Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyse ei ole teatterista, vaan showbisneksestä

Ulkomaat
 
Petteri Tuohinen
Petteri Tuohinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen toimittaja.
Juhani Niiranen
Kuva: Juhani Niiranen

Kuka on maailman väkirikkaimman ja pian suurimman talouden presidentti?

Niinpä. Kuka sen kiinalaistyypin nimeä nyt muistaisi.

Entä kuka johtaa maailman toiseksi väkirikkainta maata Intiaa, jonka väkiluku tulee kasvamaan Kiinan ohi? Olisiko se ollut joku Gandhi tai jotain.

Harva osaa nimetä sitäkään, kellä on eniten valtaa maailman suurimmassa talousalueessa Euroopan unionissa.

Sen sijaan lähes kaikki maailman kansalaisista osaavat sanoa, kuka on Yhdysvaltojen presidentti. Ja että nythän Barack Obama vaihtuu, kun presidentinvaalit järjestetään tiistaina 8. marraskuuta.

Maailma on vinossa, eikä siinä tietysti sinällään ole mitään uutta. Entistä vinompaan suuntaan se on myös menossa. Vaikka Yhdysvaltojen osuus esimerkiksi maailmantaloudesta on vähentynyt, painottuu erityisesti länsimaiden huomio yhä edelleen amerikkalaisiin.

Yhdysvalloilla on järeimmät aseet. Se on talous- ja tiedemahti, ja kukoistava viihdeteollisuus on tehnyt amerikkalaisuudesta tunnetun kaikkialla maailmassa. Amerikkalaisten kulttuurinen ylivoima on vain vahvistunut sitä myötä, kun suoratoistopalvelujen kuten Netflixin ja HBO:n suosio on kasvanut.

Esimerkiksi Netflix on tuottanut suositun sarjan House of Cards, jossa seurataan Valkoisen talon valtataisteluja.

Sarjassa poliitikko Francis J. Underwoodia esittävä Kevin Spacey toteaakin uusimmalla esityskaudella, etteivät Yhdysvaltojen presidentinvaalit ole enää vain teatteria, vaan showbisnestä.

Obamakin on kertonut seuraavansa sarjaa, vaikka toteaakin Valkoisen talon arkipäivän olevan draamaa haaleampaa.

”Suurin osa päivistäni kuluu siihen, että istun huoneessa kuuntelemassa harmaapukuisia ihmisiä asioista, mitkä eivät olisi kovinkaan vetäviä televisiossa”, Obama sanoi haastattelussa.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleista uutisoidaan aina jo parisen vuotta ennen varsinaista vaalipäivää. Varsinkin koko vaalivuoden ajan kyse on eräänlaisesta tosi-tv:stä, jossa ehdokkaiden liikkeet kuvataan millimetrin tarkkuudella. Se sanoi sitä ja hänen kannatuksensa on nyt tämä.

Jo vaaliprosessin uutisoinnista on tehty viihdeteollisuuden tuote, vaikka ainoastaan asiantuntijat ja esimerkiksi HS:n Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja kykenevät selittämään, kuinka monimutkaista voi presidentin valitseminen Yhdysvalloissa olla.

Amerikkalaisten johtajavalinnasta on luotu aina suurta draamaa, ja vaalien lopputulosta on jännitetty maailmalla.

Tällä kertaa kauhistellaan sitä, voiko republikaanien rääväsuusta Donald Trumpista todellakin tulla Yhdysvaltojen presidentti.

Mitään uutta käsikirjoituksessa ei kuitenkaan ole. Aikoinaan on kohistu esimerkiksi Ronald Reaganista ja George W. Bushista.

On Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa jotain hyvääkin. Poliittisesta draamasta pitäville vaalit kun tarjoavat ehtymättömän sammion jatko-osia, jos on tullut jo kaikki House of Cardsin jaksotkin katsottua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat