Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten mehuhetki päättyi ikävästi

Ulkomaat
 

Bernie Sanders muistuttaa minua nuoruuden rakkaudesta. Hän on ihana ja jännittävä, mutta hänellä on aina kämppä sekaisin ja laskut maksamatta. Nyt on aika miettiä, kenen kanssa haluaa perustaa perheen.”

Näin sanoi lapseni luokkatoverin isä sunnuntaina lastenkutsuilla. Viisivuotiaat hyppivät trampoliinilla ja joivat mehua, kun vanhemmat puhuivat Donald Trumpista.

Tuttu isä, entinen ammattisotilas, oli ollut demokraatti Sandersin kannattaja, kunnes republikaani Trumpin nousu oli pelästyttänyt hänet. Hän oli päättänyt äänestää sittenkin Hillary Clintonia, jolla olisi hänen mielestään paremmat mahdollisuudet voittaa Trump marraskuussa.

”Nyt Trump puhuu pahaa meksikolaisista ja muslimeista. Me juutalaiset olemme seuraavina”, ahdistunut isä sanoi.

Näinä päivinä amerikkalaiset tuttuni tuskailevat samaa: miten on mahdollista, että siirtolaisvastaisuutta ja väkivaltaa lietsovasta Trumpista on tulossa republikaanien presidenttiehdokas. Hän saattaa varmistaa ehdokkuutensa käytännössä tiistaina, kun viisi suurta osavaltiota äänestävät.

Trumpin pelottavuutta lisää se, että hän on yllyttänyt käsirysyihin omissa kampanjatilaisuuksissaan. Hän on kehottanut kannattajiaan ”lyömään mielenosoittajat mataliksi” ja luvannut maksaa oikeudenkäyntikulut.

”Minun täytyy irtisanoutua”, tuskaili naapuri, valtion virkamies. ”En voi olla töissä sellaisella valtiolla, jota johtaisi Trump.”

Keskiluokkaiset kaupunkilaiset eivät ymmärrä, miksi Trumpin kannatus köyhällä maaseudulla on niin suurta: monien amerikkalaisten on vaikea elättää perheitään. Rajalla pelätään meksikolaisia, jotka kiipeävät öisin raja-aidan yli ja juoksevat takapihojen läpi.

Nämä ovat ymmärrettäviä syitä. Sitten on niitä, joita on vaikea ymmärtää.

Iowassa nuori mies kertoi kannattavansa Trumpia, koska pelkää äärijärjestö Isisiä. ”Älä julkaise nimeäni, koska muuten Isis etsii ja tappaa minut”, hän sanoi keskellä jäisiä maissipeltoja.

New Hampshiressa Trumpin kannattaja sanoi, ettei saa enää pian puhua englantia omassa maassaan. Osavaltion asukkaista latinoja on kolme prosenttia.

Tuttua isää yritin lohduttaa sillä, että osa Trumpin törkeyksistä voi olla pelkkää puhetta. Trumpin yrityksissä ja suvussa on vähemmistöjen edustajia, ja hän on kohdellut heitä hyvin.

”Miksemme saisi ajatella, että Trump todella tarkoittaa sitä, mitä sanoo?”, isä kysyi.

Koska se on liian pelottava ajatus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat