Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkomurhaajan oikeudenkäynti alkoi Norjassa – Breivikin mukaan hänen ihmisoikeuksiaan on loukattu vankeudessa

Breivikin mahdollisuudet tavata muita ihmisiä vankilassa ovat hyvin rajalliset, minkä hän katsoo olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista.

Ulkomaat
 
Gwladys Fouche REUTERS
Anders Behring Breivikin käsirautoja poistettiin ennen oikeuden istuntoa Skienin vankilassa Norjassa 15. maaliskuuta.
Anders Behring Breivikin käsirautoja poistettiin ennen oikeuden istuntoa Skienin vankilassa Norjassa 15. maaliskuuta. Kuva: Gwladys Fouche REUTERS

Tukholma. Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin oikeudenkäynti on alkanut Oslon ulkopuolella, Skienin vankilassa.

Tummaan pukuun pukeutunut Breivik, 37, saapui oikeussaliin yhdeksän aikaan paikallista aikaa aamulla. Kun hänet oli vapautettu käsiraudoista, hän teki viipymättä natsitervehdyksen, paikalla olevat mediat raportoivat.

Mediat saivat seurata oikeudenkäynnin alkua ja lähettää sen suorana. Oikeudenkäynnin julkisuutta on kuitenkin rajoitettu siten, ettei Breivikin omaa puhetta tulla kuulemaan julkisesti.

Breivik on haastanut Norjan valtion oikeuteen, koska hän katsoo, että hänen ihmisoikeuksiaan on loukattu vankeusaikana. Breivikin mahdollisuudet tavata muita ihmisiä vankilassa ovat hyvin rajalliset, minkä hän katsoo olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista. Kyse on kahdesta Euroopan ihmisoikeussopimuksen kohdasta. Toinen lausekkeista kieltää ”epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun tai rangaistuksen”. Toinen lauseke takaa oikeuden ”yksityis- ja perhe-elämään” sekä ”yhteydenpitoon”.

Norjan valtio katsoo, että massamurhaajan olosuhteet ovat asianmukaiset.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän neljä päivää.

Breivik tappoi 22. heinäkuuta 2011 yhteensä 77 ihmistä Oslon keskustan pommi-iskussa ja myöhemmin Utøyan saarella, missä oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiri. Taustalla oli äärioikeistolainen ideologia. Breivik ei ole medialähteiden mukaan osoittanut katumusta teoistaan.

Breivik sai iskuistaan pisimmän mahdollisimman tuomion Norjassa, 21 vuotta vankeutta. Hän istuu tuomiotaan Skienin vankilassa. Oikeudenkäynti päätettiin pitää vankilan voimistelusalissa turvallisuussyistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat