Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian politiikka peittoaa jo draamasarja House of Cardsin

Jos juonitteluista tunnettu televisiosarja House of Cards kyllästyttää, kannattaa alkaa seurata Brasilian politiikkaa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Maria Manner.

Ulkomaat
 
Brasilian sosialistista ex-presidenttiä Luiz Inácio Lulaa (kolmas vas.) epäillään muun muassa rahanpesusta. Syyttäjät kirjoittivat pidätysvaatimuksessaan, että ex-presidentin käytös saisi ”Marxin ja Hegelin häpeämään”. Sosiaalisessa mediassa epäiltiin, että syyttäjiltä olivat menneet sekaisin filosofi G.W.F. Hegel (oik.) ja kommunismia teoretisoineen Karl Marxin (2. vas.) toveri Friedrich Engels (vas.).
Brasilian sosialistista ex-presidenttiä Luiz Inácio Lulaa (kolmas vas.) epäillään muun muassa rahanpesusta. Syyttäjät kirjoittivat pidätysvaatimuksessaan, että ex-presidentin käytös saisi ”Marxin ja Hegelin häpeämään”. Sosiaalisessa mediassa epäiltiin, että syyttäjiltä olivat menneet sekaisin filosofi G.W.F. Hegel (oik.) ja kommunismia teoretisoineen Karl Marxin (2. vas.) toveri Friedrich Engels (vas.).

Jos juonitteluista tunnettu televisiosarja House of Cards kyllästyttää, kannattaa alkaa seurata Brasilian politiikkaa.

Rinnastuksista draamasarjan ja Brasilian politiikan kesken on tullut mediassa tavanomaisia. Kun korruptioskandaalit, talouskriisi ja poliittiset manööverit laajenevat, ne on yhdistetty toisiinsa yhä tiheämpään.

Äskettäin Americas Quarterly -lehti julkaisi verkkosivuillaan visan, jossa vertailtiin Brasilian politiikan ja House of Cardsin yhtäläisyyksiä. Politiikan kiemurat päihittivät televisiosarjan.

Viimeisin järistys Etelä-Amerikan jättivaltion politiikassa oli tieto, että ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvaa vaadittiin pidätettäväksi korruptiotutkinnan takia. Epäilyt sinänsä eivät olleet yllätys. Lula ei kuitenkaan ole tavanomainen poliitikko.

Köyhiin oloihin syntynyt Lula hallitsi Brasiliaa nousukaudella 2003–2010, jolloin köyhyys väheni ja historiallisesti valtavat tuloerot alkoivat kaventua. Hän on yhä erittäin vaikutusvaltainen maata johtavassa Työväenpuolueessa.

Kun Lula jätti presidentinviran, hänen kannatuksensa oli huikeat lähes 90 prosenttia. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui Lulaa ”maailman suosituimmaksi poliitikoksi”.

Nyt harmaantunutta Lulaa epäillään rahanpesusta ja kiinteistöomaisuuteen liittyvistä epäselvyyksistä, eikä tutkinta ole sujunut ilman absurdeja piirteitä.

Syyttäjät kirjoittivat pidätysvaatimuksessaan, että ex-presidentin käytös saisi ” Marxin ja Hegelin häpeämään”. Se riemastutti sosiaalisen median. Ilmeisesti syyttäjiltä menivät sekaisin filosofi G.W.F. Hegel ja kommunismia teoretisoineen Karl Marxin toveri Friedrich Engels.

Toistaiseksi Lula on haettu kuulusteluihin, mutta ei pidätetty.

Korruptio ei ole Brasiliassa uutta, mutta Lulan kaltaisen poliitikon joutuminen viranomaisten kohteeksi on poikkeuksellista. Nämä ovat kuitenkin epätavallisia aikoja.

Öljyjätti Petrobrasin korruptiotutkinta on vienyt telkien taakse liudan poliittista ja taloudellista eliittiä. Tuomari Sérgio Morosta on tullut osalle brasilialaisista lähes kansallissankari. Tuomaria on myös arvosteltu tutkintavankeuksien käyttämisestä painostuskeinona. Työväenpuolueen kannattajat näkevät tutkinnassa piirteitä ajojahdista, jonka tarkoituksena on kammeta puolue vallasta.

Monet ovat kommentoineet, että Lulan tutkinta tarkoittaa, ettei kukaan voi enää odottaa olevansa koskematon asemansa vuoksi.

Poliittinen kulttuuri Brasiliassa on ollut tietyllä tapaa salliva korruptiota kohtaan. Eräs maineikkaan korruptoitunut São Paulon kuvernööri käytti jopa vaalikampanjassaan lausetta rouba maz faz eli ”varastaa, mutta hoitaa hommat”.

Poikkeuksellista kyllä, Brasilian suurimman rakennusyhtiön johtaja tuomittiin äskettäin yli 19 vuoden vankeuteen osallisuudesta korruptiovyyhtiin. Häntä pidettiin ennen yhtenä maan vaikutusvaltaisimmista liikemiehistä.

Juonenkäänteet eivät pääty tähän.

Keskeinen henkilö on Brasilian parlamentin puhemies Eduardo Cunha. Hänet tunnetaan lempinimellä Frank Underwood, joka on House of Cardsin häikäilemätön päähenkilö. Cunhan uskotaan kätkeneen miljoonia Sveitsissä sijaitsevalle tilille. Hän on avainasemassa nykyisen presidentin Dilma Rousseffin viraltapanon kannalta. Sunnuntaina sadattuhannet ihmiset osoittivat jälleen mieltään vaatien presidentin eroa.

Rousseffin on uutisoitu tarjonneen Lulalle ministerinpestiä, mikä säästäisi tämän alempien oikeusasteiden käsittelyltä. Entinen ay-johtaja Lula itse julisti aikoinaan: ”Kun köyhä Brasiliassa varastaa, hän joutuu vankilaan. Kun rikas varastaa, hänestä tulee ministeri.”

Monen silmissä ministerin pestin vastaanottaminen olisi osoitus siitä, miten vähän on jäljellä lobbariksi ryhtyneestä entisestä työväenluokan sankarista. Käänteenä se olisi tietysti kuin suoraan House of Cardista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat