Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Uusiutuviin polttoaineisiin panostaminen on saattanut lisätä päästöjä

The Guardian -lehden mukaan tuore EU-raportti paljastaa, että ympäristöystävällisyyden ajattelu on voinut toimia itseään vastaan.

Ulkomaat
 
Samsul Said / Reuters
Mies työskenteli palmuöljytehtaalla Sepangissa Malesiassa kesäkuussa 2014.
Mies työskenteli palmuöljytehtaalla Sepangissa Malesiassa kesäkuussa 2014. Kuva: Samsul Said / Reuters

Uusiutuviin polttoaineisiin tähtäävä politiikka on saattanut kiihdyttää kasvihuoneilmiötä, uutisoi The Guardian. Lehden mukaan tuorein EU-raportti paljastaa, että palmuöljystä tehty biodiesel saastuttaa kolminkertaisesti ja soijaöljystä tehty tuplasti verrattuna normaaliin dieselpolttoaineeseen. Analyysissa on otettu huomioon maankäyttö ja menetetyt metsät.

Euroopan unionin tavoite on, että uusiutuvan energian osuus liikennepolttoaineissa on kymmenen prosenttia vuonna 2020. Muutos on ajateltu toteuttaa lähinnä biodieselillä.

Transport & Environment -ajatushautomo vaatii, että ”ensimmäisen polven” biopolttoaineista tulisi luopua mahdollisimman nopeasti. Hautomon laskelmien mukaan näiden polttoaineiden käyttäminen tuottaisi ilmakehään vuosittain jopa 2 gigatonnia kasvihuonekaasuja.

Tuore EU-raportti oli The Guardianin lähteiden mukaan valmis jo kuukausia sitten, mutta sitä ei haluttu julkaista kiusallisten tulosten takia.

Biodieselin tuotannosta ollaan huolestuttu aiemminkin. Vuonna 2015 hyväksyttiin direktiivi, joka rajoittaa ruoka-aineiksi kelpaavien raaka-aineiden jalostamista polttoaineiksi. Direktiivin mukaan polttoaineista vain seitsemän prosenttia saa olla peräisin ruokapelloilta. Loppujen täytyy olla niin sanottuja toisen sukupolven biopolttoaineita, eli esimerkiksi lännenhirssistä tai jättiläisheinästä valmistettuja.

Tosin syötäväksi kelpaamattomien ”toisen polven” bioenergiakasvien suosiminenkin voi johtaa siihen, että niiden kasvatukseen raivataan maapallolla uusia metsäalueita – mikä johtaa hiilidioksidipäästöt ojasta allikkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat