Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vuotta kestänyttä sotaa yritetään taas lopettaa: ”Syyrialla edessään nyt totuuden hetki”

Ulkomaat
 
Ruben Sprich / Reuters
YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura aloitti rauhanneuvottelut maanantaina Genevessä.
YK:n erityislähettiläs Staffan de Mistura aloitti rauhanneuvottelut maanantaina Genevessä. Kuva: Ruben Sprich / Reuters

Neuvotteluyritykset viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan lopettamiseksi alkoivat maanantaina Genevessä YK:n johdolla. YK:n erityislähettilään Staffan de Misturan mukaan kyse on nyt ”totuuden hetkestä” Syyrialle.

Sodassa on kuollut jo yli neljännesmiljoona ihmistä ja yli kymmenen miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Vaihtoehtoja rauhalle ei Misturan mukaan ole.

”Ainoa vaihtoehto on palata sotaan, josta tulisi entistäkin pahempi”, Mistura varoitti uutistoimistojen mukaan.

Neuvotteluissa ”kaikkien kysymysten äiti” on Misturan mukaan se, kuinka poliittinen siirtymä rauhaan saataisiin aikaan Syyriassa. Tässä kysymyksessä osapuolet ovat kaukana toisistaan.

Oppositio vaatii tiukasti, että maata johtavan Bashar al-Assadin on luovuttava vallasta. Maan hallitus puolestaan ei suostu edes keskustelemaan vaatimuksesta.

Rauhanneuvotteluita on yritetty aiemminkin, mutta ne eivät ole johtaneet juuri mihinkään. Syyrialaiset neuvottelujen osapuolet eivät ole suostuneet edes keskustelemaan asioista kasvotusten, vaan kiistoista on yritetty puhua YK:n välittäjän avulla.

Nyt alkaneet neuvottelut kestänevät maaliskuun 24. päivään, jonka jälkeen pidetään noin viikon tuumaustauko. Tämän jälkeen suunnitelmissa on vielä kaksi neuvottelukierrosta.

”Siihen mennessä meillä pitäisi olla vähintäänkin selvä tiekartta (sodan lopettamiseksi). En puhu vielä sopimuksesta, mutta on selvää, tätä Syyria meiltä odottaa”, Mistura sanoi.

Geneven neuvotteluissa ei ole mukana sotaan osallistuvien ulkovaltojen kuten Venäjän tai Yhdysvaltojen edustajia. Neuvottelupöydässä ei ole myöskään terroristijärjestöjä kuten Isisiä.

Samaan aikaan sotarintamalla Venäjä kertoi olemaan valmis koordinoimaan sotilaallista yhteistyötä amerikkalaisten kanssa Syyrian pommittamisessa.

”En varmaankaan paljasta mitään suurta salaisuutta kun kerron, että amerikkalaiset ovat ehdottaneet työnjakoa, jossa Venäjän ilmavoimat keskittyy Palmyran vapauttamiseen ja amerikkalaisten johtama liittouma Raqqaan”, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Isis pitää Raqqaa pääkaupunkinaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat