Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä naisesta kaavaillaan Merkelin seuraajaa – Saksan osavaltiovaalit tuovat tänään varman muutoksen

Kristillisdemokraatti Julia Klöckneristä on veikkailtu Angela Merkelin seuraajaa puolueessa ja jopa liittokanslerin paikalla. Sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa hänen uskotaan voittavan paikan osavaltionsa pääministerinä.

Ulkomaat
 
WOLFGANG RATTAY / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel (vas.) ja hänen paikalleen soviteltu Julia Klöckner saapuivat yhdessä Bad Neuenahr-Ahrweilerissa keskiviikkona pidettyyn vaalitilaisuuteen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel (vas.) ja hänen paikalleen soviteltu Julia Klöckner saapuivat yhdessä Bad Neuenahr-Ahrweilerissa keskiviikkona pidettyyn vaalitilaisuuteen. Kuva: WOLFGANG RATTAY / Reuters
Fakta

Osavaltio vastaa kouluista ja teistä

 Saksassa on 16 osavaltiota, ja sunnuntaina kolmessa niistä on vaalit.

 Vaaleissa valitaan osavaltion parlamentti eli maapäivät.

 Rheinland-Pfalzissa suurimman puolueen paikasta kilpailevat

hallitsevat demarit ja

haastaja CDU.

 Baden-Württenbergissä kisa käydään vihreiden ja CDU:n välillä.

 Saksi-Anhaltissa oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle kolkuttelee 20 prosentin kannatusta.

CDU johtaa mielipidetiedusteluja.

 Osavaltio päättää teistä, silloista, koulutusasioista ja omista poliiseistaan.

Bad Neuenahr-Ahrweiler

”Vielä pari päivää ilman yöunta, mutta se kannattaa. Sunnuntain kisasta on tulossa erittäin tiukka”, hehkuttaa Julia Klöckner mikrofoniin hotellin kokoussalissa.

Rheinland-Pfalzin pääministeriehdokkaan ääni on hieman käheä, mutta muuten lähes yötä päivää kampanjoiva Klöckner puhkuu taisteluhenkeä. Hän on kiertänyt kuukauden verran osavaltiota bussilla, jonka kupeessa hymyilevät hänen pari metriä korkeat kasvonsa.

Julia Klöckner, 43, on Saksan kristillisdemokraattisen puolueen tämän hetken kirkkain nouseva tähti, ja hänessä on aina välillä jopa nähty liittokansleriainesta. Klöckner käy kiihkeää kampanjaa Rheinland-Pfalzin pääministerin paikasta sunnuntain osavaltiovaaleissa. Kristillisdemokraatit yrittävät syrjäyttää Ranskan ja Luxemburgin rajalla sijaitsevan osavaltion vallasta demarit.

Lisäksi kahdessa muussa, Baden-Württenbergissä ja Saksi-Anhaltissa, valitaan osavaltion uusi parlamentti eli maapäivät.

Vaalisunnuntaina ei ole kyse vain osavaltioiden asioista, vaan vaaleja pidetään tärkeänä lämpömittarina kahdelle asialle: minkälaisen välitodistuksen Angela Merkelin CDU-puolueen pakolaispolitiikka saa ja kuinka suureen ääniosuuteen yltää populistinen oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD). Jokaisessa kolmessa osavaltiossa Vaihtoehto Saksalle -oikeistopuolueen odotetaan saavuttavan parhaat tuloksensa koskaan.

Reinjoen rannalla, Saksan punaviinialueella, kristillisdemokraattien kampanjatapahtumaa on vauhdittamassa vieras Berliinistä: liittokansleri Angela Merkel. Siitäkin huolimatta, että Merkelin politiikka on saattanut ajaa kristillisdemokraattien valitsijoita muihin puolueisiin.

Artikkeliin liittyvät

Tammikuun lopussa Julia Klöckner otti Merkelin linjasta irtioton ja ehdotti Saksaan päivittäisiä turvapaikanhakijoiden kiintiöitä Itävallan tapaan. Hänen ovelasti A2-suunnitelmaksi nimeämänsä ehdotus jäi ilman suurta kannatusta.

Se oli viesti, jonka Klöckner halusi äänestäjilleen välttämättä välittää. Osavaltion pääministeriehdokas on aivan tarkoituksella tasapainoillut tiukemman pakolaispolitiikan ja Merkelille lojaalina pysymisen välillä.

Tänä iltana pikkuisessa Bad Neuenahr-Ahrweilerissa riitasoinnut on piilotettu ja liittokansleri kelpaa illan tähdeksi.

Klöckner ja Merkel ovat pukeutuneet kuin kaksi marjaa punaisiin jakkuihin ja mustiin puseroihin, kun he marssivat lavalle Ahrweilerin lukion bändin pysyessä melkein tahdissa.

Kun tulee Merkelin vuoro pitää puhe, hänelle tuottaa vaikeuksia puhua Rheinland-Pfalzin puuttuvista silloista ja koulu-uudistuksesta, teiden korjauksista ja perheistä. Kun liittokansleri pääsee oman politiikkansa ytimeen, Saksan pakolaispolitiikkaan, poliitikko Angela Merkel tyynen kuoren alla suorastaan muuttuu palopuhujaksi.

Itäisimmässä sunnuntaina äänestävässä osavaltiossa Saksi-Anhaltissa AfD on tuoreimpien mielipidetiedustelujen mukaan yltämässä jopa 18 prosentin kannatukseen, mikä olisi sille kolmen vuoden olemassaolonsa ennätyslukema Saksan vaaleissa.

Täällä Rheinland-Pfalzissa, konferenssihotellin lavalla Julia Klöcknerin ja CDU:n ykkösvihollinen on kuitenkin valtaa pitävät sosiaalidemokraatit, joita Klöckner syyttää osavaltion velkaannuttamisesta samaan aikaan, kun suuri osa Saksan osavaltioista tahkoaa ylijäämää.

Viininviljelijän tytär Klöckner tunnetaan jalat maassa -asenteestaan ja sutkauksistaan, politiikan tiivistävistä lauseista. Siinä hän on vastakohta välillä korkealentoiselle ja kiilalauseita viljelevälle Merkelille.

Bad Neuenahr-Ahrweilerissa kuullaan Klöcknerin kootut muiden muassa vanhuksista, poliiseista ja nuorista.

”Nuoret pystyvät juoksemaan nopeammin, mutta vanhat tuntevat oikopolut”.

”Haluamme suojella heitä, jotka suojelevat meitä”.

Saksan kolmen osavaltion vaalit ovat totuuden hetki suurille perinteisille puolueille kristillisdemokraateille ja sosiaalidemokraateille. Julia Klöcknerille voitto tai häviö vaaleissa tulee määrittämään hänen uraansa pitkälle.

Osavaltion pääministerin paikalta olisi huomattavasti paremmat mahdollisuudet nousta koko Saksan johtopaikoille. Jos vain tilaisuus sattuu tulemaan tarjolle.

Sunnuntain vaalit tuovat varmasti muutoksen

Saksan sunnuntain kolmen osavaltion vaalit myllertävät nykyistä puoluekarttaa, se on aivan varmaa. Ne ovat lähtölaukaus monien osavaltiovaalien vuoteen.

Saksan liittovaaleihin on aikaa puolitoista vuotta, sillä ne ovat syksyllä 2017. Ilmassa on kaksi suurta kysymystä. Onko Angela Merkelin aikakausi lähestymässä loppuaan? Entä millaiseksi vanhojen puolueiden haastajaksi muodostuu kärkäs oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle (AfD)?

Turvapaikanhakijoihin karsaasti suhtautuva ja kärjekkäistä lausunnoista tunnettu oikeistopuolue Vaihtoehto Saksalle on houkutellut äänestäjiä niin konservatiiveista kuin vasemmistostakin.

Sen kannatus on mielipidemittausten mukaan varsin vankkaa Saksi-Anhaltin osavaltiossa, joka oli aikanaan osa Itä-Saksaa. Alue kärsii työttömyydestä, ja siellä myös muukalaisvastaisuus on muuta Saksaa ärhäkämpää. AfD saattaa jopa yltää demareiden ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Perjantaina osavaltiossa pidettiin maahanmuuttajille tarkoitetut koevaalit. Tuntemattomat tekijät olivat yön aikana muuranneet yhden maahanmuuttajille tarkoitetun koeäänestyspaikan oven tiilillä kiinni ja spreijanneet siihen sanat ”No way”.

Yllättäen Merkelin CDU-puolueen suurimmaksi päänsäryksi saattaa muodostua varakkaan ja konservatiivisen osavaltion Baden-Württenbergin viherpesu. Vihreä Winfried Kretschmann on ollut pääministeri vuodesta 2011, vaikka kristillisdemokraatit olikin suurin puolue. Nyt näyttää vahvasti siltä, että vihreät ovat korjaamassa suurimman potin Mercedeksen kotikonnuilla. Siitä saattaa tulla jopa suurin puolue, mikä olisi Merkelille kova isku.

Osavaltion vihreät ovat muokanneet oman porvarivihreän linjansa, joka vetää puoleensa entisiä konservatiiveja.

Rheinland-Pfalzissa suurimman puolueen paikasta tulee tiukin kilpailu. Vallankahvassa olevat sosiaalidemokraatit käyvät kovaa puolustustaistelua kristillisdemokraattien uutta tähteä Julia Klöckneriä vastaan. Torstain mielipidetiedusteluissa puolueita erotti yksi prosenttiyksikkö.

Saksan vaalitapa yhdistää enemmistövaalin ja suhteellisen vaalitavan. Äänestäjä antaa yhden äänen oman vaalipiirinsä ehdokkaalle ja toisen puolueelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat