Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovimestari kertoo: Tällaista elämää Donald Trump viettää Floridan mahtikartanossaan

Donald Trumpin Mar-a-Lago -kartanossa vuosikymmeniä palvellut hovimestari Anthony Senecal tuntee isäntänsä paremmin kuin hyvin.

Ulkomaat
 
Maija Koivisto
Marc Serota / Reuters
Vuonna 1995 kuvattu Donald Trumpin Palm Beachissa sijaitseva kartano Mar-a-Lago.
Vuonna 1995 kuvattu Donald Trumpin Palm Beachissa sijaitseva kartano Mar-a-Lago. Kuva: Marc Serota / Reuters

Mar-a-Lago -kartano Floridan Palm Beachissa on rakennettu 90 vuotta sitten. Hovimestari Anthony Senecal, 74, on toiminut kartanossa hovimestarina lähes 60 vuotta, joista lähes 30 republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän miljardööri Donald Trumpin palveluksessa.

Kartanon rakennuttaja, perijätär Marjorie Merriwether Post testamenttasi kartanon Yhdysvalloille toivoen sen päätyvän presidentin lomapaikaksi. Kartanon ylläpito osoittautui kuitenkin liian kalliiksi ja kartano myytiin Trumpille vuonna 1985.

1990-luvun puolivälissä kartano muutettiin yksityiseksi klubiksi. Kubin lisäksi kartanosta löytyy Trumpin yksityiset asuintilat.

Marc Serota / Reuters
Mar-a-Lagon sisätilat ovat ylelliset.
Mar-a-Lagon sisätilat ovat ylelliset.

30 vuoden aikana hovimestari Senecal on oppinut tuntemaan isäntänsä paremmin kuin hyvin. Tutuksi ovat tulleet niin Trumpin unirytmi kuin hänen toiveensa pihvin kypsyyden suhteen.

Senecal kertoo The New York Timesille, että Floridassa ollessaan Trump esimerkiksi usein suuntaa golfkentälle. Vuorovuosina menopeliksi valikoituu musta tai valkoinen Bentley. Lippalakki paljastaa kiinteistömogulin tuulen: valkoinen kertoo hyvästä tuulesta, punainen varoittaa pysymään kaukana.

Myös Senecalista on tullut Trumpille tärkeä vuosien varrella. Hovimestari paljastaa yrittäneensä jäädä eläkkeelle vuonna 2009. Trump ei halunnut kuitenkaan päästää häntä käsistään, joten mies vapautettiin hovimestarin tehtävistään, mutta tämä kuitenkin jäi kartanoon.

Hovimestari tuntuu The New York Timesin mukaan myös jakavan monessa asiassa isäntänsä mielipiteet. Hän on huolissaan terrorismista ja suhtautuu kriittisesti Trumpin entisiin vaimoihin. Nykyistä vaimoa Melania Trumpia hän kuvailee ”poikkeuksellisen myötätuntoiseksi”.

Senecal kertoo Trumpin joutuneen erimielisyyksiin piirikunnan kanssa. Oikeuteen on menty esimerkiksi läheisen Palm Beachin kansainvälisen lentokentän aiheuttaman melun sekä kartanon pihalla olevan liian korkean lipputangon takia.

Myös kartanon ulkomaalaiset työntekijät ovat aiheuttaneet närää, erityisesti presidenttiehdokkuuden myötä. Kartanossa työskentelee muun muassa romanialaisia, eteläafrikkalaisia sekä irlantilaisia. Monet ovat ihmetelleet, miksei paikallinen työvoima kelpaa.

Ehdokkaan tyyliin kuuluu Senecalin mukaan myös ainakin hienovarainen liioittelu. Golftulokset pyöristyvät hienoisesti ylöspäin ja kartanon latinopuutarhurit saattavat ajoittain saada sadan dollarin setelin käteensä yllättäen.

Trump jätti oman jälkensä kartanoon viimeistään, kun hän rakennutti 2000-luvun puolessa välissä kartanoon lähes 2000 neliömetrin kokoisen juhlasalin – tämä tietysti kantaa nimeä Donald J. Trump Ballroom.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat