Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä sanoo aloittaneensa joukkojen vetämisen Syyriasta – ilmaiskuja jatketaan silti

Putin ilmoitti vetäytymisestä Syyrian sodan viisivuotispäivän aattona. Puolen päivän aikaan kävi ilmi, että ilmaiskuja aiotaan kuitenkin jatkaa.

Ulkomaat
 
Putin ei vedä venäläisiä joukkoja kokonaan Syyriasta
Putin ei vedä venäläisiä joukkoja kokonaan Syyriasta
Presidentti Vladimir Putin kertoi yllättäen, että Venäjän pääjoukot alkavat vetäytyä tänä tiistaina Syyriasta. Putin kuitenkin jatkoi, että Tartusin ja Hmeimimin tukikohdat jatkavat toimintaansa nykyisellään.

Venäjä jatkaa ilmaiskuja Syyriassa, vaikka maa ilmoittikin aloittaneensa pääjoukkojensa vetämisen pois. Venäjän puolustusministeriö kertoi vetäytymisestä aamulla tiedotteella.

Uutistoimistot Reuters ja AFP päivittivät puolilta päivin, että ilmaiskuja jatketaan. AFP:n tieto perustuu venäläisen virkamiehen lausuntoon ja Reutersin mukaan asian vahvisti puolustusministerin sijainen Venäjän mediassa.

Venäläinen televisiokanava näytti aamulla kuvaa siitä, kuinka venäläisjoukot pakkaavat sotilaskalustoa kuljetuskoneisiin, uutistoimisto Reuters kertoi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimitse Putinin ilmoituksesta vetää pääjoukkonsa Syyriasta.

Presidentit keskustelivat Putinin päätöksestä vain tunteja ilmoituksen jälkeen. Yhdysvaltain viranomaiset kommentoivat asiaa vain lyhyesti ja varsin varovaisesti.

”Tässä vaiheessa aiomme katsoa, mitä seuraavan muutaman päivän aikana tapahtuu”, sanoi Yhdysvaltain hallituslähde uutistoimisto AFP:lle.

Valkoisen talon mukaan Obama sanoi väkivallan vähentymisen olevan hyvä merkki, mutta Syyrian hallituksen tekemien hyökkäysten jatkuminen vie pohjaa rauhanpyrkimyksiltä.

Aleksei Nikolski / Reuters
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Putin yllätti maanantai-iltana ilmoittamalla Venäjän alkavan vetää joukkojaan Syyriasta tänään tiistaina 15. maaliskuuta.

”Minusta puolustusministeriölle annettu tehtävä on täysin suoritettu. Siksi määrään aloittamaan huomisesta alkaen pääjoukkojemme vetäytymisen Syyrian arabitasavallasta”, Putin sanoi tavatessaan puolustusministeri Sergei Šoigun ja ulkoministeri Sergei Lavrovin Kremlissä.

Putin ajoitti ilmoituksensa Syyrian sodan viisivuotispäivän aattoon.

Sodan on laskettu alkaneen tasan viisi vuotta sitten 15. maaliskuuta 2011, kun joukko mielenosoittajia marssi Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa vaatien demokraattisia uudistuksia ja poliittisten vankien vapauttamista. Syyrian turvallisuusjoukot vastasivat ampumalla mielenosoittajia.

Tiistaiaamuna Venäjän puolustusministeriö ilmoitti, että sotilaskaluston siirtämisen valmistelu Syyriasta on jo aloitettu.

”Teknikot lentotukikohdassa ovat alkaneet valmistella lentokalustoa pitkänmatkan lennoille Venäjän federaatiossa sijaitseviin lentotukikohtiin.”

Syyrian oppositio suhtautui Venäjän ilmoitukseen toisaalta epäillen, toisaalta varovaisen toiveikkaasti.

Oppositioryhmiä rauhanneuvotteluissa edustavan ryhmän HNC:n (High Negotiations Committee) tiedottaja Salim al-Muslat kommentoi Twitterissä, ettei Venäjällä ylipäätään ole oikeutta toimia Syyriassa.

”Kukaan ei tiedä mitä Putinilla on mielessä, mutta olennaista on se, ettei hänellä ylipäätään ole oikeutta olla Syyriassa. Mene vain”, Muslet twiittasi.

Brittilehti The Guardianille Muslat sanoi, että Venäjän osittainen poistuminen voi merkitä positiivista askelta rauhanneuvotteluille.

”Jos vetäytyminen todella pannaan täytäntöön, se antaa neuvotteluille positiivisen sysäyksen”, al-Muslat sanoi. ”Jos askel otetaan, se synnyttää suuren paineen hallitusta kohtaan, koska Venäjän tuki on antanut hallinnolle lisäaikaa. Näin asiat voivat muuttua merkittävästi”.

Venäjä aloitti sotilasoperaationsa Syyriassa syyskuun lopulla. Kyse oli ensimmäisestä kerrasta, kun venäläiset sotilaat osallistuvat sotatoimiin entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella sitten vuonna 1989 päättyneen Afganistanin sodan.

Venäjän ilmatuki on auttanut al-Assadin johtamaa Syyrian armeijaa etenemään ja laajentamaan vallassaan olevia alueita Kremlin mukaan yli 10 000 neliökilometrin verran.

Varsinkin operaation alussa venäläisten iskut kohdistuivat kriitikoiden mukaan lähinnä al-Assadin vastustajiin eivätkä niinkään Isisiin. Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestöt, kuten Amnesty International, ovat syyttäneet venäläisjoukkoja siviilikohteiden pommittamisesta. Myös Yhdysvallat on arvostellut Venäjää ”mielivaltaisista” iskuista. Venäjä on kiistänyt väitteet.

Venäjän sotaretki Syyriaan tuli mahdolliseksi sen jälkeen, kun maat olivat elokuussa sopineet sotilasyhteistyöstä. Sopimus antoi Venäjälle esimerkiksi laajat valtuudet tuoda Hmeyminin tukikohtaansa mitä tahansa joukkoja ja aseistusta.

Putinin, puolustusministeri Šoigun ja ulkoministeri Lavrovin televisioitu tapaaminen maanantaina eteni perinteisen käsikirjoituksen mukaan.

Putin kysyi aluksi Šoigulta arviota Syyrian tilanteesta. Šoigu vastasi Venäjän tehneen 9 000 pommituslentoa, minkä ansiosta ”terrorismin vastaisessa taistelussa on saavutettu murroskohta” eli terroristiryhmiä on saatu selvästi heikennettyä.

Sen jälkeen Putin kysyi Lavrovilta rauhanprosessin etenemisestä. Lavrov vastasi Venäjän sotatoimien mahdollistaneen poliittisen rauhanprosessin aloittamisen.

Tämän jälkeen Putin ilmoitti joukkojen vetämisestä. Hän ei kuitenkaan sanonut suoraan, lopettaako Venäjä pommituslennot kokonaan.

Venäläiset joukot eivät poistu kokonaan Syyriasta. Venäjällä on Syyriassa lentotukikohta Hmeyminissä ja laivastotukikohta Tartusissa, ja Putinin mukaan niissä toiminta jatkuu nykyisellään. Hän kuitenkin sanoi Syyriaan jäävien venäläisjoukkojen keskittyvän tulitauon valvontaan.

Pommikoneet voivat vastakin nousta Hmeyministä. Venäjä ei myöskään kertonut, aikooko se vetää S-400-ilmatorjuntajärjestelmiään Syyriasta.

Tarkasti ei myöskään kerrottu, kuinka kauan vetäytyminen kestää.

Kremlin mukaan operaatiossa on ollut alusta alkaen kyse taistelusta terroristijärjestö Isisiä vastaan. Erityisesti länsimaissa Venäjän on kuitenkin katsottu pääosin tukevan Syyrian itsevaltaista presidenttiä Bashar al-Assadia.

Illalla Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Putin oli keskustellut vetäytymisestä ennakkoon al-Assadin kanssa.

Al-Assadin tuen lisäksi Venäjän motiiviksi sotaretkelle on katsottu olleen suuremman painoarvon saaminen maailmanpolitiikassa.

Erityisesti Syyriaa jo aiemmin pommittaneen Yhdysvaltojen oli huomioitava aiempaa enemmän venäläisnäkemyksiä.

Operaatio on tullut toisaalta kalliiksi Turkin ja Venäjän välisille suhteille, jotka ovat ajautuneet vereslihalle. Venäjää on syytetty sotilasoperaation vuoksi myös osallisuudesta Syyrian sodan pitkittämiseen.

Putin sanoi maanantaina toivovansa Venäjän vetäytymispäätöksen piristävän rauhanneuvotteluja viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan päättämiseksi. Hän ilmoitti Venäjän vahvistavan diplomaattista rooliaan, jotta rauhan saataisiin aikaan.

Syyrian sodassa on kuollut jo yli 250 000 ihmistä ja yli kymmenen miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Neuvotteluyritykset viisi vuotta kestäneen Syyrian sodan lopettamiseksi alkoivat jälleen maanantaina Genevessä YK:n johdolla. YK:n erityislähettilään Staffan de Misturan mukaan kyse on nyt ”totuuden hetkestä”.

Syyriassa on ollut voimassa hatara tulitauko helmikuun lopulta. Tulitauko ei ole koskenut taistelua äärijärjestöjä vastaan. Osapuolten mukaan tämä on mahdollistanut sotimisen jatkamisen, kun aina voi sanoa pommittavansa terroristeja.

Neuvotteluissa ”kaikkien kysymysten äiti” on Misturan mukaan se, kuinka poliittinen siirtymä rauhaan saataisiin aikaan Syyriassa. Osapuolet ovat kaukana toisistaan.

Oppositio vaatii tiukasti, että al-Assadin on luovuttava vallasta. Hallitus ei suostu edes keskustelemaan vaatimuksesta.

Uutistoimisto Reutersin haastattelemat yhdysvaltalaislähteet kertoivat, ettei Yhdysvallat ollut saanut Venäjän päätöksestä ennakkovaroitusta. Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat ei ole nähnyt mitään merkkejä vetäytymisen valmistelusta.

OMAR SANADIKI / Reuters
Venäjän sotilaskoneet lensivät Latakian kaupungin yllä Syyriassa tammikuussa.
Venäjän sotilaskoneet lensivät Latakian kaupungin yllä Syyriassa tammikuussa.
Valery Sharifulin
Venäläinen Su-24-hävittäjä helmikuussa Venäjän tukikohdassa Hmeyminissä Syyriassa. Toiminta lentotukikohdassa jatkuu.
Venäläinen Su-24-hävittäjä helmikuussa Venäjän tukikohdassa Hmeyminissä Syyriassa. Toiminta lentotukikohdassa jatkuu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat