Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilältä ja Norjan Solbergilta ei Pohjoismaiden yhteiselle rajalle – ”Eurooppalainen ratkaisu on se ykkönen”

Norja juhli ampumahiihdossa, kun pääministeri Juha Sipilä tapasi kollegansa Erna Solbergin lauantaina Oslossa. Virallisissa keskusteluissa puheena oli pakolaistilanne ja muuttoliike Euroopassa.

Ulkomaat
 
GORM K GAARE
Pääministeri Juha Sipilä tapasi Norjan pääministerin Erna Solbergin Holmenkollenin hiihtostadionilla lauantaina.
Pääministeri Juha Sipilä tapasi Norjan pääministerin Erna Solbergin Holmenkollenin hiihtostadionilla lauantaina. Kuva: GORM K GAARE

Oslo. Villapaitoja, MM-tason ampumahiihtoa, ja pohjoismaista yhteisymmärrystä.

Niitä oli ohjelmassa, kun Suomen ja Norjan pääministerit Juha Sipilä (kesk.) ja Erna Solberg tapasivat lauantaina Oslon ulkopuolella Holmenkollenin hiihtoareenalla.

Tapaaminen oli ensimmäinen Suomen ja Norjan päänimisterien virallinen Sipilän kauden aikana.

Keskustelut koskivat paljolti pakolaispolitikkaa ja muuttoliikettä. Norja ja Suomi ovat sen suhteen monella tavalla samassa tilanteessa: Schengenin ulkorajalla ja Euroopan perällä.

Tanskan ja Ruotsin aloittamat väliaikaiset rajatarkastukset ovat myös merkittävästi vähentäneet turvapaikanhakijoiden määrää molemmissa maissa.

"Tiedämme, että tämä ei jatku ikuisuuksia", Sipilää Norjan hiihtojoukkueen villapaidassa emännöinyt Solberg sanoi.

"Jos rajatarkastukset loppuvat, virta Suomeen ja Norjaan kasvaa."

Norja varautuu paraikaa pakoalaistilanteen muuttumiseen lakipaketilla, johon kuuluu noin 40 erilaista ehdotusta. Ne kiristävät maahanmuuttopolitiikkaa monilta osin.

Naapurimaa Ruotsissa huomiota on herättänyt kriisitilanteiden varalle suunniteltu pykälä, jonka avulla Norjan poliisi voisi tietyissä tapauksissa käännyttää tulijat jo rajalla, eivätkä he näin ollen saisi asiaansa käsitellyksi Norjassa.

Solberg katsoo, että yhä tiukempaa lainsäädäntöä tarvitaan. Näin siitä huolimatta, että hetkellä Norjaan tulee vain 50–100 turvapaikanhakijaa viikossa. Norja varautuu siihen, että tilanne kärjistyy Ruotsissa uudelleen, Solberg totesi.

"Pykälä on oltava siltä varalta, että tilanne vaatii. Emme ehdota sitä jokapäiväiseen käyttöön, se on kriisitilanteita varten, kun mikään muu ei toimi", Solberg sanoi.

Sekä Norjan että Suomen pääministerit totesivat, etteivät he ensisijassa puolusta Pohjoismaiden yhteistä rajaa pakolaiskriisin hallitsemiseksi. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen otti tällaisen mahdollisuuden esiin aiemmin talvella.

Asia on noussut keskusteluun, koska yhteisellä rajavalvonnalla voitaisiin välttyä ihmisten ja tavaran liikkumista vaikeuttavilta tarkastuksilta Pohjoismaiden välillä.

"Olemme keskustelleet useaankin otteeseen siitä, mitä Pohjoismaat tekisivät siinä tilanteessa, että tätä eurooppalaista ratkaisua ei saada kuntoon ja onko jotain yhteistä, mitä kannattaisi tehdä", Sipilä sanoi.

"Meille kaikille tämä yhteinen eurooppalainen ratkaisu on se ykkönen", hän totesi.

Solberg otti kysyttäessä kantaa Saksan linjaukseen muuttaa tulkintaansa Dublinin sopimuksesta.

Saksa on ilmoittanut, että se ottaa vastaisuudessa vastaan sinne palautettavat turvapaikanhakijat vain, jos nämä ovat jo hakeneet virallisesti turvapaikkaa maasta. Sen sijaan ainoastaan rekisteröityneitä turvapaikanhakijoita ei oteta vastaan. Ruotsi uhkasi torstaina vetää Saksan EU-tuomioistuimeen tulkinnan takia.

Solberg ei ilahdu Saksan linjauksesta.

"Meidän mielestämme ensimmäisen maan, jossa turvapaikanhakija rekisteröidään, tulisi myös olla maa, jossa haetaan turvapaikkaa", hän sanoi.

Sipilä ei ollut tutustunut tarkemmin asiaan.

EU-johtajat pohtivat Dublinin sopimukseen liittyviä kysymyksiä mahdollisesti jo tulevalla viikolla. EU:n komission odotetaan esittelevän luonnoksensa Dublinin sopimuksen muuttamisesta keskiviikkona, minkä jälkeen EU-maat pääsevät miettimään kantaansa sopimuksen asianmukaisuuteen, Sipilä sanoi.

Tapaamisen päätteeksi ministerit katsoivat ampumahiihdon MM-kisojen miesten viestin. Solbergille päivä oli juhlaa, sillä Norja voitti kultaa kovista kilpailijoista huolimatta. Suomi ylsi sijalle 19.

Pääministerit Juha Sipilä ja Erna Solberg.
Pääministerit Juha Sipilä ja Erna Solberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat