Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin kannattajan peilistä katsoo pettynyt valkoinen duunarimies

Trumpilaiset työskentelevät maataloudessa, rakennuksilla, teollisuudessa ja myyntialalla – tai ovat vailla töitä, kirjoittaa HS:n Laura Saarikoski.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Kolme asiaa, joihin esivaalien tuloksessa kannattaa kiinnittää huomiota
Kolme asiaa, joihin esivaalien tuloksessa kannattaa kiinnittää huomiota
Helsingin Sanomien Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski tiivistää, mikä muuttui Yhdysvaltain esivaalituloksen myötä. Editointi: Mark Autio.

Mistä on Trumpin kannattajat tehty?

Valkoisesta ihonväristä. Kesken jääneestä lukiosta. Ja kodista asuntovaunupuistossa.

Nämä piirteet nousivat tilastoista esiin, kun The New York Times -lehti selvitti Donald Trumpin kannattajien yhteisiä tekijöitä satojen eri muuttujien perusteella.

Trumpin kannatus on vahvinta sellaisilla alueilla Yhdysvalloissa, jossa taloudella menee huonosti. Trumpilaiset työskentelevät maataloudessa, rakennuksilla, teollisuudessa ja myyntialalla – tai ovat vailla töitä. Trumpin vahvimmilla kannatusalueilla Appalakkien hiilikaivosalueilla ja syvän etelän maaseudulla on korkea työttömyys ja heroiiniepidemia.

Toki Trumpin kannattajissa on myös vauraita, koulutettuja ja vähemmistöjä. Moni siirtolainen ei pidä siitä, että siirtolaisia tulee lisää, koska se voi heikentää aiempien tulijoiden asemaa työnhaussa. Trumpin ydinkannatusalueilla on kuitenkin vain vähän siirtolaisia.

Jos trumpilainen pitäisi esittää yhdellä kuvalla, siinä olisi valkoinen duunarimies, joka ei ole nähnyt reaalitulojensa kasvavan pariinkymmeneen vuoteen. Ammattiliitot ovat heikentyneet, tehdastyö on vaihtunut palvelualan hommiin, talosta on siirrytty asuntovaunuun.

Ja nyt mies puristaa kättään taskussa nyrkkiin.

Mutta hetkinen – eikö valkoisten duunarien pitänyt äänestää demokraatteja? Miten entinen työväenpuolue menetti ydinkannattajansa?

Koska perinteisestä duunaripuolueesta on tullut koulutetun eliitin puolue, väittää kolumnisti ja historioitsija Thomas Frank tuoreessa kirjassaan Listen, liberal (Kuuntelepas, liberaali). Frankin mukaan demokraattien ydinkannattajat ovat nykyisin lääkäreitä, juristeja, insinöörejä, it-väkeä ja luovaa luokkaa. Taloudellinen eriarvoisuus ei ole heidän suurimpia huoliaan.

Ongelma ei ole se, että presidentti Barack Obama olisi hylännyt demokraatit; ongelma on se, että demokraatit ovat hylänneet työväenluokan, kirjoitettiin The Washington Post -lehdessä.

Kuulostaako tutulta? Suomessa perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit kilpailivat duunarimiesten äänistä. Me tiedämme, miten siinä kisassa kävi.

Jos demokraatti aikoo päästä Valkoiseen taloon marraskuussa, hänen on alettava nopeasti ajatella sitä joukkoa, joka jäi jossain vaiheessa kelkasta ja mielestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat