Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA vaatii Pohjois-Koreaa armahtamaan pakko­työhön tuomitun amerikkalais­opiskelijan

21-vuotias yhdysvaltalaismies oli varastanut hotellista poliittista propagandamateriaalia.

Ulkomaat
 
KCNA / Reuters
Yhdysvaltalainen opiskelija Otto Warmbier liikuttui tiedotustilaisuudessa, jossa hän tunnusti syyllisyytensä. Kuvan julkaisi Pohjois-Korean keskusuutistoimisto helmikuun lopussa.
Yhdysvaltalainen opiskelija Otto Warmbier liikuttui tiedotustilaisuudessa, jossa hän tunnusti syyllisyytensä. Kuvan julkaisi Pohjois-Korean keskusuutistoimisto helmikuun lopussa. Kuva: KCNA / Reuters

Yhdysvallat vaatii Pohjois-Koreaa armahtamaan pakkotyöhön tuomitun yhdysvaltalaisen opiskelijan.

Pohjois-Korean korkein oikeus ilmoitti keskiviikkona tuominneensa opiskelijan 15 vuodeksi pakkotyöhön rikoksista valtiota vastaan.

”Kehotamme vahvasti Pohjois-Korean hallitusta armahtamaan hänet ja vapauttamaan hänet välittömästi”, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa syytökset, joiden perusteella yhdysvaltalaismies tuomittiin, eivät antaisi syytä pidätykseen tai vankeuteen Yhdysvalloissa tai ”lähes missään muussa maassa maailmassa”.

Virginian yliopiston opiskelija Otto Warmbier pidätettiin tammikuussa lentokentällä Pohjois-Korean pääkaupungissa, kun hän oli palaamassa Pekingiin. Häntä syytettiin poliittisen propagandamateriaalin varastamisyrityksestä hotellista Pjongjangissa.

Warmbier oli Pohjois-Koreassa kiinalaisen matkatoimiston järjestämällä viiden päivän matkalla. Hän oli myöhemmin tunnustanut vieneensä poliittista propagandaa sisältävän banderollin hotellista alueelta, jonne vain hotellin henkilökunta saa mennä.

Pohjois-Korean median mukaan Warmbier oli tunnustuksessa kertonut, että rikos oli suunniteltu. Hänen tarkoituksenaan oli viedä esine Wyomingin metodistikirkon jäsenelle, joka oli luvannut palkkioksi 10 000 dollarin arvoisen auton, mikäli varastaminen onnistuu, uutistoimisto AFP kertoo Pohjois-Korean valtionmedian raportoineen.

Pohjois-Korea vaatii ulkomaalaisilta usein julkisen tunnustuksen, joka tehdään viranomaisten tekemän käsikirjoituksen pohjalta.

Erilaiset esineet, julisteet ja banderollit, joissa tuodaan esille Pohjois-Korean johtajien saavutuksia ja kannustetaan kansalaisia ahkeruuteen, ovat yleisiä Pohjois-Koreassa. Niitä on esillä kaduilla, julkisissa tiloissa ja työpaikoilla.

Pidätys tapahtui tulenarkana ajankohtana, sillä Yhdysvallat on pyrkinyt YK:n turvaneuvostossa junailemaan Pohjois-Korealle tiukempia pakotteita ydin- ja ohjuskokeiden vuoksi.

Aiemmin Pohjois-Korea on käyttänyt ulkomaalaisia vangittuja kiristääkseen yhdysvaltalaisia poliitikkoja vierailemaan Pohjois-Koreassa. Vangitut on usein vapautettu korkean profiilin vierailujen jälkeen.

Yhdysvalloilla ei ole diplomaattisuhteita Pohjois-Koreaan.

Tällä hetkellä Pohjois-Koreassa on pidätettynä yhteensä kolme pohjoisamerikkalaista Warmbier mukaan lukien. Äskettäin 60-vuotias kanadalainen pastori tuomittiin elinkautiseen pakkotyöhön kansankiihotuksesta ja valtion vastaisesta toiminnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat