Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Venäjä ei ole välitön uhka Baltiassa

Suomalaiset pitävät turvallisuuspoliittista asemaansa haavoittuvaisempana kuin miltä se näyttää Washingtonista käsin.

Ulkomaat
 
Akseli Valmunen / HS
Tutkijat Egle Murauskaite ja Miles Pomper vierailivat Helsingissä.
Tutkijat Egle Murauskaite ja Miles Pomper vierailivat Helsingissä. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Venäjä vahvistunut Baltian lähellä

Venäjä on muodostanut helikopteriprikaatin Latvian rajan taakse Ostroviin Pihkovan alueelle.

Viron rajan lähellä Luugassa ovat Iskander-ohjukset, joiden kantama on yli Viron.

Venäjä suunnittelee panssarijoukkojen koulutuskeskusta Viron ja Suomen lähelle Pietarin pohjoisreunalle Sertolovoon.

Venäjän sotilaalliset toimet Krimillä, Itä-Ukrainassa ja Syyriassa herättävät levottomuutta Baltian maissa. Nopeasti heikentynyt turvallisuustilanne on lisännyt myös Suomessa keskustelua itänaapurin uhasta.

Miltä Suomen turvallisuus näyttää muualta katsottuna?

Ei niin haavoittuvaiselta kuin suomalaiset itse ajattelevat, sanovat yhdysvaltalaisen CNS-ajatushautomon raportin kirjoittaneet tutkijat.

”Olin yllättynyt siitä, kuinka paljon Baltian maiden pelot saavat kaikupohjaa Suomessa. Baltian maiden suhde Venäjään ja niiden puolustusratkaisut ovat varsin erilaisia kuin Suomen”, sanoo tutkija Egle Murauskaite Marylandin yliopistosta.

Hän vieraili Suomessa tutkija Miles Pomperin kanssa ulkoministeriön seminaarissa. He ovat tutkineet Naton pelotepolitiikkaa ja Baltian maiden turvallisuushuolia.

Tutkijat eivät pidä Venäjän hyökkäystä Baltian maihin välittömänä tai edes kovin todennäköisenä uhkana.

”Joukkojen lähettäminen rajan yli antaisi selvän syyn Naton viidennen artiklan täytäntöönpanoon. Venäläiset haluavat hämärtää rajaa ja rikkoa liittouman yhtenäisyyttä”, Pomper sanoo.

Sotilasliitto Naton 5. artikla velvoittaa jäsenmaita puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta liittolaista. Venäjä on mieluummin koetellut sietokykyä erilaisilla ilmatilan loukkauksilla, verkkohyökkäyksillä ja mediapropagandalla.

Turvallisuusasiantuntijoita valvottaa öisin mahdollisuus, että jatkuva provosointi, satunnaiset väkivallanteot tai virhearvioinnit laukaisevat laajemman konfliktiin.

”Liettuan läpi kulkee sekä sotilaallinen että siviilijunayhteys Kaliningradiin. Usein mainitaan, että jos Liettuan maaperällä tapahtuisi jotain, se antaisi Venäjälle syyn lähettää joukkonsa ja sanoa, että se tulee pelastamaan ihmisiä”, Murauskaite sanoo.

Toinen vaarallinen skenaario on, että tilanne Turkissa tai Syyriassa kehittyy Venäjän kannalta epäsuotuisaan suuntaan. Jos Turkki pyytäisi Natoa avukseen, se voisi kostoksi johtaa tilanteen läikkymiseen Baltiaan.

”Baltian maiden pelko on, että suuri shakkiottelu jatkuu, ja ne joutuvat osaksi suurempaa konfliktia”, Murauskaite sanoo.

Tutkijat eivät pidä Suomen ja Baltian turvallisuustilannetta toisiinsa tiukasti sidottuina.

”Täysimittaisessa kriisissä voi tietysti tapahtua mitä vain, mutta ottaen huomioon Suomen koon ja kehityksen, Venäjän olisi vielä hullumpaa hyökätä Suomen kaltaiseen maahan kuin Baltiaan”, Pomper sanoo.

”Kun katsotaan, mitä Putin on tehnyt ja keitä vastaan, huomaa, että hän on valinnut aika vähäisen riskin kohteita. Hän pudottaa pommeja kaukaa ja taistelee sellaisia tahoja vastaan, joilla ei ole kunnollista sotilaallista valmiutta”, Pomper sanoo.

Kiinnostavaa tutkijoiden mielestä on se, miten haluttomia eurooppalaiset ovat puhumaan ydinaseista.

”Yhdysvalloissa ydinaseista puhutaan paljon enemmän. Etenkin Baltian maissa koko asian ottaminen esiin saa ihmiset perääntymään. Aiheeseen liittyvät käsitteet ovat monelle tuntemattomia ”, hän sanoo.

Tutkijat arvioivat, että ydinaseista puhuminen koetaan Euroopassa paluuksi kylmän sodan retoriikkaan eikä sen koeta edesauttavan asioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat