Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka lupaa parannusta Idomenin pakolaisleirin tilanteeseen viikossa – ”Olot ovat aivan kauhistuttavat”

Maan pakolaisasioista vastaavan ministerin mukaan pakolaisia pyritään saamaan siirretyksi toisiin vastaanottokeskuksiin ympäri maata.

Ulkomaat
 
STOYAN NENOV / Reuters
Pakolaisten leiri lähellä Idomenia Kreikan ja Makedonian rajalla.
Pakolaisten leiri lähellä Idomenia Kreikan ja Makedonian rajalla. Kuva: STOYAN NENOV / Reuters

Kreikka aikoo ryhtyä toimiin Idomenin täyteen pakkautuneen pakolaisleirin tilanteen parantamiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Idomenin rajakylässä lähellä Makedonian rajaa on ollut helmikuun lopusta lähtien tuhansia pakolaisia odottamassa pääsyä rajan yli kohti Euroopan pohjoisosia. Balkanin maat ovat sulkeneet rajansa pakolaismäärän hillitsemiseksi.

Leirissä on maan viranomaisten mukaan yhä noin 12 000 ihmistä. Heidän olojaan on kuvattu surkeiksi. Lisäksi leirin lähistöllä on tuhansia muita pakolaisia, jotka odottavat rajan aukeamista.

”Toivon, että Idomenin tilanne on ratkaistu viikon kuluessa ilman voimakeinoihin turvautumista”, kertoi Mega-televisiokanava pakolaisasioista vastaavan ministerin Dimitris Vitsasin sanoneen lauantaina.

Vitsasin mukaan Kreikka pyrkii saamaan pakolaisia siirretyksi toisiin vastaanottokeskuksiin ympäri maata. Hän kertoi, että neljäsataa pakolaista oli jo lähtenyt perjantaina kohti maan eteläosia.

Koko maassa on yli 42 000 hädänalaista siirtolaista. Vitsas on luvannut vastaanottokeskuksiin yli 10 000 lisäpaikkaa ensi viikon loppuun mennessä.

Idomenissa olleet Punaisen Ristin suomalaiset työntekijät eivät vielä lauantaina olleet huomanneet muutoksia leirissä.

SPR:n terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski kertoi kuitenkin HS:lle, että Idomenin lähistölle on perustettu puolitoista viikkoa sitten kaksi uutta leiriä ja muita uusia leirejä on mahdollisesti rakenteilla.

Kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottajan Caroline Hagan mukaan huhuja on ollut myös Idomenin sulkemisesta.

”Olot ovat aivan kauhistuttavat. En usko, että kukaan haluaa asua täällä pitkään”, Saarikoski arvioi.

Saarikoski ja Haga eivät olleet vielä kuulleet ministeri Vitsasin lupauksista. He kertovat kuitenkin, että Idomenin edellinen tyhjentäminen marraskuussa oli onnistunut ja antaa jonkin verran lupauksia asioiden sujumisesta ilman väkivaltaa ja protesteja myös tällä kertaa.

”Tilanteeseen on löydyttävä jokin pysyvä ratkaisu. Idomenin leiri perustettiin noin 1 500–2 000 pakolaiselle, ja nyt heitä on ollut moninkertaisesti. Monien teltat eivät pidä vettä, ja saniteettitilat ovat surkeat”, Haga sanoo.

”Tänään on kuitenkin ollut hyvin rauhallista ja esimerkiksi ruoanjakelu on sujunut ongelmitta. Ihmiset ovat yllättävän sitkeitä.”

HS:n toimittaja Suvi Turtiainen ja valokuvaaja Kaisa Rautaheimo vierailivat Idomenissa viikko sitten ja kohtasivat leirin väkeä.

”Ei tämä ole paikka lapsille”, arvioi Pelastakaa lapset -järjestön edustaja Kyriaki Chionidou tuolloin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat