Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isä Saksassa, perhe Kreikassa – syksyllä yksin tulleet miehet odottavat yhä perheitään

HS tapasi Saksan Engelskirchenissä syyrialaisen Zaher Khoujan, jonka Kreikassa jumissa olevaa vaimoa haastateltiin viime viikolla.

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Syyrialainen Zaher Khouja puhuu Idomenissa edelleen jumissa olevan vaimonsa Nisreen Mansourin kanssa.
Syyrialainen Zaher Khouja puhuu Idomenissa edelleen jumissa olevan vaimonsa Nisreen Mansourin kanssa. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Engelskirchen. Syyrialainen Zaher Khouja on kattanut asuntolahuoneeseensa kahvit.

Huoneen keskellä olevan pöydän päällä on valkoinen pitsiliina. Kylmän lattian peitteeksi hän on haalinut mattoja. Ikkunassakin on pitsiverhot ja ikkunalaudalla vedenkeitin. Seinälle hän on teipannut suuren leopardijulisteen.

Khoujan sisustamasta huoneesta avautuu näkymä idylliseen Walbachin pikkukylään. Vihreä kumpuileva idylli, saksalaisten perheiden heräilevät puutarhat.

Hyvin erilainen maisema kuin Aleppossa, josta tietotekniikkakoulussa päällikkönä työskennellyt Khouja on kotoisin.

Pikakahvia tarjoileva Khouja, 33, on ystävällinen ja vitsailee, mutta kun hän alkaa kertoa tilanteestaan, silmistä sammuu valo.

Runsasta viikkoa aiemmin Helsingin Sanomat tapasi Khoujan vaimon Nisreen Mansourin ja kaksivuotiaaan pojan Baselin Idomenin pakolaisleirissä Kreikassa. Nyt he ovat olleet lähes kaksi viikkoa jumissa telttaleirissä, joka viime viikon sateiden jälkeen muuttui mutavelliksi. Artikkelin voi lukea tästä.

Jo toissa viikolla monet pakolaisista olivat flunssassa tai vatsataudissa. Peseytymiseen ei ollut mahdollisuuksia ja ruokaa oli tarjolla vähän. Sen jälkeen on satanut, ja leirin jo valmiiksi karmivista olosuhteista on tullut painajaismaiset.

Nisreen Mansour on kertonut miehelleen, että hän uskaltaa syödä Idomenissa vatsataudin pelossa vain vähän leipää. Saastaisiin vessoihin hän ei kykene menemään. Leiriin on tullut keinottelijoita, jotka käyttävät tilannetta hyväkseen. Nisreen sai ostaa kaksi banaania viidellä eurolla.

Miksi Zaher Khouja sitten lähti lankomiehensä kanssa Istanbulista kohti Saksaa viime elokuussa? Miksi he eivät ottaneet perheitään mukaan?

Aleppolaisperheelle oli selvää, että Saksassa odottaisi Turkkia parempi turvapaikka. Khouja ja hänen lankonsa Ata uskoivat tuolloin, että perheet pääsevät pian tulemaan perässä. Miesten ajatus oli, että he taittavat vaarallisen matkan, jonka vaimot ja lapset voivat välttää.

Syksyllä Saksassa ihmeteltiin, miksi niin monet nuoret miehet pakenivat yksin. Nyt syy alkaa olla selvä. Perheet uskoivat tapaavansa pian.

Yhtäkkiä kännykkä soi. Puhelimessa on epätoivoinen Mansour, joka itkee niin, ettei saa kerrottua, mitä Idomenissa on tapahtunut. Khouja yrittää rauhoitella vaimoaan. Käy ilmi, että kreikkalaisviranomaiset yrittävät saada ihmisiä lähtemään pois Makedonian rajalta.

Viranomaisten tieto on sekavaa. Nisreen Mansourille sanotaan, että hän saattaa päätyä esimerkiksi Italiaan tai Portugaliin. Aiemmin viranomaiset sanoivat, että hän olisi perheenyhdistämisohjelmassa.

Vaimo kertoo myös, että Idomenissa on yhä enemmän salakuljettajia. He tarjosivat matkaa Balkanin läpi 3 000 eurolla.

Puhelun jälkeen Khouja nostaa kädet kasvoilleen.

”Mietin koko ajan, mitä voin tehdä? Lähdenkö Kreikkaan? Menemmekö takaisin Turkkiin? En voi vain olla ja odottaa”, hän sanoo.

Zaher Khoujan turvapaikkahakemus on käsittelyssä Saksan maahanmuuttovirastossa. Jos hän lähtee omin luvin Saksasta, turvapaikkaprosessi katkeaa. Ja miten voisikaan lähteä, sillä hänen Syyrian passinsa on ehtinyt vanhentua.

Khoujan turvapaikkahakemuksen käsittely alkoi lokakuussa 2015. Se oli yksi ruuhkakuukausista. Silloin Saksassa käsittelyyn tuli noin 53 000 turvapaikkahakemusta, joista noin 28 000 oli syyrialaisten jättämiä. Khoujan turvapaikkaperusteet täyttyvät todennäköisesti kirkkaasti.

Kaveh Rostamkhani
Zaher Khoujalla on asuntolahuone Walbachin kylässä Saksassa.
Zaher Khoujalla on asuntolahuone Walbachin kylässä Saksassa.

Mutta kuvio on selkeä. Jos miehellä ei ole turvapaikkaa, ei sitä ole perheelläkään.

Kreikkalaisviranomaiset ovat lupailleet Nisreen Mansourille, että hänellä olisi pääsy johonkin ohjelmaan eli pois Idomenista. Se voi tarkoittaa pääsyä miehen luo Saksaan tai kuljetusta johonkin muuhun EU-maahan tai jotain muuta. Rahat yöpymisiin pitää olla omasta takaa.

”Pakolaiskriisi on katala peli, jota pelaavat ainakin Turkki, Venäjä, Yhdysvallat ja Euroopan maat. Pelaajat siirtelevät ihmispelinappuloita. Portit avattiin, suljettiin ja syyrialaiset juoksevat kuin lampaat etsimään veräjän seuraavaa aukkoa”, Khouja sanoo.

Hän on ystävystynyt saksalaisen puutarhuriperheen kanssa. He ovat luvanneet talonsa yläkerran Zaher Khoujan perheen käyttöön. Nyt juuri se vaikuttaa hyvin kaukaiselta ajatukselta.

Kreikka lupaa pikaratkaisuja

Ville Eloranta HS

Kreikka aikoo ryhtyä toimiin Idomenin pakolaisleirin tilanteen parantamiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Idomenin kylässä lähellä Makedonian rajaa on ollut helmikuun lopusta lähtien tuhansia pakolaisia odottamassa pääsyä rajan yli kohti Euroopan pohjoisosia. Balkanin maat ovat sulkeneet rajansa pakolaismäärän hillitsemiseksi.

”Toivon, että Idomenin tilanne on ratkaistu viikon kuluessa ilman voimakeinoihin turvautumista”, pakolaisasioista vastaava ministeri Dimitris Vitsas sanoi lauantaina Mega-televisiokanavan mukaan.

Vitsasin mukaan Kreikka pyrkii saamaan pakolaisia siirretyksi toisiin vastaanottokeskuksiin ympäri maata. Hän kertoi, että 400 pakolaista oli lähtenyt perjantaina kohti maan eteläosia.

Koko maassa on yli 42 000 hädänalaista siirtolaista. Vitsas on luvannut vastaanottokeskuksiin yli 10 000 lisäpaikkaa ensi viikon loppuun mennessä.

Idomenissa olleet Punaisen Ristin suomalaiset työntekijät eivät vielä lauantaina olleet huomanneet muutoksia leirissä.

SPR:n terveydenhuollon neuvonantaja Tiina Saarikoski kertoi kuitenkin HS:lle, että Idomenin lähistölle on perustettu puolitoista viikkoa sitten kaksi uutta leiriä ja muita uusia leirejä on mahdollisesti rakenteilla.

Kansainvälisen Punaisen Ristin tiedottajan Caroline Hagan mukaan huhuja on ollut myös Idomenin sulkemisesta.

”Olot ovat aivan kauhistuttavat. En usko, että kukaan haluaa asua täällä pitkään”, Saarikoski arvioi.

Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Tuhannet lapset jumissa telttaleirissä kreikkalaisella pellolla
Euroopan entistä tiukempi rajapolitiikka on sulkenut pakolaisten reitin kohti pohjoisempia Euroopan maita. Kreikan ja Makedonian rajalla on jumissa yli 10 000 ihmistä. Pulaa on ruuasta, pesutiloista ja kunnollisista teltoista. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Rautaheimo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat