Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Republikaanit hyökkäsivät Trumpin muslimivihaa vastaan ”ällistyttävän sivistyneessä” väittelyssä

Tiistain esivaalit Ohiossa ja Floridassa ovat ehkä viimeinen mahdollisuus maltillisille ehdokkaille Rubiolle ja Kasichille.

Ulkomaat
 
CARLO ALLEGRI
Floridan kuvernööri Marco Rubio irvisti republikaanien esivaalikisaa johtavalle Donald Trumpille Miamin tv-väittelyssä torstaina.
Floridan kuvernööri Marco Rubio irvisti republikaanien esivaalikisaa johtavalle Donald Trumpille Miamin tv-väittelyssä torstaina. Kuva: CARLO ALLEGRI

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaat yllättivät torstaina täysin.

Miamissa järjestetty tv-väittely keskittyi asiakysymyksiin ja oli kaikin puolin sivistynyttä. Ketään ei solvattu, väittelijöiden äänet eivät kohonneet eikä kukaan juuri keskeyttänyt toista.

Tähän asti republikaanien esivaali on ollut kaikkea muuta. Varsinkin miljardööri Donald Trump on keskittynyt solvaamaan vastustajiaan, muslimeita, maahanmuuttajia, omaa puoluettaan ja jopa vammaisia.

Esimerkiksi uutistoimisto AFP kuvaili torstain keskustelua ”ällistyttävän sivistyneeksi”.

Ehdokaskisaa vankasti johtava Trump on viime päivinä pyrkinyt vaikuttamaan selvästi presidentillisemmältä.

”Olemme samassa veneessä. Meidän pitää etsiä ratkaisuja, ja me tulemme keksimään vastauksia asioihin”, Trump sanoi torstaina.

Trumpin lisäksi väittelyyn osallistuivat kisassa vielä mukana olevat ehdokkaat, Floridan senaattori Marco Rubio, Texasin senaattori Ted Cruz sekä Ohion kuvernööri John Kasich.

Floridan esivaalit järjestetään ensi tiistaina. Floridan esivaali on tärkeä: Paitsi että se on suuri osavaltio, Floridan voittaja saa valitsijamiehet äänet itselleen.

Moni uskoo, että tiistai on viimeinen kunnollinen mahdollisuus estää Trumpia nousemasta presidenttiehdokkaaksi.

Floridan kuvernöörille Marco Rubiolle esivaali on elämän ja kuoleman kysymys. Rubio on pyrkinyt esiintymään maltillisten republikaanien toivona, ja myös puoluejohto on pitänyt häntä sellaisena.

Mielipidekyselyjen mukaan Trump kuitenkin johtaa Rubiota tämän ”kotiosavaltiossa” selvin lukemin.

Rubio on yrittänyt taistella Trumpia vastaan tämän omilla aseilla. Trumpin solvaaminen on epäonnistunut täysin, eikä Rubio saanut tiistaina Michiganin, Havaijin ja Mississippin esivaaleissa yhtään valitsijamiestä.

Miamin väittelyssä torstaina Rubio kävi – sivistyneesti toki – Trumpin kimppuun asialinjalla.

Ennen väittelyä Trump sanoi, että ”muslimit vihaavat meitä”. Rubio sanoi, että presidentti ei voi sanoa näin.

”Meidän pitää pystyä yhteistyöhön myös muslimien kanssa, vaikka islamissa onkin vakavia ongelmia”, Rubio sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Missä tahansa päin maailmaa voi nähdä amerikkalaisia muslimimiehiä ja -naisia palvelemassa maansa puolesta univormussa.”

Myös Cruz ja Kasich sanoivat, että Yhdysvaltojen on pysyttävä hyvissä väleissä islamilaisten valtioiden kanssa muun muassa voidakseen taistella äärijärjestö Isisiä vastaan Lähi-idässä.

Toinen vaaleissa mukana oleva maltillinen ehdokas John Kasich johtaa Trumpia kotiosavaltiossaan Ohiossa, joka myös järjestää esivaalit tiistaina. Myös Kasichin kampanja on tilanteessa, jossa yksikin häviö voisi pakottaa hänet lopettamaan kisan.

Korjaus kello 15.20: Marco Rubio ei ole Floridan kuvernööri vaan senaattori.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat