Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainakin 37 kuollut räjähdyksessä Turkin Ankarassa

Suomen ulkoministeriöllä ei ollut vielä sunnuntai-iltana tietoa, oliko uhrien joukossa suomalaisia. Ministeriö tavoitti illan aikana kaikki suomalaiset, jotka olivat tehneet matkustusilmoituksen.

Ulkomaat
 
Räjähdys Turkin Ankarassa on vaatinut ainakin 27 kuolonuhria
Räjähdys Turkin Ankarassa on vaatinut ainakin 27 kuolonuhria
Turkin turvallisuusviranomaisen mukaan kyseessä oli autopommilla tehty itsemurhaisku.
Fakta

Turkissa useita iskuja 2015 ja 2016

 Helmikuussa 29 ihmistä kuoli ja 81 loukkaantui pommi-iskussa Ankarassa. Kurdijärjestö TAK ilmoitti tehneensä iskun.

 Tammikuussa 13 ihmistä kuoli Istanbulissa kun itsemurhapommittaja iski turistialueella. Iskun takana oli terroristijärjestö Isis.

 Viime lokakuussa ainakin 103 kuoli pommi-iskussa. Isis ilmoitti olleensa iskun takana.

 Heinäkuussa Suruçissa Syyrian rajan tuntumassa 33 kuoli pommi-iskussa. Isis ilmoitti olevansa iskun takana.

 Viime kesäkuussa 4 ihmistä kuoli ja 100 loukkaantui pommi-iskussa vaalitilaisuudessa Diyarbakırissa. Iskusta epäillään Isisiä.

Ainakin 34 ihmistä kuoli ja 125 loukkaantui sunnuntai-iltana Turkin pääkaupungissa Ankarassa, kun pommeilla lastattu auto räjähti vilkkaalla alueella.

Sunnuntai-iltana ilmoitettu uhriluku nousi maanantaiaamuna 37 kuolleeseen, kun kolme ihmistä menehtyi iskussa saamiinsa vammoihin.

”Tänä aamuna menetimme vielä kolme kansalaista sairaalassa”, terveysministeri Mehmet Muezzinoglu kommentoi televisiossa maanantaina. Hän lisäsi, että ainakin yksi hyökkääjistä oli kuolleiden joukossa.

Turkin turvallisuusviranomaisen mukaan kyseessä oli autopommilla tehty itsemurhaisku. Turkin sisäministeri Efkan Alan mukaan autoa ajoi yksi tai kaksi hyökääjää, jotka tähtäsivät tarkoituksella Kizilay-aukiolla olevalle bussipysäkille.

Turkin turvallisuusviranomaisten mukaan on löytynyt todisteita, että yksi Ankaran pommittajista oli nainen ja Kurdistanin työväenpuolueen jäsen, kertoo brittimedia Independent.

Uhriluku kasvoi sunnuntai-illan mittaan, ja sen pelättiin vielä nousevan. Turkin terveysministerin Mehmet Müezzinoğlu kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että uhreista 30 kuoli räjähdyspaikalla Kızılayn kaupunginosassa.

Räjähdyshetkellä kello 18.45 alueella oli paljon ihmisiä.

Räjähdys tapahtui vähän kello puoli seitsemän jälkeen paikallista aikaa. Lukuisat ambulanssit ajoivat pian sen jälkeen kohti räjähdyspaikkaa Kizilay-aukiota. Televisiokuvissa näkyi palaneita ajoneuvoja, niiden joukossa linja-auto.

Mikään ryhmä ei välittömästi ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi sunnuntai-iltana yhdentoista jälkeen ”terroristijärjestöjen ottaneen kohteikseen viattomat siviilit, koska ovat häviämässä taisteluaan turvallisuusjoukkojamme vastaan”, uutistoimisto Reuters kertoi.

Sunnuntai-illan räjähdys oli jo toinen tuhoisa terrori-isku Ankarassa kuukauden aikana. Turkki on ollut hälytystilassa viime kesästä, jolloin iskujen sarja alkoi. Niissä on kuollut yhteensä jo noin 200 ihmistä.

Iskujen takana ovat olleet sekä radikaalit kurdiryhmät että äärijärjestö Isis.

Radikaaleista kurdiryhmistä on tullut Turkin johdolle ongelma sen jälkeen, kun kaksi vuotta pitänyt Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n ja Turkin hallituksen välinen tulitauko rikkoontui viime kesänä.

Sen jälkeen Turkki on koventanut taas otteitaan Kaakkois-Turkin kurdialueilla, joilla on kuukausien ajan ollut käytännössä sotatila. Se on radikalisoinut osan kurdeista.

PKK haluaa lisää itsehallintoa kurdeille. Sen ja Turkin hallituksen välisissä taisteluissa on 1980-luvulta lähtien kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Useimpien iskujen tekijäksi on kuitenkin ilmoittautunut Isis. Turkki on mukana kansainvälisessä liittoumassa Isisiä vastaan. Osa Isisin asemia Syyriassa pommittavista yhdysvaltalaiskoneista lähtee Turkin kentiltä.

Suomen ulkoministeriöllä ei ollut vielä sunnuntai-iltana tietoa, oliko uhrien joukossa suomalaisia. Ulkoministeriö tavoitti kuitenkin illan aikana kaikki suomalaiset, jotka olivat tehneet matkustusilmoituksen.

”Turkin viranomaisten mukaan uhrien joukossa ei olisi ulkomaalaisia. Mitään lopullista vahvistusta emme ole kuitenkaan vielä saaneet”, kertoi HS:lle Suomen suurlähettiläs Nina Vaskunlahti Ankaran suurlähetystöstä.

Vaskunlahden mukaan suurlähetystö aikoo keskustella maanantaiaamuna tapahtuneesta. Hän ei osannut arvioida, aikooko ulkoministeriö muuttaa Turkkia koskevia matkustusohjeita.

”Katsomme silloin kokonaistilannetta rauhassa uudestaan”, hän sanoi.

Vaskunlahden mukaan räjähdys tapahtui vilkkaassa kaupunginosassa.

”Olen ymmärtänyt paikallisista lähteistä, että se tapahtui noin kolmen kilometrin päässä suurlähetystöstä. Siellä on paljon kauppoja ja ravintoloita. Ihmiset vaihtavat siellä bussista toiseen”, hän kuvaili.

Sunnuntai-iltana ankaralainen tuomioistuin määräsi sosiaalisen median käyttökieltoon, kun kuvat räjähdyspaikalta levisivät Facebookissa ja Twitterissä, kertoo CNN Türk.

Tumay Berkin / Reuters
Autopommi räjähti vilkkaan linja-autopysäkin lähellä sunnuntai-iltana hieman ennen kello 19.
Autopommi räjähti vilkkaan linja-autopysäkin lähellä sunnuntai-iltana hieman ennen kello 19.
Reuters
Räjähdyspaikalle saapui nopeasti kymmeniä ambulansseja.
Räjähdyspaikalle saapui nopeasti kymmeniä ambulansseja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat