Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä saavutti Syyriassa yhtä ja toista – mutta operaatio näyttää keskeneräiseltä

Yleensä sotilaallisten väliintulojen tarkoituksena on riemukas voitto ja lopputuloksena katkera tappio, eikä Venäjä näytä saavuttaneen kumpaakaan, kirjoittaa HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.

Ulkomaat
 
Putin ei vedä venäläisiä joukkoja kokonaan Syyriasta
Putin ei vedä venäläisiä joukkoja kokonaan Syyriasta
Presidentti Vladimir Putin kertoi yllättäen, että Venäjän pääjoukot alkavat vetäytyä tänä tiistaina Syyriasta. Putin kuitenkin jatkoi, että Tartusin ja Hmeimimin tukikohdat jatkavat toimintaansa nykyisellään.

Venäjän puoli vuotta kestänyt sotilasoperaatio Syyriassa näyttää keskeneräiseltä, jos se päättyy nyt. Yleensä sotilaallisten väliintulojen tarkoituksena on riemukas voitto ja lopputuloksena katkera tappio, eikä Venäjä näytä saavuttaneen kumpaakaan. Saavutuksia silti on.

Asevoimien toimintakyky. Georgian sodan jälkeen Venäjän asevoimia arvosteltiin sähläämisestä myös kotimaassa, nyt on toisin. Vastaavaa ulkomaanoperaatiota ei ole toteutettu nykyisen Venäjän aikana. Edellisen teki edeltäjävaltio Neuvostoliitto Afganistaniin – operaatio kesti kymmenen vuotta ja päättyi lopulta vetäytymiseen.

Itä-Ukrainassa on pystytty kierrättämään maavoimien joukkoja ja keräämään niille kokemusta – riippumatta siitä, kutsutaanko joukkoja vapaaehtoisiksi vai lomalaisiksi. Syyria sen sijaan on ollut merkittävä ilmataisteluharjoitus.

Kansainvälinen painoarvo. Ilmiselvä tavoite oli päästä ratkaisevaan rooliin kansainvälisessä politiikassa, ja näin on Syyria-neuvotteluissa käynyt. Lisäksi sekä operaation aloitus että ilmoitus vetäytymisestä osoittavat, että Venäjä kykenee useimpia muita valtioita ripeämpään päätöksentekoon.

Liittolaisen pelastaminen. Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi ilman Venäjän väliintuloa vähintäänkin helisemässä. Kovin hyvältä hänen asemansa ei vieläkään näytä, mutta Moskovalla on paljon sanottavaa hänen kohtalostaan ja mahdollisesta seuraajastaan. Uusia liittolaisiakin on tullut: Syyrian kurdit ovat Venäjän ystäviä.

Terrorismin torjunta. Vaikka julkilausuttua tavoitetta on pidetty Venäjän tekosyynä, on terroristijärjestö Isisin asema Venäjän operaation seurauksena heikentynyt. Ainakin Isisin öljykauppa on sujunut pommitusten vuoksi entistä huonommin.

Äänestäjäkunnan mobilisointi. Enemmistö venäläisistä ryhtyi mielipidetiedustelujen mukaan kannattamaan Syyria-operaatiota heti kun sen alkoi, aiemmista epäilyistä huolimatta. Toisin sanoen Kreml osoitti, että sillä on kansan avoin valtakirja päätöksilleen.

Lisäksi Syyria-operaatio on tuottanut suuren määrän isänmaallista propagandakuvastoa televisiolle – parempaa kuin Ukrainan sota, johon yleisö on väsynyt ja johon se suhtautuu ristiriitaisesti.

Suurin tappio on ulkopoliittinen: suhteet Turkkiin ovat pilalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat