Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama sanoo liittolaisia vapaamatkustajiksi

Ulkomaat
 
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan Venäjä on toiminut Ukrainassa ja Syyriassa omaa etuaan vastaan.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan Venäjä on toiminut Ukrainassa ja Syyriassa omaa etuaan vastaan. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama valottaa The Atlantic -lehden tuoreessa haastattelussa näkemyksiään ulkopolitiikasta. Laajassa artikkelissa Obama puhuu muun muassa Ukrainan kriisistä ja sanoo Libyan pommituksia virheeksi.

Tutkimusjohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että haastattelu antaa kuvan alituisiin mutta vääriin neuvoihin vähän kyllästyneestä ja entistä synkemmästä valtionjohtajasta.

”Kahdeksan presidenttivuoden jälkeen jutussa puhuu vähän kyllästynyt, krapulainen Obama. Hän ei ole enää humaltunut toivosta ja paina reset-nappulaa Venäjän kanssa”, Aaltola sanoo.

Obaman mukaan Venäjä on toiminut Ukrainassa ja Syyriassa omaa etuaan vastaan. Hän katsoo, että Venäjä on nyt aiempaa heikompi ja isojen taloudellisten ongelmien edessä. Ukraina ei kuitenkaan ole Yhdysvalloille niin keskeinen maa, että se lähtisi sotaan sen puolesta.

”On tosiasia, että Ukraina, joka ei ole Nato-maa, on altis Venäjän sotilaalliselle hallinnalle riippumatta siitä, mitä me teemme”, Obama sanoo haastattelussa.

Obaman puheen varsinainen viesti on Aaltolan mielestä suunnattu liittolaisille, ei vihollisille.

Obama arvostelee jutussa poikkeuksellisen suorasanaisesti läheisiä liittolaisia. Presidentin mielestä ne odottavat Yhdysvaltain toimivan, mutta ovat haluttomia panemaan omaa nahkaansa peliin.

”Hän pitää liittolaisia liian flegmaattisina ja liikaa Yhdysvaltain apuun turvautuvina, mutta silti omaa erinomaisuuttaan korostavina ja viisastelevina”, Aaltola arvioi.

”Obaman viesti liittolaisille on, että niiden tulee ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhdistäytyä tai muuten aika ei ole enää lännen puolella.”

Presidentti arvostelee esimerkiksi Ranskaa ja Britanniaa ”vapaamatkustajiksi” viittaamalla epäonnistuneeseen Nato-operaatioon Libyassa.

Obama kuvaili haastattelussa virheeksi sitä, että hän tuki Naton pommituksia Libyassa. Obama sanoi virheen johtuneen siitä, että hän luuli eurooppalaisten ottavan enemmän vastuuta operaatiosta, onhan Libya Eurooppaa lähempänä.

Haastattelussa Obama osoittaa kritiikkiä myös kotimaisia arvostelijoitaan kohtaan. Hänen ulkopolitiikkaansa on kyseenalaistettu Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjassa.

Sekä demokraattien että republikaanien kärkiehdokkaat ovat olleet Obamaa halukkaampia sotilaallisiin toimiin.

Donald Trump on uhonnut palauttavansa vesikidutuksen ja vaatinut Yhdysvaltoja jahtaamaan terroristien perheitä. Myös Hillary Clinton on antanut itsestään kuvan Obamaa kovempana sotahaukkana. Entinen ulkoministeri kritisoi taannoin harvinaisen suorasanaisesti Obaman ulkopolitiikkaa The Atlantic -lehden haastattelussa.

Nyt Obaman haastattelussa voi nähdä vähemmän epäsuoraa kritiikkiä myös Clintonin ulkopoliittista linjaa kohtaan. Clinton kannusti aikoinaan Obamaa iskemään Libyaan. ”Nyt Libya on aivan sekaisin”, Obama sanoi haastattelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat