Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ehti saavuttaa sota­retkellään yhtä ja toista

Yleensä sotilaallisten väliintulojen tarkoituksena on riemukas voitto ja lopputuloksena katkera tappio, eikä Venäjä näytä saavuttaneen kumpaakaan.

Ulkomaat
 

Ensimmäiset Syyriasta palanneet venäläiset SU-34-hävittäjäpommittajat laskeutuivat tiistaina iltapäivällä Voronežin sotilastukikohtaan Venäjällä. Koneet suuntasivat kotimatkalle sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin oli ilmoittanut sotilasoperaation keskeyttämisestä.

Osa Venäjän joukoista ja kalustosta jää kuitenkin kahteen tukikohtaan Syyriassa.

Puoli vuotta kestänyt Venäjän Syyrian-operaatio näyttää itse asiassa keskeneräiseltä, jos se päättyy nyt. Yleensä sotilaallisten väliintulojen tarkoituksena on riemukas voitto ja lopputuloksena katkera tappio, eikä Venäjä näytä saavuttaneen kumpaakaan. Joitakin saavutuksia kuitenkin on.

Asevoimien toimintakyvyn osoittaminen ei ole saavutuksista vähäisin. Georgian sodan jälkeen Venäjän asevoimia arvosteltiin sähläämisestä myös kotimaassa, nyt on toisin.

Vastaavaa ulkomaanoperaatiota ei ole toteutettu nykyisen Venäjän aikana. Edellisen teki edeltäjävaltio Neuvostoliitto Afganistaniin – operaatio kesti kymmenen vuotta ja päättyi lopulta vetäytymiseen.

Syyrian-operaatio on merkinnyt asevoimille myös arvokasta oppituntia. Itä-Ukrainassa on pystytty kierrättämään maavoimien joukkoja ja keräämään niille taistelukokemusta – riippumatta siitä, kutsutaanko joukkoja vapaaehtoisiksi vai lomalaisiksi. Syyria sen sijaan on ollut merkittävä ilmavoimien taisteluharjoitus.

Sotaretki on lisännyt merkittävästi Venäjän kansainvälistä painoarvoa. Selvä tavoite oli päästä ratkaisevaan rooliin kansainvälisessä politiikassa, ja näin on Syyria-neuvotteluissa käynyt.

Lisäksi sekä operaation aloitus että ilmoitus vetäytymisestä osoittavat, että Venäjä kykenee useimpia muita valtioita ripeämpään päätöksentekoon.

Pitkäaikainen Lähi-idän liittolainenkin on samalla pelastettu, ainakin toistaiseksi. Syyrian presidentti Bashar al-Assad olisi ilman Venäjän väliintuloa helisemässä. Kovin hyvältä hänen asemansa ei vieläkään näytä, mutta Moskovalla on paljon sanottavaa hänen kohtalostaan ja mahdollisesta seuraajastaan.

Uusia liittolaisiakin on tullut: Syyrian kurdit ovat nyt Venäjän ystäviä.

Terrorismin torjunta oli operaation ainut julkilausuttu tavoite. Monet ovat pitäneet sitä Venäjän savuverhona ja tekosyynä pommikampanjaan. Terroristijärjestö Isisin asema on kuitenkin Venäjän operaation seurauksena varmasti heikentynyt. Ainakin Isisin öljykauppa on sujunut pommitusten vuoksi entistä huonommin.

Putinin venäläiset vastustajat ovat pitäneet koko sotaretkeä kotiyleisölle suunnattuna propagandatemppuna. Tarkoitus tai ei, mutta äänestäjäkunnan mobilisointi on onnistunut.

Enemmistö venäläisistä ryhtyi mielipidetiedustelujen mukaan kannattamaan Syyria-operaatiota heti kun sen alkoi, aiemmista epäilyistä huolimatta. Toisin sanoen Kreml osoitti, että sillä on kansan avoin valtakirja päätöksilleen.

Lisäksi Syyria-operaatio on tuottanut suuren määrän isänmaallista propagandakuvastoa televisiolle – parempaa kuin Ukrainan sota, johon yleisö on väsynyt ja johon se suhtautuu ristiriitaisesti.

Suurin sotaretken tappio on ulkopoliittinen: suhteet Turkkiin ovat pilalla. Venäjän reaktio oli poikkeuksellisen äänekäs, kun Turkin ilmavoimat pudotti venäläisen Su-24-koneen Syyrian ja Turkin rajalla marraskuussa. Kauppasuhteiden katkaiseminen on melkoinen takaisku sekä Venäjälle että Turkille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat