Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ExoMars-luotain laukaistiin kohti Marsia – luotaimen kyydissä suomalaista teknologiaa

ExoMars-operaation tavoitteena on etsiä elonmerkkejä Marsista ja tuoda ihmiset askeleen lähemmäs punaiselle planeetalle lentämistä.

Ulkomaat
 
SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS
Luotain lähti Marsia kohti maanantaina Kazakstanista.
Luotain lähti Marsia kohti maanantaina Kazakstanista. Kuva: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS
Kolme avaruushanketta

Ensimmäinen laukaisu vuonna 1988

Suomalaiset ovat olleet Tekesin mukaan yli 30 avaruusprojektissa. Alla on kolme esimerkkiä hankkeista, joihin on osallistuttu myös Suomesta.

1 Ensimmäinen merkittävä laukaisu tapahtui vuonna 1988, kun Neuvostoliitto lähetti Phobos-1-luotaimen kohti Marsia. Suomalaiset olivat mukana rakentamassa luotaimen plasma-analysaattoria.

2 Euroopan avaruusjärjestö Esa lähetti Mars Express -luotaimen kohti punaista planeettaa vuonna 2003. Luotain tekee havaintoja Marsista planeetan kiertoradalta. Patria valmisti Mars Expressin virranjakolaitteet.

3 Avaruusjärjestö Esan Planck-tiedesatelliitti laukaistiin avaruuteen vuonna 2009. Satelliitti mittaa kosmista taustasäteilyä, jonka avulla voidaan tutkia maailmankaikkeutta sen alkutaipaleella. Suomalaisyrityksistä mukana olivat DA-Design, joka rakensi luotaimen radiovastaanottimen, ja Space Systems Finland, joka kehitti satelliitin ohjausohjelmiston.

Juhani Saarinen HS

Euroopan avaruusjärjestö Esa ja Venäjän avaruusjärjestö Roscosmos laukaisivat luotaimen kohti Marsia yhteisoperaatiossa maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

ExoMars 2016 on Esan ja Roscosmosin yhteinen Marsin tutkimusohjelma, joka koostuu Marsia kiertämään asettuvasta emoaluksesta ja Marsin pinnalle laskeutuvasta moduulista.

Operaation tavoitteena on etsiä elonmerkkejä Marsista ja tuoda ihmiset askeleen lähemmäs punaiselle planeetalle lentämistä.

Ilmatieteen laitoksen ja mittauslaitteita valmistavan Vaisalan mukaan luotaimen kyydissä on Marsin kaasukehän painetta ja kosteutta havainnoiva tutkimuslaitteisto, joihin Ilmatieteen laitos on asentanut Vaisalan anturit.

Instrumenttien kehittelyyn ovat osallistuneet myös Suomen Optomekaniikka, Skytron ja Ideal Engineering.

ESA
ExoMars-luotain.
ExoMars-luotain.

Edellisillä Marsin-matkoilla planeetan ilmakehässä on havaittu metaania. Ilmatieteen laitoksen mukaan metaanin kiistaton löytyminen olisi merkki joko alkeellisesta orgaanisesta toiminnasta tai geologisesta aktiivisuudesta.

ExoMars-ohjelmaan kuuluva avaruusalus laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanissa, josta se aloitti seitsemän kuukautta kestävän matkansa läpi avaruuden.

Esan mukaan ExoMars-operaation kustannukset ovat noin 1,3 miljardia euroa, mukaan lukien vuonna 2018 suoritettava operaation toinen osa. Venäjän osuus puuttuu summasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat