Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian politiikka peittoaa jo draamasarja House of Cardsin – korruptiosta syytetty ex-presidentti Lula ”häpeäksi Marxille ja Hegelille”

Jos juonitteluista tunnettu televisiosarja House of Cards kyllästyttää, kannattaa alkaa seurata Brasilian politiikkaa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Maria Manner.

Ulkomaat
 
Brasilian sosialistista ex-presidenttiä Luiz Inácio Lulaa (kolmas vas.) epäillään muun muassa rahanpesusta. Syyttäjät kirjoittivat pidätysvaatimuksessaan, että ex-presidentin käytös saisi ”Marxin ja Hegelin häpeämään”. Sosiaalisessa mediassa epäiltiin, että syyttäjiltä olivat menneet sekaisin filosofi G.W.F. Hegel (oik.) ja kommunismia teoretisoineen Karl Marxin (2. vas.) toveri Friedrich Engels (vas.).
Brasilian sosialistista ex-presidenttiä Luiz Inácio Lulaa (kolmas vas.) epäillään muun muassa rahanpesusta. Syyttäjät kirjoittivat pidätysvaatimuksessaan, että ex-presidentin käytös saisi ”Marxin ja Hegelin häpeämään”. Sosiaalisessa mediassa epäiltiin, että syyttäjiltä olivat menneet sekaisin filosofi G.W.F. Hegel (oik.) ja kommunismia teoretisoineen Karl Marxin (2. vas.) toveri Friedrich Engels (vas.).

Jos juonitteluista tunnettu televisiosarja House of Cards kyllästyttää, kannattaa alkaa seurata Brasilian politiikkaa.

Rinnastuksista draamasarjan ja Brasilian politiikan kesken on tullut mediassa tavanomaisia. Kun korruptioskandaalit, talouskriisi ja poliittiset manööverit laajenevat, ne on yhdistetty toisiinsa yhä tiheämpään.

Äskettäin Americas Quarterly -lehti julkaisi verkkosivuillaan visan, jossa vertailtiin Brasilian politiikan ja House of Cardsin yhtäläisyyksiä. Brasilian politiikan kiemurat päihittivät suositun televisiosarjan.

Lehden päätoimittajan mukaan jotkut brasilialaisista poliitikoista käyttäytyvät tavoilla, joita tv-sarjan käsikirjoittajat pitäisivät täysin epäuskottavina.

Viimeisin järistys Etelä-Amerikan jättivaltion politiikassa oli tieto, että ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvaa vaadittiin pidätettäväksi korruptiotutkinnan takia.

Korruptioepäilyt sinänsä eivät olleet yllätys. Lula ei kuitenkaan ole tavanomainen poliitikko.

Köyhiin oloihin syntynyt Lula hallitsi Brasiliaa nousukaudella 2003–2010, jolloin köyhyys väheni ja historiallisesti valtavat tuloerot alkoivat kaventua. Hän on yhä erittäin vaikutusvaltainen maata johtavassa Työväenpuolueessa.

Kun Lula jätti presidentinviran, hänen kannatuksensa oli huikeat lähes 90 prosenttia. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui Lulaa ”maailman suosituimmaksi poliitikoksi”.

Nyt harmaantunutta Lulaa epäillään rahanpesusta ja kiinteistöomaisuuteen liittyvistä epäselvyyksistä.

Tutkinta ei ole sujunut ilman absurdeja piirteitä.

Syyttäjät kirjoittivat pidätysvaatimuksessaan, että ex-presidentin käytös saisi ” Marxin ja Hegelin häpeämään”. Se riemastutti sosiaalisen median. Ilmeisesti syyttäjiltä olivat menneet sekaisin filosofi G.W.F. Hegel ja kommunismia teoretisoineen Karl Marxin toveri Friedrich Engels.

Toistaiseksi Lula on haettu parin tunnin kuulusteluihin, mutta ei pidätetty.

Korruptio ei ole Brasiliassa uutta, mutta Lulan kaltaisen poliitikon joutuminen viranomaisten kohteeksi on poikkeuksellista.

Nämä ovat kuitenkin epätavallisia aikoja.

Operaatio Autopesulana tunnettu öljyjätti Petrobrasin korruptiotutkinta on vienyt telkien taakse pitkän liudan Brasilian poliittista ja taloudellista eliittiä.

Tuomari Sérgio Moro on kertonut saaneensa inspiraatiota Italian mafiaoikeudenkäynneistä. Hänestä on tullut osalle brasilialaisista lähes kansallissankari.

Tuomaria on kuitenkin arvosteltu esimerkiksi pitkien tutkintavankeuksien käyttämisestä painostuskeinona, jotta ihmiset ilmiantaisivat kumppaneitaan.

Työväenpuolueen kannattajat näkevät tutkinnassa piirteitä poliittisesta ajojahdista, jonka tarkoituksena on kammeta puolue vallasta. Lulan on arveltu saattavan asettua ehdolle vuonna 2018, jos taloustilanne kohenee.

Monet ovat puolestaan kommentoineet, että Lulan tutkinta tarkoittaa, ettei kukaan voi enää odottaa olevansa koskematon asemansa vuoksi.

Siirtomaavallan ajoista saakka Brasilian eliitti on monesti nauttinut koskemattomuutta lain edessä. Portugalin kuningas oli lain yläpuolella ja niin olivat hänen suojattinsakin.

Poliittinen kulttuuri Brasiliassa ylipäätään on ollut tietyllä tapaa salliva korruptiota kohtaan. Eräs maineikkaan korruptoitunut São Paulon kuvernööri käytti jopa omassa vaalikampanjassaan tunnuslausetta rouba maz faz eli ”varastaa, mutta hoitaa hommat”.

Poikkeuksellista kyllä, Brasilian suurimman rakennusyhtiön johtaja Marcelo Odebrecht tuomittiin äskettäin yli 19 vuoden vankeuteen osallisuudesta korruptiovyyhtiin. Häntä pidettiin ennen yhtenä maan vaikutusvaltaisimmista liikemiehistä.

Lulan edeltäjän Fernando Henrique Cardoson uutisoitiin aikanaan ostaneen parlamentissa ääniä muuttaakseen perustuslakia jatkokauden mahdollistamiseksi. Tapaus jäi tuolloin tutkimatta. Nyt viranomaiset selvittävät väitteitä, että hän junaili rakastajattarelleen – joka oli maan suurimman mediatalon toimittaja – rahaa kyseenalaisia reittejä.

Juonenkäänteet eivät pääty tähän.

Brasilian politiikan keskeinen henkilö on parlamentin puhemies Eduardo Cunha. Hänet tunnetaan lempinimellä Frank Underwood, joka on House of Cardsin häikäilemätön päähenkilö.

Cunhan uskotaan kätkeneen miljoonia Sveitsissä sijaitsevalle tilille. Hän on avainasemassa nykyisen presidentin Dilma Rousseffin viraltapanon kannalta. Sunnuntaina sadattuhannet ihmiset osoittivat Brasiliassa jälleen mieltään vaatien presidentin eroa.

Asemastaan kamppailevan Rousseffin on uutisoitu tarjonneen Lulalle ministerinpestiä, mikä säästäisi tämän alempien oikeusasteiden käsittelyltä.

Entinen ay-johtaja Lula itse julisti aikoinaan: ”Kun köyhä Brasiliassa varastaa, hän joutuu vankilaan. Kun rikas varastaa, hänestä tulee ministeri.”

Monen silmissä ministerin pestin vastaanottaminen olisi osoitus siitä, miten vähän on jäljellä lobbariksi ryhtyneestä entisestä työväenluokan sankarista.

Käänteenä se olisi tietysti kuin suoraan House of Cardista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat