Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdeja epäillään Turkin pommi-iskun tekijöiksi – Erdoğan: ”Terroristit painetaan polvilleen”

Ulkomaat
 
Räjähdys Turkin Ankarassa on vaatinut ainakin 27 kuolonuhria
Räjähdys Turkin Ankarassa on vaatinut ainakin 27 kuolonuhria
Turkin turvallisuusviranomaisen mukaan kyseessä oli autopommilla tehty itsemurhaisku.

Turkin sotakoneet moukaroivat kurdien tukikohtia Pohjois-Irakissa maanantaina ja Turkin turvallisuusviranomaiset pidättivät epäilemiään terroristeja päivä sen jälkeen, kun pommi-isku tappoi lähes 40 ihmistä ja haavoitti 120 maan pääkaupungissa Ankarassa.

Lisäksi kurdialueille asetettiin uusia ulkonaliikkumiskieltoja ja maan johtajat yrittivät rauhoitella kansalaisia.

”Kansalaistemme ei tarvitse olla huolissaan, sillä taistelumme terrorismia vastaan tulee päättymään voittoomme ja terroristit painetaan polvilleen”, maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Pommi-iskut ovat yleistyneet Turkissa viime kesän jälkeen, kun maan hallituksen ja Kurdien työväenpuolueen PKK:n yli kaksi vuotta kestänyt tulitauko päättyi. Kurdien lisäksi Turkki taistelee myös terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Kukaan ei ole toistaiseksi ilmoittanut sunnuntaisen itsemurhaiskun tekijäksi. Aiemmin iskuja ovat tehneet niin kurdit kuin Isiskin.

Pääministeri Ahmet Davutoğlu kertoi maanantai-iltana olevan ”lähes varmaa”, että ”terroristinen separatistijärjestö” eli PKK oli vastuussa sunnuntaisesta iskusta. Todisteita ovat hänen mukaansa dna-näytteet.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien turvallisuuslähteiden mukaan Ankaran autopommista oli vastuussa mies ja nainen. Miehellä sanottiin olleen yhteyksiä PKK:hon ja vuonna 1992 syntynyt nainen liittyi järjestöön 2013.

Naisen sanotaan olleen kotoisin itäisestä Karsin kaupungista. Hänen henkilöllisyytensä paljastui turvallisuusviranomaisten mukaan räjähdyspaikalta löytyneestä kädestä otetusta sormenjäljestä. Räjähdys oli lennättänyt käden 300 metrin päähän autopommista.

Iskussa käytetty räjähde oli suunniteltu tekemään mahdollisimman paljon tuhoa. Räjähdysaineen vaikutusta oli lisätty nauloilla ja pelleteillä.

Samankaltaista pommia käytettiin myös helmikuisessa iskussa Ankarassa, jolloin sotilaita vastaan tehdyssä iskussa kuoli 29 ihmistä. Kurdijärjestö TAK ilmoitti olleensa vastuussa iskusta, joka tehtiin vain muutaman korttelin päässä sunnuntaisesta räjähdyspaikasta.

Turkin viranomaiset näyttävät olevan voimattomia estämään terrori-iskuja, mikä on herättänyt närkästystä kansalaisten keskuudessa.

”Ihmiset ovat puhuneet jo viikon uudesta pommi-iskusta, mutta hallitus ei ole tehnyt mitään varotoimia eikä varoittanut ihmisiä”, totesi veljenpoikansa sunnuntaisessa iskussa menettänyt Nihat Görgülü uutistoimisto AFP:lle.

”Olemme todella peloissamme, koska hallitus ei näytä välittävän tämän maan kansalaisista”, Görgülü arvosteli.

Epäilyjä sunnuntaisesta iskusta oli ainakin amerikkalaisilla. Yhdysvaltojen suurlähetystö Ankarassa varoitti vain paria päivää ennen iskua amerikkalaisia mahdollisesta ”terroristisuunnitelmasta” Ankaran hallintokortteleiden alueella, missä räjähdys tapahtuikin. Yhdysvallat varoitti kansalaisiaan lähetystön nettisivulla.

Umit Bektas / Reuters
Burcu Çetinkaya suri maanantaina sunnuntaisessa pommi-iskussa Ankarassa menehtynyttä äitiään tämän arkulla.
Burcu Çetinkaya suri maanantaina sunnuntaisessa pommi-iskussa Ankarassa menehtynyttä äitiään tämän arkulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat