käy ilmi, että delfiinien tulisi olla pullonokkadelfiinejä, 230–270-senttisiä ja iältään kolmesta viiteen vuotta. Ministeriö on valmis ostamaan kaksi naarasdelfiiniä ja kolme urosdelfiiniä.

Delfiineistä maksetaan yhteensä 1,75 miljoonaa ruplaa eli runsaat 24 000 euroa – eläimen kappalehinnaksi tulee näin hieman alle 5 000 euroa.

Dokumentti kuvailee tarkasti, miten delfiinit tulee pyydystää ja kuljettaa: rahtikuljetuksissa ammeissa tulee olla merivettä. Eläimiä pyydystettäessä asiantuntijan tulee olla läsnä.

Ostettavaksi kelpuutettavien delfiinien tulee osoittaa ”fyysistä aktiivisuutta”.

Miksi Venäjän puolustusministeriö haluaa ostaa delfiinejä? Sitä tarjouspyyntö ei kerro.

Neuvostoliito perusti sotadelfiiniohjelman 1960-luvulla. Neuvostoliiton romahdettua Ukraina peri ohjelman. Vielä vuoden 2014 talvella, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta, Ukrainan sotadelfiinit asuivat meriakvaariossa Krimin Sevastopolissa. Ohjelma tuli kalliiksi ja oli joka tapauksessa lopetusuhan alla, kun Venäjän erikoisjoukot liittivät niemimaan Venäjään.

Siinä samalla liitettiin myös sotadelfiinit. Ukraina vaati eläimiään takaisin siinä onnistumatta.

Venäläiset aikoivat käyttää Ukrainalta ottamiaan sotadelfiinejä uponneen kaluston etsimisessä ja vihollissukeltajien tunnistamisessa, mutta Ria Novosti -uutistoimisto kertoi, että osa delfiineistä pääsi myös terapeuteiksi auttamaan lapsia.

Sotadelfiiniohjelma kuulostaa eriskummalliselta, mutta kylmän sodan aikaan suurvallat valjastivat myös eläimet kilpavarusteluunsa: Yhdysvaltojen laivastollakin on ollut vastaava ohjelma jo 1950-luvun lopusta alkaen.

Nykyään Yhdysvallat käyttää ohjelman kotisivujen mukaan merileijonia ja, tietenkin, pullonokkadelfiinejä.

Eläimet ovat auttaneet ihmisiä sodassa jo kauan. Esimerkiksi toisen maailmansodan lopulla Britannian sotilastiedustelulla oli kirjekyyhky nimeltä William of Orange. Se palkittiin työstään eläinten omalla urhoollisuusmitalilla.

Eläimet toimivat myös ikävämmissä tehtävissä: useiden kansainvälisten lehtitietojen mukaan terroristijärjestö Isis käyttää kyyhkyjä, kanoja tai muita lintuja itsemurhapommittajina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat