Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ampui miehen terroristietsintöjen yhteydessä Brysselissä

Ulkomaat
 

Bryssel/Helsinki

Poliisi ampui Kalašnikov-rynnäkkökiväärillä aseistautuneen miehen tiistaina Brysselissä, kun se suoritti Pariisin marraskuisiin terroristi-iskuihin liittyvää operaatiota.

Neljä poliisia loukkaantui operaatiossa, kun heitä ammuttiin Forest’ssa, joka sijaitsee Brysselin lounaiskulmalla. Mahdollisesti kaksi aseistautunutta epäiltyä pakeni tapahtumien jälkeen.

Yksi loukkaantuneista oli ranskalainen naispoliisi, joka oli osallistunut Belgian ja Ranskan poliisivoimien yhteiseen tutkimusoperaatioon, Belgian oikeusministeri Koen Geens kertoi tiedotustilaisuudessa illalla.

Belgian syyttäjänvirasto puhui ”yhdestä tai useammasta” epäillystä. Poliisioperaation kerrottiin jatkuvan läpi yön.

Forest’n alueella näki iltapäivän ja illan mittaan suuren poliisioperaation, jonka aikana suljettiin useita kortteleita. Paikalla oli runsaasti poliiseja ja hälytysajoneuvoja. Taivaalla pörräsi helikoptereita.

Myöhemmin alueella asuvia ihmisiä päästettiin koteihinsa ja mediaväki alkoi poistua paikalta.

Paikalliset asukkaat kuvailivat Forest’ta rauhalliseksi alueeksi, jolla ei ole ongelmaa väkivallan tai jihadismin kanssa.

”Täällä kaikki tuntevat toisensa”, piiritysalueen vieressä elektroniikkakauppaa pyörittävä Jalal, 20, sanoi Helsingin Sanomille.

Belgian pääministeri Charles Michel kertoi tiedotustilaisuudessa, että epäillyt olivat ampuneet poliiseja, jotka olivat tekemässä terroritutkintaan liittyvää rutiinitarkastusta.

Marraskuussa 130 ihmistä kuoli eri puolilla Pariisia tehdyissä terroristi-iskuissa viime marraskuussa.

Sittemmin on selvinnyt, että iskut suunniteltiin ja koordinoitiin pitkälti Brysselistä käsin. Belgia on pidättänyt ja nostanut syytteet 11 ihmistä vastaan Pariisin iskuihin liittyen.

Belgian viranomaiset sanoivat, että tiistaina ammuttu mies ei ole iskujen keskeiseksi suunnittelijaksi epäilty Salah Abdeslam. Toistaiseksi miehen henkilöys ei ole selvillä.

Vaikka Forest’ta ei pidetä minään islamistipesäkkeenä, yksi Pariisin iskujen tekijöistä asui Forest’ssa ennen kuolemaansa, kertoi Ranskan TV2:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Valéry Lerouge.

Marraskuussa iskuissa kuollut 20-vuotias Bilal Hadfi oli muuttanut alueelle muutamaa kuukautta ennen terroritekoa, Lerouge kertoi poliisin piirittämän alueen nurkalla.

Forest on etnisesti ja sosiaalisesti sekoittunut asuinalue, jossa elää sekä syntyperäisiä belgialaisia että siirtolaisia, paikalliset kertoivat. Siellä sijaitsee myös Audin autotehdas ja tunnettu konserttitalo.

Alueella asuva Joël da Silva, 16, ei ensin päässyt poliisioperaation vuoksi kotiinsa ja joutui odottamaan kadulla satojen muiden ihmisten tavoin.

”En ole koskaan nähnyt täällä tällaista poliisioperaatiota. En voi uskoa, että täällä tapahtuu tällaista. Minua pelottaa todella paljon, tahtoisin vain päästä kotiin rauhaan”, poika sanoi.

Poliisioperaatio keskittyi Rue du Dries -kadulle, jonka läheisyydessä on kaksi koulua ja kaksi päiväkotia, paikalliset kertoivat.

Jotkut koululaiset jäivät sisätiloihin poliisioperaation alettua, mutta illan mittaan kaikki saatiin evakuoitua koulurakennuksista, paikallinen poliisi kertoi HS:lle.

”Olen surullinen. Pelkään, että lapset joutuivat kuulemaan aseiden ääniä”, totesi 47-vuotias kauppiasnainen, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Hänen sekatavarakauppansa sijaitsee poliisin piirittämän alueen vieressä.

Brysselin ydinkeskustassa on näkynyt näkynyt viime päivinä jonkin verran aiempaa enemmän sotilaita.

Esimerkiksi joulukuuhun verrattuna kaupunki elää silti enimmäkseen seesteistä elämää.

Turvatoimia tiukennetaan usein Euroopan unionin huippukokouksien alla. Esimerkiksi metrot eivät silloin pysähdy Schumanin metroasemalla, joka on EU-hallintorakennusten vieressä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat