Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämerta uhkaavan myrkkykaatopaikan erotettu johtaja HS:lle: ”Hätätila jatkunut vuosia”

Pietarin kaupunki uhkaa Viktor Koljadovia oikeudella perättömän tiedon levittämisestä.

Ulkomaat
 
Juha Metso
Krasnyi Borin kaatopaikkaa ympäröivät piikkilanka-aidat.
Krasnyi Borin kaatopaikkaa ympäröivät piikkilanka-aidat. Kuva: Juha Metso
Tästä on kyse

Ongelmajätealue vuotaa myrkkyä

 HS:n ottamat näytteet osoittavat (HS 13.3.), että Krasnyi Borin ongelmajätealueen kemikaalit eivät pysy altaissa vaan kaatopaikan vesiä päätyy myös ympäristöön.

 Ojavedessä oli muun muassa jo vuosikymmeniä sitten kiellettyjä PCB-yhdisteitä.

Pietari

Vaarallisia jätteitä Pietarin lähelle varastoivan Krasnyi Borin kaatopaikan johtaja Viktor Koljadov erotettiin vain vajaan viiden kuukauden työrupeaman jälkeen. Nyt Pietarin kaupunki uhkaa häntä oikeudella ”perättömän tiedon levittämisestä”.

Vuosikymmeniä myrkkyjä säilöneen kaatopaikan ympäristöuhka nousi Venäjällä kunnolla julkisuuteen vasta Koljadovin ansiosta.

”Hätätila ja uhka olivat olemassa jo aiemmin ja jatkuneet vuosia”, Koljadov sanoi HS:lle puhelimitse sunnuntaina.

Juha Metso
HS:n toimittaja Heli Saavalainen otti vesinäytteitä ojasta Krasnyi Borin kaatopaikan ulkopuolelta.
HS:n toimittaja Heli Saavalainen otti vesinäytteitä ojasta Krasnyi Borin kaatopaikan ulkopuolelta.

HS:n ottamat vesinäytteet osoittavat, että myrkkyjä päätyy kaatopaikka-alueen ulkopuolelle, toisin kuin Pietarin viranomaiset väittävät. Pelkona on, että haitta-aineet voivat kulkeutua jokia pitkin lopulta Suomenlahteen.

Ensitöikseen kaatopaikan johtajana Koljadov ilmoitti alkuvuodesta, että Krasnyi Borissa vallitsee hätätila.

Sade ja lumien sulamisvedet olivat täyttäneet osittain avoimet jätealtaat ääriään myöten, minkä lisäksi aluetta ympäröivä, suotovedet keräävä kanava oli piripinnassa. Arvioiden mukaan tilanne on toistunut vuosittain ja aiemmin altaista on jopa tahallaan valutettu jätevettä pois.

Vaaraa kärjistää se, että läheinen puro virtaa Inkereenjoen kautta Nevajokeen, josta yli viiden miljoonan asukkaan Pietari ottaa hanavetensä.

”Kun näin tilanteen, kerroin siitä”, hän totesi.

juha metso
Krasnyi Borin kaatopaikka
Krasnyi Borin kaatopaikka

Moni aiempi johtaja on vaiennut. Ympäristöjärjestöt ovat pitkään puhuneet myös kaatopaikan korruptiosta. Se on osasyy, miksi vuosikymmeniä muhinutta jätepommia ei ole saatu purettua.

Venäjän syyttäjänvirasto tutki yrityksen toiminnan helmikuussa. Koljadovin edeltäjää epäillään valtuuksien väärinkäytöstä, minkä lisäksi vireillä on oikeusjuttuja Pietarin kaupungin budjettirahojen varastamisesta.

Kahden miljoonan teollisuusjätetonnin kaatopaikka on suljettu uusilta jätekuljetuksilta.

Pelot toteutuivat pienessä mittakaavassa päättyneellä viikolla, kun myöhään torstai-iltana suotovedet läheisestä purosta erottava pato murtui. Koljadov oli tuolloin jo erotettu, mutta meneillään on siirtymäjakso seuraajan ottaessa tehtävää haltuun.

Päivystäjät huomasivat vuodon ja se tukittiin nopeasti.

Koljadov kertoi asiasta eteenpäin viranomaisille, pyysi heitä tiedottamaan asukkaita ja vahvisti tiedotusvälineille, että vuoto oli tapahtunut.

Lauantaina Pietarin ympäristökomitea julkaisi tiedotteen, jossa se syyttää ympäristöaktivisteja ja kaatopaikan entistä johtajaa ”provokaatiosta, joka on suunnattu horjuttamaan Pietarin vakautta”. Se korostaa, että suoranaista myrkkyjätelientä ei päässyt ympäristöön. Lisäksi komitea syyttää Koljadovia perättömien tietojen levittämisestä ja sanoo ottavansa asian tiimoilta yhteyttä lainvalvojiin.

Virallisesti Koljadov allekirjoitti itse eronpyynnön, mutta sanoo itse että hänet erotettiin. Ennen Krasnyi Borin kaatopaikkaa hän työskenteli Venäjän puolustusministeriössä.

HSTV-keskustelussa pohditaan Itämeren kemikalisoitumista
HSTV-keskustelussa pohditaan Itämeren kemikalisoitumista
Luoteis-Venäjällä sijaitsevalta Brasnyi Borin ongelmajätekaatopaikalta vuotaa myrkyllisiä aineita ympäristöön. Uhkaavatko ne Suomenlahtea? HSTV-keskustelussa, pohditaan Itämeren kemikalisoitumista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat