Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama haluaisi puhelimien salauksen ohittamisen tietoturvaeliitin käsiin

Liittovaltion poliisi FBI haluaisi iPhone-puhelimiin salauksen ohittavan takaportin. Presidentti Barack Obaman mielestä ihmiset ovat liian tiukkoja puhelimiensa tietoturvasta.

Ulkomaat
 
Apple: iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”
Apple: iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”
Losangelesilainen tuomioistuin on määrännyt, että Applen täytyy murtaa salaus, jotta FBI pääsisi tutkimaan San Bernardinon terrori-iskusta syytetyn iPhone-puhelinta. Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoo yhtiön olevan huolissaan satojen miljoonien ihmisten tietoturvasta. Kuva: Reuters.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman mukaan puhelimiensa tietojen turvallisuudesta huolissaan olevien pitäisi ymmärtää, ettei mikään tieto voi olla viranomaisilta kokonaan salassa.

Texasissa järjestettävässä South by Southwest -tapahtumassa perjantaina puhuneen Obaman kommentit olivat kenties selkein kannanotto teknologiayhtiö Applen ja liittovaltion poliisi FBI:n väliseen kiistaan puhelimien salauksesta.

FBI haluaisi Applen auttavan sitä murtamaan San Bernardinon terrori-iskusta syytetyn asemiehen iPhone-puhelimen salauksen. Käytännössä FBI vaatii, että Apple mahdollistaa poliisille lukemattomien salasanojen kokeilun. Nykyisin iPhone tuhoaa automaattisesti kaiken sisältämänsä tiedon, jos salasanan laittaa liian monta kertaa väärin.

Losangelesilainen tuomioistuin määräsi helmikuussa, että Applen täytyy murtaa terrori-iskusta epäillyn miehen puhelimen salaus.

Applen on kieltäytynyt tästä ja sanoo, että se vaatisi muutoksia puhelimien käyttöjärjestelmään ja vaarantaisi satojen miljoonien ihmisten kansalaisoikeudet. Yhtiö aikoo viedä päätöksen tarvittaessa jopa Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Lue tästä tarkempi selitys Applen ja FBI:n kiistan taustoista.

Presidentti Obama esiintyi perjantaina sovittelevaan sävyyn ja kertoi ymmärtävänsä tietoturvastaan huolestuneiden kansalaisten huolen.

JONATHAN ERNST / Reuters
Presidentti Barack Obama vakuutti, ettei hallitus voi päästä tavallisten kansalaisten puhelimiin tai tietokoneisiin ilman painavaa syytä.
Presidentti Barack Obama vakuutti, ettei hallitus voi päästä tavallisten kansalaisten puhelimiin tai tietokoneisiin ilman painavaa syytä.

Hänen mukaansa rikoksien tutkinta vaikeutuisi huomattavasti, jos poliisi ei pääsisi mitenkään käsiksi sähköisiin tietoihin.

”Jos on teknologisesti mahdollista tehdä salaukseltaan niin vahva laite tai järjestelmä, ettei sillä ole lainkaan suojausavainta tai takaporttia, kuinka saamme kiinni lapsipornon levittäjän tai kuinka estämme terrorismisuunnitelman?” Obama pohti uutistoimisto Reutersin mukaan.

Obaman mukaan hallituksella ei ole aikomustakaan tunkeutua harkitsemattomasti tavallisten kansalaisten puhelimiin tai tietokoneisiin. Tietoihin saisi hänen mukaansa päästä käsiksi vain salauksien ohittamisesta vastaava ”tietoturvaeliitti”:

”Arvioisin, että vastauksessa on kyse siitä, miten varmistamme, että salaus on niin vahva kuin mahdollista ja salausvain niin vahva kuin mahdollista, ja vain mahdollisimman pieni ryhmä voi käyttää sitä”, Obama visioi.

Apple on kritisoinut FBI:n vaatimusta juuri siitä, että iPhonen tietoturvan murtaminen avaisi portin puhelimen tietoihin käytännössä kenelle tahansa.

Jos FBI:n vaatimus menisi läpi, käyttöjärjestelmiin koodattaisiin käytännössä salaukset ohittava ’takaportti’. Tiukan tietoturvan kannattajien mukaan esimerkiksi sananvapautta rajoittavien valtioiden viranomaiset tai taitavat hakkerit voisivat saada salausavaimet käsiinsä.

Apple-johtaja Eddy Cuen mukaan viranomaiset voisivat jopa vaatia Applea avaamaan puhelimien kameran ja mikrofonin.

Obama huomautti puheessaan, että ihmiset kestävät jo nyt paljonkin rajoituksia oikeuksiinsa, kunhan kyse vain on rikosten estämisestä: kotietsinnät, turvatarkastukset ja rattijuoppoudesta epäiltyjen pysäyttäminen.

Presidentti myös varoitti ihmisiä nostamasta puhelimiaan ja sähköisiä tietojaan liian suureen arvoon lain edessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat