Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump ja Clinton voittivat esivaaleissa, Marco Rubio vetäytyi kisasta

Ennakkosuosikkien asema vahvistui entisestään Yhdysvaltain esivaaleissa

Ulkomaat
 
Kolme asiaa, joihin esivaalien tuloksessa kannattaa kiinnittää huomiota
Kolme asiaa, joihin esivaalien tuloksessa kannattaa kiinnittää huomiota
Helsingin Sanomien Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski tiivistää, mikä muuttui Yhdysvaltain esivaalituloksen myötä. Editointi: Mark Autio.
Fakta

Vaalitapa vaihtelee osavaltiosta toiseen

 Tiistain tulosten seuraaminen on haasteellista siksi, että vaalitapa vaihtelee viiden eri osavaltion ja kahden puolueen välillä.

 Demokraattien puolella valitsijamiehet jaetaan suhteellisen vaalitavan perusteella. Jos tulos on tasainen, molemmat ehdokkaat saavat suunnilleen yhtä paljon valitsijamiehiä.

 Republikaanien puolella huomio on Ohiossa ja Floridassa, joissa voittaja vie kaikki osavaltion valitsijamiehet.

 Illinoisissa ja Missourissa yhden valitsijamiespotin saa se, joka saa eniten ääniä koko osavaltiossa. Toinen valitsijamiespotti jakautuu vaalipiireittäin osavaltion sisällä.

 Missourissa käytössä on lisäsääntö, jonka mukaan yksi ehdokas saa koko osavaltion valitsijamiehet, jos hän saa yli 50 prosenttia koko Missourin äänistä.

 Pohjois-Carolinassa käytössä on suhteellinen vaalitapa, jossa 1,39 prosenttia äänistä vastaa yhtä valitsijamiestä.

Washington

Tiistain esivaalit Yhdysvalloissa vahvistivat jälleen kerran johtavien ehdokkaiden, republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Hillary Clintonin asemaa kisassa kohti puolueidensa presidenttiehdokkuuksia.

Miljardööri Trump voitti ylivoimaisesti Floridan esivaalit ja keräsi sen kaikki 99 valitsijamiestä. Hänen voittonsa oli nöyryytys floridalaissenaattori Marco Rubiolle, jonka kampanjalle Florida oli ollut viimeinen toivo.

Marco Rubio
Marco Rubio

Se osoittautui turhaksi. Varhain keskiviikkona Rubio piti tunteellisen puheen, jossa hän ilmoitti luopuvansa presidenttikisasta ja varoitti Trumpin ”kaunaisesta politiikasta”.

”Seurauksena meille ei jää vain jakautunut maa, vaan maa, jossa ihmiset vihaavat toisiaan, koska heillä on erilaisia poliittisia mielipiteitä”, Rubio varoitti.

Donald Trump
Donald Trump

Kun ääntenlaskenta oli vielä kesken, Trump oli saanut Floridassa 45,7 prosenttia ja Rubio 27 prosenttia äänistä. Floridan kaikki valitsijamiehet menivät kuitenkin Trumpille, koska tiistaina valitsijamiehet jaettiin ensimmäistä kertaa enemmistövaalitavan perusteella.

Tiistain toinen merkittävä kisa käytiin Ohiossa, jonka 66 valitsijamiestä menivät myös voittajalle. Uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan Ohion kuvernööri John Kasich selviäisi Ohiosta voittajana.

John Kasich
John Kasich

Tiistaina äänestettiin myös Pohjois-Carolinassa, Missourissa ja Illinoisissa. Keskeneräisten tulosten mukaan Trump johti kisaa Pohjois-Carolinassa ja Illinoisissa, uskovainen senaattori Ted Cruz Missourissa.

Ted Cruz
Ted Cruz

Tästä lähtien republikaanien kisa on kolmen kauppa. Trump johtaa kisaa ylivoimaisesti, ja hänen kannatuksensa on suurinta vähän koulutettujen ja pienituloisten joukossa. Uskovaiset republikaanit suosivat Cruzia, maltillisten äänet keskittyvät Kasichille.

Tiistain esivaalien jälkeen Kasichilla on 168 valitsijamiestä, Cruzilla 395 ja Trumpilla 612. Luvut ovat CNN:n ennusteita, jotka perustuivat osin keskeneräisiin tuloksiin.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

Trumpin täytyisi kuitenkin voittaa noin 60 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä, jotta hän saavuttaisi ehdokkuuteen tarvittavat 1 237 valitsijamiestä ennen heinäkuun puoluekokousta. Tämä ei ole mahdoton urakka, mutta vaikea se on, sillä äänet jakautuvat kolmen ehdokkaan kesken.

Ellei Trump onnistu ylittämään rajapyykkiä, republikaanien presidenttiehdokas valitaan puoluekokouksessa heinäkuussa. Puoluekokous näyttäisi myös olevan Kasichin tai Cruzin ainoa realistinen mahdollisuus voittaa Trump.

Ehdokkaasta päättäminen suljettujen ovien takana ei ole kuitenkaan republikaanipuolueelle ihanteellinen ratkaisu. Jos puoluekokouksen valinta olisi joku muu kuin eniten valitsijamiehiä saanut ehdokas, tämän kannattajat syyttäisivät puoluejohtoa vaalien varastamisesta.

Demokraattien puolella Hillary Clintonilla oli hyvä ilta. Hän oli voittamassa senaattori Bernie Sandersin keskeneräisten tulosten perusteella ylivoimaisesti Floridassa prosentein 64,5–33,2, Pohjois-Carolinassa prosentein 55,5–40,1 ja Ohiossa prosentein 57,3–41,8.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Clinton johti Sandersia niukasti myös Illinoisissa. Missourissa Sanders oli johdossa.

Clintonin selvät voitot kolmessa osavaltiossa merkitsevät sitä, että hänen etumatkansa valitsijamiesten määrässä mitattuna kasvoi tiistaina entisestään. Demokraatit eivät siirry enemmistövaalitapaan, vaan jakavat valitsijamiehet suhteessa äänimäärään esivaalien loppuun asti.

Ennen tiistaita Clintonilla on takanaan 767 valitsijamiestä, Sandersilla 553. Tiistaina Clintonin kokonaispotti oli uutiskanava CNN:n ennusteen mukaan kasvamassa 892 valitsijamieheen ja Sandersin 607 valitsijamieheen.

Luvussa eivät ole mukana niin kutsutut supervalitsijamiehet. Nämä ovat puolueaktiiveja, jotka voivat muuttaa mieltään kokonaistuloksesta riippuen. Toistaiseksi ylivoimainen enemmistö heistä tukee Clintonia, minkä takia Clintonilla lasketaan olevan yhteensä 1 364 valitsijamiestä.

Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Sandersin kampanjalla ovat nyt hyvät neuvot kalliit.

Ennen tiistain vaaleja demokraattien valitsijamiehet olivat menneet Clintonin hyväksi suhteessa 58–42. Jotta Sandersista olisi vielä uskottavaksi haastajaksi, hänen pitäisi paitsi alkaa voittaa esivaaleja, myös alkaa voittaa niitä selvin marginaalein.

Uutiskanava CNN:n arvion mukaan Sanders tarvitsisi noin 70 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä ohittaakseen Clintonin.

Erityisen katkera Sandersin tappio oli Ohiossa, jossa on paljon teollisuustyöläisiä. Sandersin yllätysvoitto Michiganissa viime viikolla perustui heihin, ja hän oli toivonut saman toistuvan Ohiossa.

JOE SKIPPER / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Marco Rubio (vas.), Donald Trump, Ted Cruz ja John Kasich esiintyivät vaaliväittelyssä torstaina Floridan Miamissa.
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Marco Rubio (vas.), Donald Trump, Ted Cruz ja John Kasich esiintyivät vaaliväittelyssä torstaina Floridan Miamissa.
CARLO ALLEGRI / REUTERS
Demokraattien presidenttiehdokkaat Bernie Sanders ja Hillary Clinton kättelivät ennen debattia keskiviikkona Floridan Kendalissa.
Demokraattien presidenttiehdokkaat Bernie Sanders ja Hillary Clinton kättelivät ennen debattia keskiviikkona Floridan Kendalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat