Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkomurhaaja Breivik palaa oikeuden eteen – syyttää Norjan valtiota ihmisoikeus­rikkomuksista

77 ihmistä murhannut Breivik pyrkii oikeudessa murtamaan eristyksensä vankilassa.

Ulkomaat
 
STOYAN NENOV / Reuters
Anders Behring Breivik oli läsnä oikeudenkäynnissä Oslossa vuoden 2012 elokuussa. Hänet tuomittiin 21 vuoden vankeusrangaistukseen 77 ihmisen murhasta.
Anders Behring Breivik oli läsnä oikeudenkäynnissä Oslossa vuoden 2012 elokuussa. Hänet tuomittiin 21 vuoden vankeusrangaistukseen 77 ihmisen murhasta. Kuva: STOYAN NENOV / Reuters

Norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik palaa tiistaina oikeuden eteen, tällä kertaa asianomistajana.

Äärioikeistolainen Breivik syyttää Norjan valtiota ihmisoikeuksiensa rikkomisesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Breivikin mukaan Norjan valtio rikkoo kahta Euroopan ihmisoikeussopimuksen lauseketta pitämällä häntä vankilassa eristyksissä ulkomaailmasta ja muista vangeista. Toinen lausekkeista, jotka Breivik aikoo nostaa oikeudessa esille, kieltää ”epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun tai rangaistuksen”. Toinen lauseke takaa oikeuden ”yksityis- ja perhe-elämään” sekä ”yhteydenpitoon”.

37-vuotias Breivik istuu vankilassa 21 vuoden vankeusrangaistusta 77 ihmisen murhasta vuoden 2011 heinäkuussa.

Breivik teki ensin Oslon keskustan hallintokorttelissa pommi-iskun, joka tappoi kahdeksan ihmistä. Tämän jälkeen Breivik hyökkäsi Utøyan saarelle, missä sosiaalidemokraattiset nuoret olivat kesäleirillä.

Tunnin ja 13 minuutin ajan Breivik jahtasi leiriläisiä ja ampui heistä 69, kunnes poliisit pysäyttivät hänet.

Breivik syytti Norjan hallitsevan puolueen nuorisoaktiiveja monikulttuurisuuden ajamisesta Norjassa.

Joukkomurhasta lähtien Breivikiä on pidetty eristyksissä muista vangeista. Hänen yhteydenpitonsa ulkomaailmaan on ollut tarkoin rajattua.

Breivikin lähettämiä kirjeitä sensuroidaan. Hän saa ottaa vastaan vain vähän vieraita, jotka rajautuvat lähes kokonaan viranomaisiin. Breivik on tapaamisten aikaan lasiseinän takana.

Viranomaiset ovat perustelleet eristystä sillä, ettei Breivik kykenisi luomaan ääriajattelijoiden verkostoa.

Breivik on kuvaillut vankilaolojaan kidutukseksi.

Tiistaina alkava ja todennäköisesti torstaihin saakka kestävä Breivikin oikeusistunto järjestetään turvallisuussyistä Skienin vankilan voimistelusalissa.

Asianajaja Øystein Storrvik kertoi AFP:lle, että eristys aiheuttaa Breivikille stressiä.

”Yksi hänen pääharrastuksistaan vankilassa on ollut opiskelu, mutta hän on lopettanut sen. Luulen, että tämä on merkki siitä, että eristys vaikuttaa kielteisesti hänen psykologiseen terveyteensä.”

Norjan oikeuskanslerinvirasto on vakuuttanut, että Breivikin vankilaolosuhteet on järjestetty lainmukaisesti.

Breivikillä on vankilassa kolme selliä. Yhdessä hän nukkuu, toisessa opiskelee ja kolmannessa harrastaa liikuntaa.

Breivikillä on myös televisio, tietokone ilman nettiyhteyttä sekä pelikonsoli. Hän saa laittaa itse ruokansa sekä pestä pyykkinsä.

AFP:lle 2014 lähettämässään kirjeessä Breivik uhkasi syömälakolla, ellei hänen kahteentoista vaatimukseensa taivuta. Yksi vaatimuksista oli, että pelikonsoli Playstation 2 on päivitettävä Playstation 3:ksi.

Tällä kertaa Breivik pyrkii käyttämään kaikki oikeudelliset kanavat vankilaolosuhteidensa parantamiseksi, kertoo hänen asianajajansa. Hän on tarvittaessa valmis viemään asia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Breivikin terrori-isku viisi vuotta sitten järkytti norjalaisia. Breivikin todistajapuheenvuoroa, jonka hän antaa keskiviikkona, ei kuvata lainkaan. Näin pyritään kunnioittamaan Breivikin uhrien perheitä, jotka yrittävät unohtaa hänen nimensä. Toisaalta yritetään estää se, ettei Breivik pääse välittämään ulkomaailmaan viestejä.

Kun terrori-iskut ravisuttivat Osloa vuoden 2011 heinäkuussa, monet mediat eri puolilla maailmaa olettivat aluksi, että kyseessä oli ääri-islamilaisesta terrorismista. Kyse oli kuitenkin jostakin aivan muusta.

Breivikin poliittista ideologiaa on kuvailtu äärioikeistolaiseksi, maahanmuutto- ja monikulttuurisuusvastaiseksi sekä islamkammoiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat