Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Vankeja vai vapaita – on aika valita”

Unkarin kansallispäivänä mielenosoittajat vaativat vapautusta Orbánista, Orbán eroa EU:n pakolaispolitiikasta.

Ulkomaat
 
Suvi Turtiainen / HS
Vuvuzelatorvea soittava Eva Bernath osallistui tiistaina mielenosoitukseen, jossa vastustettiin pääministeri Viktor Orbánia. Punainen paperilappu oli jalkapallofaniksi tiedetylle Orbánille osoitettu ”punainen kortti” virheiden vuoksi.
Vuvuzelatorvea soittava Eva Bernath osallistui tiistaina mielenosoitukseen, jossa vastustettiin pääministeri Viktor Orbánia. Punainen paperilappu oli jalkapallofaniksi tiedetylle Orbánille osoitettu ”punainen kortti” virheiden vuoksi. Kuva: Suvi Turtiainen / HS

Budapest

”Diktaattori, diktaattori!”

Mielenosoittajien huuto rytmittää kulkua, kun pääministeri Viktor Orbán astelee pitämään puhetta kansallismuseon portaille Budapestissa. On Unkarin kansallispäivä ja käynnissä on vallankumousyrityksen muistojuhla. Unkarilaiset yrittivät itsenäistyä Itävallan keisarikunnasta Euroopan ”hulluna vuotena” 1848.

Ympäri Eurooppaa levinneen Ranskan esimerkin innoittamana myös unkarilaiset vaativat 1848 itsenäisyyttä ja lisää vapauksia. 168 vuotta myöhemmin samankaltaiset vaatimukset kaikuvat taas Budapestissa.

Tiistain muistojuhlassa sekä pääministeri että mielenosoittajat vaativat vapautta – heidät erottaa tulkinta siitä, mistä Unkarin pitäisi päästä eroon.

Museon viereiselle aukiolle kokoontuneet mielenosoittajat haluavat eroon Orbánista. He ovat huolissaan vaurauden keskittymisestä valtionjohdon lähipiirille ja sananvapauden heikkenemisestä.

”Orbán käsittää sanavapauden omalaatuisesti. Hän on valloittanut lehdet, radion ja television”, arviolta parinsadan mielenosoittajan protestiin osallistunut Eva Bernath sanoo.

Bernathin mukaan Orbán tuhoaa unkarilaissankareiden perintöä, sillä lehdistönvapaus oli vuoden 1848 mielenosoittajien ensimmäinen vaatimus Habsburgien valtaa vastaan.

”Hän on täysin sopimaton johtamaan maata.”

Museolla puhuva Orbánkin vaatii vapautta. Hänen vastustajiaan ovat Euroopan unioni ja Bryssel. Suurin ongelma puheen perusteella on pakolaisten saapuminen Eurooppaan.

”Vapaus puuttuu tämän päivän Euroopasta”, Orbán sanoo puhuessaan jäätävässä tihkussa.

Orbánin mielestä Euroopassa ei ole vapautta, koska hänen mukaansa maahanmuuton vaikutuksista ei puhuta avoimesti.

Pääministeri vastustaa pakolaisten sijoittamista EU-maihin ja on ilmoittanut järjestävänsä kansanäänestyksen asiasta. Puheessa hän kertoo syyksi sen, ettei Unkari halua ”jengien metsästävän naisiamme ja tyttäriämme”.

Ympäri kaupunkia ihmisten rintapielessä vilkkuu muistopäivän symboli, Unkarin lipun värein koristeltu kokardi eli ruusuke, joka levisi 1848 aatteiden tavoin Pariisista Budapestiin.

Bernath on monien Orbánin vastustajien tavoin vaihtanut kokardiin ruutukuvion, joka on noussut viikkoja jatkuneen opettajien protestin symboliksi.

Opettajat vastustavat opetuksen alistamista valtion ohjaukseen ja olivat jälleen tiistaina kaduilla osoittamassa mieltä.

Mutta juhlapaikalla Unkarin lipun värit jäävät Puolan lippujen jalkoihin. Liittolaismaasta on kutsuttu tuhansia ihmisiä seuraamaan Orbánin puhetta.

Unkarin ja Puolan johto ovat tiivistäneet yhteistyötään sen jälkeen, kun kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue nousi Puolassa valtaan viime vuonna.

Maita yhdistävät haluttomuus ottaa pakolaisia ja nihkeä suhtautuminen EU:sta tulevaan ohjaukseen. Molempia on arvosteltu demokratian polkemisesta.

Ehkä syy oli säässä tai unkarilaiset jäivät kotiin muista syistä, mutta Orbán piti puheensa suurilta osin puolalaiselle yleisölle.

Mielenosoituslavalta kuuluu 1848 johtohahmon Sándor Petőfin runoon tehty kappale.

”Ollaanko vankeja vai vapaita, tämä on kysymys, on aika valita”, on epävirallinen suomennos. Orbán kysyy puheessaan samaa runoon viitaten.

Taistelu, johon runo alun perin viittasi, epäonnistui. Unkarilaisten vallankumous 1848–49 nujerrettiin verisesti.

Suvi Turtiainen / HS
Ruusuke on kansallispäivän 15.3. tunnus. Sydän symboloi Puolan ja Unkarin liittolaisuutta.
Ruusuke on kansallispäivän 15.3. tunnus. Sydän symboloi Puolan ja Unkarin liittolaisuutta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat