Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin sotilasvalta loppuu – presidentiksi tulee siviili ensimmäistä kertaa yli puoleen vuosisataan

Rauhannobelisti Aung San Suu Kyi teki entisestä neuvonantajastaan presidentin.

Ulkomaat
 
SOE ZEYA TUN / Reuters
Uudeksi presidentiksi valittu Htin Kyaw tervehti kannattajiaan parlamentin edustalla.
Uudeksi presidentiksi valittu Htin Kyaw tervehti kannattajiaan parlamentin edustalla. Kuva: SOE ZEYA TUN / Reuters

Peking

Kaakkois-Aasian entisen sotilasdiktatuurin Myanmarin sotilasvalta näytti olevan lähellä muodollista loppuaan, kun Myanmar valitsi tiistaina presidentiksi siviilin. Hän on ensimmäinen ei-sotilas entisen Burman päämiehenä sitten vuoden 1962, jolloin sotilasjuntta kaappasi vallan.

Myanmarin eli entisen Burman parlamentti valitsi tiistaina presidentiksi Htin Kyawin, joka on viime syksyn vaalit voittaneen NLD-puolueen johtajan Aung San Suu Kyin uskottu ja läheinen ystävä.

Kyawin, 69, on määrä aloittaa presidenttinä 1. huhtikuuta. Myanmarissa presidentti johtaa hallitusta, mutta Kyawin odotetaan käytännössä tomivan Suu Kyin ohjauksessa. Suu Kyi, 71, ilmoitti jo viime syksynä vaalivoittonsa jälkeen, että hän aikoo olla ”presidentin yläpuolella”.

Rauhannobelilla palkittu puoluejohtaja Suu Kyi ei voinut itse päästä presidentiksi, koska sotilasjuntan vuonna 2008 kirjoittama perustuslaki estää sen. Perustuslain mukaan presidentiksi ei voi tulla ihminen, jolla on ulkomaalaisia lähisukulaisia. Suu Kyin kaksi poikaa ovat Britannian kansalaisia.

Kyaw korvaa presidenttinä entisen kenraalin Thein Seinin, joka on pitänyt virkaa hallussaan viisi vuotta.

Uusi presidentti Htin Kyaw on ollut Aung San Suu Kyin ja tämän edesmenneen aviomiehen Michael Arisin ystävä vuosikymmenien ajan. Aikoinaan Kyaw opiskeli Britanniassa samaan aikaan Suu Kyin kanssa, kertoo uutiskanava CNN.

Tähän asti Kyaw on pitänyt varsin matalaa profiilia. Hän on toiminut johtavassa asemassa Aung San Suu Kyin edesmenneen äidin nimeä kantaneessa hyväntekeväisyysjärjestössä Daw Khin Kyi -säätiössä. Kyaw on rehellisen miehen maineessa ja häntä pidetään Suu Kyin uskollisena tukijana, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kyaw on usein nähty Suu Kyin mukana julkisissa tilaisuuksissa, ja hän oli yksi harvoista, jotka saivat vierailla Suu Kyin luona, kun tämä oli vuosikausia sotilasjuntan määräämässä kotiarestissa. Kyaw on toiminut Suu Kyin neuvonantajana ja pitkään myös yliopisto-opettajana. Koulutukseltaan hän on tilastollisiin menetelmiin sekä tietojärjestelmiin erikoistunut taloustieteilijä.

Politiikassa Kyaw ei ole tähän mennessä ollut erityisen näkyvä hahmo, mutta hänen perheellään on vahva NLD-tausta. Hänen appensa kuuluu NLD-puolueen perustajiin ja hänen vaimonsa on NLD:n kansanedustaja. Myös Kyawin isä on NLD:n pitkäaikainen jäsen, AFP kertoo.

Kyawin nousun presidentiksi mahdollisti se, että entinen oppositiopuolue NLD sai viime marraskuun vaaleissa erittäin selkeän voiton. Vaalit olivat ensimmäiset demokraattisina pidetyt yleiset vaalit sen jälkeen, kun sotilasjuntta päätti luopua yksinvallastaan.

Puolue sai noin 80 prosenttia niistä paikoista, jotka olivat jaossa. Vaalivoitto toi NLD:lle enemmistön parlamentin molempiin kamareihin siitä huolimatta, että perustuslaki takaa armeijalle automaattisesti 25 prosenttia parlamenttipaikoista.

Perustuslaki takaa armeijalle myös muutaman tärkeän ministerinpaikan, joten NLD joutunee vastaisuudessakin tekemään yhteistyötä armeijan kanssa. NLD ei pysty muuttamaan perustuslakia ellei armeija halua, koska siihen vaadittaisiin kahden kolmasosan parlamenttienemmistö. Tavallisia lakeja se sen sijaan voi viedä läpi parlamentissa.

Armeijan edustaja valittiin tiistaisessa parlamentin äänestyksessä myös varapresidentin paikalle. Ensimmäiseksi varapresidentiksi nousi kovan linjan sotilaana pidetty kenraaliluutnantti Myint Swe. Toiseksi varapresidentiksi valittiin NLD:n Henry Van Thio.

Myanmarissa parlamentti valitsee presidentin kolmen ehdokkaan joukosta. Parlamentin ala- ja ylähuone sekä armeija saavat kukin asettaa yhden ehdokkaan. Heistä valitaan presidentti ala- ja ylähuoneen yhteisessä istunnossa. Eniten ääniä saaneesta tulee presidentti ja kahdesta muusta varapresidenttejä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat