Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä puhe huliganismista on yhteiskunnan kuumemittari

Tällä viikolla otsikoihin taas noussut vanha rikosnimike on Venäjän vallanpitäjien inhokki järjestelmästä riippumatta.

Ulkomaat
 
Maxim Shemetov / Reuters
Performanssiryhmä Pussy Riotin jäseniä Jekaterina Samusevitšiä (vas.), Marija Aljohinaa ja Nadežda Tolokonnikovaa syytettiin lokakuussa 2012 huliganismista kirkossa eitetystä ”punk-rukouksesta”.
Performanssiryhmä Pussy Riotin jäseniä Jekaterina Samusevitšiä (vas.), Marija Aljohinaa ja Nadežda Tolokonnikovaa syytettiin lokakuussa 2012 huliganismista kirkossa eitetystä ”punk-rukouksesta”. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters
Fakta

Sana levisi englannista

 Huliganismi-termin alkuperä on epäselvä, vaikka erilaisia teorioita sanan alkuperästä onkin useita.

 Termin käyttö alkoi yleistyä Britanniassa 1800-luvun lopulla. Englannin sana hooliganism levisi pian muihin kieliin.

 Lännessä huliganismi vakiintui 1970-luvulla tarkoittamaan urheilutapahtumien yleisön väkivaltaa.

Vanha tuttu termi nousi Venäjällä taas tällä viikolla julkisuuteen, kuten naamioitunut miesjoukko hyökkäsi toimittajia ja ihmisoikeustarkkailijoita kuljettaneen bussin kimppuun Tšetšenian ja Ingušian rajalla.

Viranomaiset nimittäin ilmoittivat tutkivansa tapausta muun muassa huliganismina.

Rikosnimike hymyilyttää usein lännessä. Se kun näyttää kattavan kaiken liikennemerkkejä vääntelevistä nousuhumalaisista nuorista performanssiryhmä Pussy Riotin punk-rukoukseen, ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistien kiipeilyyn öljynporauslautalla – ja ulkomaalaisten toimittajien pahoinpitelyyn ja heidän bussinsa polttamiseen.

Rikosnimikkeenä se kuulostaa lisäksi neuvostoliittolaiselta.

”Huliganismin lainopillinen määritelma on laaja”, Aleksanteri-instituutin tutkija Ira Jänis-Isokangas hymähtää. Hänen väitöskirjansa Neuvostovallan taistelu huliganismia vastaan 1920-luvulla tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa.

Sitä tehdessään hän huomasi, ettei termissä ole mitään huvittavaa. Se kun on yksi venäläisen yhteiskunnan kuumemittareista. On kyse sitten tavallisten ihmisten käsityksestä huliganismin yleisyydestä tai siitä annettujen tuomioiden määrästä.

Historiallisesti huliganismi on nimittäin lisääntynyt Venäjällä aina, kun yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja sananvapauden rajat on koettu ahtaiksi.

”Lisäksi tavallisen kansan huliganismissa on yleensä kyse sosiaalisen eriarvoisuuden kasvusta, sosiaalisten ongelmien lisääntymisestä ja näiden aiheuttamasta turvattomuuden tunteesta. Niin oli ennen vallankumousta, 1920-luvulla ja nyt”, hän sanoo.

”Nämä ongelmat aiheuttavat poikkeustekoja, jotka näyttäytyvät huliganismina.”

Perinteisesti huliganismina on ymmärretty teko, joka osoittaa epäkunnioitusta yhteiskuntaa ja muita ihmisiä kohtaan. Se on ympäröivän yhteiskunnan normien kyseenalaistamista.

Vallanpitäjille tällainen on vaarallista levitessään.

”Esimerkiksi Pussy Riotin tapauksessa ongelma vallanpitäjille ei ollut niinkään itse esitys. Isoin ongelma oli, että esitys lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.”

Toisaalta huliganismi on vallanpitäjille siinä mielessä vaaratonta, että määritelmällisesti se ei ole tavoitteellista toimintaa.

”Jos oppositio ajautuu huliganismiin tai sen nähdään turvautuvan siihen, se heikkenee. Huliganismilla on huono maine.”

Siksi vallanpitäjille huliganismi-syytteiden jakelu on myös tehokas leimakirves.

Se voi olla myös keino vähätellä. Kun naamiomiesten hyökkäystä tutkitaan huliganismina, alleviivataan ajatusta, että kyseessä oli vain jonkun joukon päähänpisto.

Huliganismi ilmestyi Neuvostoliiton ensimmäiseen rikoslakiin 1922, mutta lainvalmistelu oli alkanut jo tsaarin aikana.

”Käsitys siitä, millainen teko ja toiminta on huliganismia, oli hyvin samankaltainen ennen ja jälkeen vallankumouksen.”

Tähän saattoi vaikuttaa se, että huliganismi on Venäjällä hallintoviranomaisten määrittelemää järjestelmästä riippumatta.

”Neuvostoliiton tutkimus korostaa yleensä kommunistipuolueen merkitystä, puolueen kaikkivoipaisuutta. Huliganismin vastaisessa taistelussa puolueella ei ollut kuitenkaan 1920-luvulla erityistä roolia.”

Ensimmäisen rikoslain huliganismipykälät tehtiin vielä pitkälti tsaarinaikaisen keskustelun pohjilta. Sen jälkeen määrittelyyn vaikutti eniten silloin vielä erillään olleiden sisäasiainkansankomissariaatin NKVD:n ja yleisliittolaisen poliittisen poliisin OGPU:n valtataistelu.

”Nykyisinkin Venäjää katsotaan edelleen presidentinhallinnon kautta, vaikka jokaisella hallintoyksiköllä on omat tavoitteensa ja intressinsä.”

Ira Jänis-Isokankaan väitökirja on julkaistu myös sähköisesti. Se on ladattavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat