Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi suivaantui Saksalle pakolaislinjauksista – uhkaa EU-tuomioistuimella

Saksa ei aio ottaa vastaan Dublinin sopimuksen nojalla palautettavia turvapaikanhakijoita.

Ulkomaat
 
Stig-Ake Jonsson / Reuters
Pakolaiset nukkuivat Ruotsin siirtolaisviraston vastaanottokeskuksen edustalla Malmössä marraskuussa.
Pakolaiset nukkuivat Ruotsin siirtolaisviraston vastaanottokeskuksen edustalla Malmössä marraskuussa. Kuva: Stig-Ake Jonsson / Reuters

Tukholma

Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson varoittaa, että Ruotsi ja myös muut maat voivat vetää Saksan EU-tuomioistuimeen sen turvapaikanhakijoita koskevan linjauksen takia.

Kyse on Saksan maahanmuuttoviranomaisen aiemmin tänä vuonna tekemästä linjauksesta, jonka mukaan se aikoo muuttaa Dublinin sopimuksen tulkintaa. Saksa ei aio enää monessa tapauksessa ottaa vastaan sinne sopimuksen nojalla palautettavia turvapaikanhakijoita.

”Olemme jo olleet yhteydessä Saksan hallitukseen virkamiestasolla emmekä ole yksin liikkeellä. Tämä koskettaa käytännössä useimpia muitakin EU-maita. Jos he [Saksa] pitävät kiinni tästä, voi asia hyvinkin päätyä EU-tuomioistuimeen”, Johansson sanoo uutistoimisto TT:lle.

Saksan uusi tulkinta tarkoittaa, että tuhansien Saksan kautta matkanneiden ja Saksassa rekisteröityjen turvapaikkahakemukset tullaan nyt käsittelemään Ruotsissa, laskee Dagens Nyheter (DN), joka nosti asian esiin perjantaina. Toistaiseksi tiedossa on noin 700 ajankohtaista tapausta.

Vastaavissa tapauksissa Saksa on tähän asti hyväksynyt Ruotsiin lähteneet takaisin. Turvapaikkaprosessi on Saksassa kaksiportainen siten, että henkilö rekisteröityy ensin, minkä jälkeen hän hakee virallisesti turvapaikkaa. Nyt Saksa suostuu ottamaan vastaan vain ne, jotka ovat jättäneet turvapaikkahakemuksen.

”Meidän mielestämme tämä on vastoin Dublinin sopimusta. Monet maat ovat olleet tästä yhteydessä Saksaan. Kyse ei ole varsinaisesti vain Ruotsia vastaan suunnatusta linjauksesta, vaan Saksa on ilmoittanut, että näin he aikovat tulkita sopimusta”, sanoo Ruotsin maahanmuuttoviraston operatiivinen johtaja Mikael Ribbenvik DN:lle.

Morgan Johanssonin mukaan tilanne kuvastaa sitä kovaa painetta, joka Saksaan on kohdistunut pakolaiskriisin jatkuessa.

”Ruotsissa hakijamäärät ovat pienentyneet, mutta Saksassa tulijoiden määrä on edelleen hyvin suuri, 100 000 vain tammikuussa. Heihin kohdistuu hyvin suuri paine, ja siksi asian voi ymmärtää. Mutta ei se tarkoita, että Dublinin sopimusta saa rikkoa”, Johansson sanoo TT:lle.

Ruotsille Saksan linjaus on yksi syy pitää rajatarkastukset ja erilliset henkilöllisyystarkastukset Tanskan puolella voimassa.

Saksassa on tällä hetkellä maahanmuuttoviranomaisen laskujen mukaan noin 300 000 ihmistä, joiden sormenjäljet on rekisteröity, mutta jotka eivät ole hakeneet virallisesti turvapaikkaa.

”Tämä on yksi syy siihen, että on yhä tärkeämpää pitää henkilöllisyystarkastukset ja rajatarkastukset voimassa. Saksassa on satojatuhansia ihmisiä, jotka voisivat liikkua pohjoiseen”, Johansson sanoo.

Jessica Gow / Reuters
Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson.
Ruotsin maahanmuuttoministeri Morgan Johansson.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat