Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanadan pääministerin Trudeaun hanke: Seteleihin tulossa kanadalainen nainen

Kanada järjestää yleisöäänestyksen siitä, kenestä tulee ensimmäinen seteliin painettava kanadalainen nainen. Lopullisen valinnan tekee valtiovarainministeri.

Ulkomaat
 
Christinne Muschi / Reuters
Kanadan keskuspankki esitteli maanantain uuden muovisen viiden dollarin setelin, jossa on vuosina 1896–1911 pääministerinä toimineen Sir Wilfrid Laurierin kuva. Seuraavana päivänä pääministeri Justin Trudeau ilmoitti, että Kanadan seteleihin on aika saada ainakin yhden kanadalaisen naisen kuva.
Kanadan keskuspankki esitteli maanantain uuden muovisen viiden dollarin setelin, jossa on vuosina 1896–1911 pääministerinä toimineen Sir Wilfrid Laurierin kuva. Seuraavana päivänä pääministeri Justin Trudeau ilmoitti, että Kanadan seteleihin on aika saada ainakin yhden kanadalaisen naisen kuva. Kuva: Christinne Muschi / Reuters

Kanadan pääministeri Justin Trudeau julisti tällä viikolla, että seuraavassa rahauudistuksessa seteliin painetaan ensimmäistä kertaa ”ikoninen kanadalainen nainen”.

Viime syksynä pääministeriksi noussut 44-vuotias Trudeau kertoi hankkeesta kansainvälisenä naistenpäivänä tiistaina.

”Kanadalainen nainen esiintyy ensimmäisessä seuraavien seteleiden sarjassa, jotka otetaan käyttöön 2018”, Trudeau sanoi CBC-kanavan mukaan.

Kanadan hallitus ja pankki eivät kertoneet, mihin seteliin tunnetun kanadalaisen naisen kuva painetaan.

Nykyisin kanadalaisessa setelissä esiintyy vain yksi nainen, Britannian kuningatar Elizabet II. Hän ei ole kanadalainen.

Kanadalaiset saavat lähettää huhtikuun 15. päivään saakka ehdotuksia siitä, kuka seteliin pitäisi painaa. Ehdotuksia voi antaa Kanadan keskuspankin verkkosivulla.

Ehdokas voi olla kuka tahansa syntyperäinen tai kansallisuuden saanut kanadalainen, joka on toiminut merkittävänä johtajana tai osoittanut erityistä ansioituneisuutta millä tahansa alalla, Kanadan keskuspankki kertoo tiedotteessaan.

Fiktiivistä hahmoa seteliin ei voi ehdottaa. Lisäksi ehdokkaan on pitänyt kuolla ennen 15. tammikuuta 1991.

Akateemikoista ja kulttuurijohtajista koostuva neuvosto käy läpi kansalaisten ehdotukset ja valitsee niistä suppean listan. Lopullisen päätöksen tekee valtiovarainministeri Bill Morneau.

Vasemmistoliberaalin Trudeaun rinnalla tilaisuudessa seisonut Morneau sanoi, että on jo korkea aika saada kanadalainen nainen seteliin.

”Yksi ensimmäisistä asioista, mikä minulla oli kunnia tehdä uutena valtiovarainministerinä, oli kysyä Kanadan keskuspankin johtajalta Stephen Polozilta ja hänen kollegoiltaan, olisiko mahdollista saada nainen seteliin”, Morneau sanoi.

Hänen mukaansa keskuspankki kertoi pohtineensa asiaa ja pidempään ja ilmoitti kannattavansa ajatusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat