Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populistinen oikeistopuolue sai Saksan osavaltioissa jytkyn – Merkelin puolueelle kitkerä tappio

Vaihtoehto Saksalle -puolue sai liikkeelle nukkuvat äänestäjät, ja vei samalla ääniä sekä kristillisdemokraateilta että vasemmistopuolueelta.

Ulkomaat
 
MICHAEL DALDER / Reuters
Oikeistopopulistisen AfD-puolueen ehdokkaat juhlivat ensimmäisten ovensuukyselyiden tultua Saksan osavaltiovaaleissa.
Oikeistopopulistisen AfD-puolueen ehdokkaat juhlivat ensimmäisten ovensuukyselyiden tultua Saksan osavaltiovaaleissa. Kuva: MICHAEL DALDER / Reuters

Oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle-puolue (AfD) saavutti Saksan kolmen osavaltion vaaleissa suuret voitot. Itäisessä Saksi-Anhaltin osavaltiossa se jyräsi selvästi toiseksi suurimmaksi puolueeksi 24 prosentin osuudella kaikista äänistä.

Etelässä Baden-Württembergissä AfD näytti yltävän 15 prosenttiin ja Rheinland-Pfalzissa 12 prosenttiin, kun äänistä oli laskematta vain vähän.

Saksan yleisradioyhtiö ZDF:n analyysin mukaan Vaihtoehto Saksalle sai liikkeelle Saksi-Anhaltissa nukkuvat äänestäjät, ja vei samalla ääniä myös kristillisdemokraateilta että vasemmistopuolueelta.

”Olemme olleet protestipuolue, mutta protestista alkaa uudenlainen politiikka”, sanoi Frauke Petry, toinen Vaihtoehto Saksalle puolueen puheenjohtajista.

Vaalipäivän toinen historiaa tehnyt voittaja oli eteläisen, varakkaan Baden-Württembergin osavaltion vihreät. Se oli ensimmäinen puolue, joka ohitti kristillisdemokraatit osavaltion suurimpana puolueena.

Vihreiden pääministeriehdokas Winfried Kretschmann tuki päättäväisesti koko vaalikampanjan liittokansleri Angela Merkeliä pakolaispolitiikassa, vaikka Merkelin oman puolueen ehdokkaat ottivatkin tähän etäisyyttä. Hänen tehtävänsä osavaltion hallituksen muodostajana arvioidaan olevan poliittisesti erittäin vaikea.

Kristillisdemokraatit näyttivät ensimmäisten tulosten perusteella häviävän selvästi hallitseville demareille Rheinland-Pfalzissa.

Siellä konservatiivien ehdokkaana pääministerin paikalle oli Julia Klöckner. Tämä on kipeä pettymys kristillisdemokraateille, jotka pitivät vielä pari päivää voittoa hyvin todennäköisenä ja Klöckneriä seuraavana pääministerinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat