Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Tiilikainen: Viljelijöiden kriisiin ”saatiin helpotusta, mutta ei ratkaisua”

Maatalousministerit yrittivät hakea EU-kokouksessa lievitystä Venäjän tuontikiellon, ylituotannon ja muiden ongelmien aiheuttamaan ahdinkoon.

Ulkomaat
 
FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Belgialainen maanviljelijä toi lehmänsä Brysselin keskustaan, missä Euroopan unionin maatalousministerit tapaavat maanantaina.
Belgialainen maanviljelijä toi lehmänsä Brysselin keskustaan, missä Euroopan unionin maatalousministerit tapaavat maanantaina. Kuva: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Bryssel

Euroopan unionin maatalousministerit ja komissio saivat aikaan jonkinlaista edistystä maanantaina, kun Brysselissä haettiin lääkkeitä koko Eurooppaa koettelevaan maanviljelyksen kriisiin.

Suomen maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kertoi kokouksen jälkeen, että moni asia jäi kuitenkin myöhemmin päätettäväksi. Niin ollen tulonmenetysten kanssa painivien viljelijöiden on turha odottaa mitään ihmelääkettä tilanteen korjaamiseksi.

”Tämä paketti ei ratkaise Euroopan maatalouden kriisiä. Se helpottaa, mutta ei ratkaise”, Tiilikainen totesi.

Ministeri uskoi kokouksen perusteella siihen, että ensi syksynä viljelijöille voidaan maksaa tukiennakkoja korotetusti. Mutta siitäkin päätetään myöhemmin.

Myös muita tukipäätöksiä oli saatu liikkeelle tai ainakin harkintaan. Mutta ongelma on, ettei EU:ssa ole rahaa eikä kaikissa jäsenmaissa yhteistä tahtoa siitä, pitäisikö viljelijöitä tukea ja minkä tahon maksaa.

”Maiden kannat ovat levällään.”

Maanviljelijöiden yleiseurooppalainen kriisi on noussut nopeasti EU:n agendalle. Tilanteet eurooppalaismaissa vaihtelevat, mutta yleinen kertomus on, että Venäjän tuontikielto, Kiinan talouden hidastuminen, yleinen talouskurimus ja ylituotanto ovat painaneet hintoja ja ajaneet vaikeuksiin erityisesti maidontuottajia ja sikalayrittäjiä.

Esimerkiksi Suomessa maidontuottajien maidosta saama hinta on laskenut noin 40 sentistä kilolta 32 senttiin, mikä on leikannut tuloista noin viidenneksen. Maatalousjätti Hollannissa taas sianlihaa tuotetaan tappiolla tai aivan nollatuloksen tienoilla.

Viime perjantaina traktorit marssivat Helsinkiin vaatimaan helpotusta suomalaisviljelijöiden ahdinkoon. Maanantaiaamuna oli jälleen liikkeellä ahdistuneita viljelijöitä – tällä kertaa belgialaisia ja matkalla EU:n hallintokortteleihin Brysseliin.

Mediassa on kiinnitetty erityisesti huomiota Ranskan viljelijöiden ahdinkoon, sillä viljelijät tekevät selvästi muita ammattiryhmiä enemmän itsemurhia. Viime viikolla Euroopan parlamentissa pidettiin hiljainen hetki ranskalaisviljelijöille.

”On epähumaania joutua tekemään työtä ilman korvausta. Kun teet 70-tuntista työviikkoa, josta ei jää lopulta mitään käteen, usko kun sanon, että elämä on vaikeaa”, totesi äskettäin Ranskan television haastattelema Catherine Le Ferrand, jonka viljelijämies teki itsemurhan.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula totesi, että EU:n tulisi esimerkiksi purkaa Venäjän-vastaisia pakotteita ja neuvotella maataloustuotteet pois Venäjän pakotelistalta.

”Nykyistä neuvottelutilannetta ei edesauta se, EU:n maatalouskomissaarin vastapuoli Venäjän maatalousministeri on matkustuskiellossa Brysseliin”, Takkula totesi.

EU:n ulkoministerikokoukseen maanantaina osallistunut Timo Soini (ps) totesi, että aika Venäjän-vastaisten pakotteiden nostamiseen ei ole nyt.

”Yhtenäisyys (pakotteiden säilyttämiseksi) on täysin selvä, kukaan ei ole rintamasta lähtemässä. Suomenkin viljelijöiden ahdinko ei ole pakotteiden syytä, vaan Venäjän vastapakotteiden syytä”, Soini sanoi.

Yhtenä keinona ylituotantoon EU mahdollistaa, että osuuskunnat ja tuottajaorganisaatiot voivat yhteisesti sopia tuotannon vähentämisestä.

Tämä ei välttämättä innosta maatalouden suurvaltoja Irlantia, Tanskaa ja Hollantia. Maakolmikko on lisännyt maidontuotantoaan merkittävästi, Irlanti lähes kuudenneksen ja Hollantikin yli yhdeksän prosenttia.

”Hollanti, Irlanti ja Tanska katsovat, että darwinilainen ratkaisu on tässä oikea. Eli annetaan joidenkin tuottajien kuolla pois. Ne nauravat tällaiselle ehdotukselle”, toteaa maatalouspolitiikkaa seuraava EU-diplomaatti.

Darwinilaisia ratkaisuja todella tapahtuu Euroopassa. Vaikka unionimaiden viljelypinta-ala ei ole juurikaan muuttunut, maatiloista joka neljäs lopetti toimintansa vuosina 2003–2013, Eurostat-tilastokeskus kertoo.

Suomen tiloista hävisi samalla ajanjaksolla 27,4 prosenttia. Seuraavan muutaman vuoden aikana Suomesta ennustetaan katoavan noin 10 000 maatilaa, minkä jälkeen niitä on runsaat 43 000.

Maidon ylituotanto-ongelmaan on osaltaan vaikuttanut se, että EU:ssa luovuttiin vuosi sitten maitokiintiöistä. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto pitää tilannetta hälyttävimpänä vuosikymmeniin.

Järjestön mielestä maanviljelijöistä on tehty maailmanpolitiikan maksumiehiä.

“Maataloustuotteiden markkinahinnat romahtivat Venäjän viennin pysähdyttyä. EU:n maatalouspolitiikan muutokset sotkivat markkinat ja paisuttivat byrokratiaa. Monet tilat ovat kuilun partaalla. Pahimmillaan tuloja ei synny lainkaan, ja perheet jäävät köyhyysloukkuun. Maatiloilla on todellinen hätä”, totesi MTK viimeviikkoisessa vetoomuksessaan Suomen hallitukselle ja eduskunnalle.

MTK:n mukaan Suomen tulisi vaatia EU:lta kompensaatioita Venäjän tuontikiellon aiheuttamista menetyksistä ja korjattava taloussuhteensa Venäjään.

Oikaisu kello 14.10: Korjattu itsemurhan tehneen ranskalaisviljelijän vaimon nimi.

YVES HERMAN / REUTERS
Maanviljelijä ruiskutti maitoa reformistipuolueen puoluetoimiston seinään maanantaina Brysselissä.
Maanviljelijä ruiskutti maitoa reformistipuolueen puoluetoimiston seinään maanantaina Brysselissä.
Sadat traktorit tukkivat Senaatintorin
Sadat traktorit tukkivat Senaatintorin
Maanviljelijöiden protesti tukki sadoilla traktoreilla Senaatintorin Helsingin keskustassa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat