Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteenalojen merkitystä ei tiedä

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Japanin tilanne muistuttaa Suomen tilannetta. Vienti vetää huonosti eikä talouskasvua oikeastaan ole. Tilanteen korjaamiseksi pitäisi parantaa kansainvälistä kilpailukykyä. Samalla hallitus vähentää rahaa koulutuksesta.

Monissa maissa kilpailukykyä pyritään parantamaan juuri koulutusta kehittämällä. Japanin naapurissa esimerkiksi Kiina on alkamassa kilpailla myös huipputekniikan tuottajana.

Halvalla työvoimalla se ei enää voi kilpailla vaikkapa Kaakkois-Aasian maiden kanssa.

Jos haluaa pärjätä kilpailussa, on keksittävä uusia ideoita. Innovaatioita ei kuitenkaan synny ainoastaan tekniikan tai luonnontieteiden aloilla, kuten Japanin hallitus näyttää ajattelevan.

On järkevää pyrkiä kouluttamaan ihmisiä eri aloille suunnilleen sen verran kuin kukin ala tarvitsee, mutta eri tieteenaloja on mahdotonta panna hyödyllisyysjärjestykseen.

Kukaan ei vielä tiedä, minkä tieteenalojen osaamista tai ajattelutapoja seuraava hitti-innovaatio hyödyntää. Innovaatiossahan on ideana, että sitä ei ole kukaan vielä keksinyt.

Onkin mahdotonta väittää, ettei muutaman vuoden kuluttua tule talouskasvua esimerkiksi arkeologiaa, filosofiaa tai sosiaaliantropologiaa hyödyntävistä keksinnöistä.

Esimerkiksi menestyvän kännykkäsovelluksen tekemiseen tarvitaan insinööritieteiden kehittämät hyvät laitteet ja ohjelmistot. Jokin muu tieteenala ehkä keksii, kuinka sovellus palvelee ihmisten sosiaalisia, henkisiä tai aineellisia tarpeita tavalla, joka tekee siitä hittisovelluksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat