Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin vaalitilaisuus keskeytettiin mielenosoitusten vuoksi – puoluetoverit sysäsivät vastuuta Trumpille

Poliisi joutui jalkautumaan väliin estämään pahimman nujakoinnin.

Ulkomaat
 
KAMIL KRZACZYNSKI / Reuters
Donald Trumpin vastustaja ja kannattaja väittelivät sen jälkeen kun Trumpin vaalitilaisuus oli peruttu turvallisuussyistä Illinoisin yliopistolla Chicagossa perjantaina.
Donald Trumpin vastustaja ja kannattaja väittelivät sen jälkeen kun Trumpin vaalitilaisuus oli peruttu turvallisuussyistä Illinoisin yliopistolla Chicagossa perjantaina. Kuva: KAMIL KRZACZYNSKI / Reuters

Republikaanien presidenttivaalien esivaaleissa ehdokkaana olevan Donald Trumpin vaalitilaisuus jouduttiin perumaan sekasortoisiksi yltyneiden mielenosoitusten vuoksi perjantai-iltana Chicagossa.

Kiinteistömoguli sanoi keskeyttäneensä tilaisuuden neuvoteltuaan asiasta Chicagon poliisin kanssa.

Vaalitilaisuuteen yliopistolle saapuneet tuhannet ihmiset jakaantuivat kahteen leiriin, joiden välillä tunnelma kiristyi räjähdysherkäksi, uutistoimistot kertovat.

Trumpin vastustajia kerääntyi yliopistorakennuksen ulko- ja sisäpuolelle. Monet mielenosoittajista olivat mustia ja latinoita, jotka olivat vihaisia Trumpin maahanmuuttovastaisesta retoriikasta, uutistoimisto AFP kertoo.

CNN:n mukaan paikalla oli jopa kymmenentuhatta ihmistä.

Lähes puoli tuntia sen jälkeen kun tilaisuuden piti alkaa, Trumpin kampanjatyöntekijä nousi lavalle ja ilmoitti, että tapahtumaa lykätään turvallisuussyistä tuonnemmaksi.

Tämän jälkeen väkijoukosta kuului laulua ja hurrausta. Vastapuolien välille puhkesi käsirysyjä, mielenosoituskylttejä revittiin ja poliisi joutui jalkautumaan väliin pysäyttääkseen nujakoinnin, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Pudotimme Trumpin! Pudotimme Trumpin!” kiistanalaisen republikaaniehdokkaan vastustajat huusivat.

”Haluamme Trumpin! Haluamme Trumpin!” vastapuoli vastasi.

Trumpin kilpailijat republikaanipuolueessa tuomitsivat mielenosoitukset. He vierittivät vastuuta kuitenkin myös Trumpille, koska hänen kampanjapuheensa ovat lietsoneet vihaa ja hermostuneisuutta.

”Jos on kampanja, jossa myönteisesti rohkaistaan väkivaltaan, silloin luodaan ilmapiiriä, joka rohkaisee tämän tapaiseen ilkeämieliseen keskusteluun”, Texasin senaattori ja esivaaliehdokas Ted Cruz sanoi Reutersin mukaan.

Ohion kuvernööri John Kasich katsoi mielenosoitusten puhjenneen, koska ”erimielisyyden siemenet, joita Donald Trump on kylvänyt koko kampanjan ajan, lopulta kantoivat hedelmää.”

Floridan senaattori Marco Rubio puolestaan tuomitsi mielenosoitukset jyrkästi. Hänen mukaansa Trumpin vastaiset mielenosoitukset Chicagossa ovat muuttuneet ”teollisuudeksi”, jossa osalle mielenosoittajista ”luultavasti maksetaan”.

Trump sanoi myöhemmin CNN:llä pitävänsä tilaisuuden keskeyttämistä oikeana ratkaisuna.

”En halua, että kukaan loukkaantuu”, hän sanoi.

Trump on kuitenkin aiemmin käyttänyt toisenlaista kieltä. Kun mielenosoittajat häiritsivät vaalitilaisuutta Iowassa helmikuun alussa, Trump kehotti kannattajiaan ”hakkaamaan paskan ulos heistä” luvaten maksaa oikeuskulut, kertoo AFP.

Las Vegasissa Trump sanoi puheensa keskeyttäneelle mielenosoittajalle haluavansa motata tätä kasvoihin.

Trump johtaa selvästi republikaanien presidentinvaalien esivaalissa.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat