Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meriarkeologit löysivät harvinaisen hopeakolikon 500-vuotiaasta hylystä

Hylystä löytyneiden antiikkiesineiden joukossa on muun muassa harvinainen hopeakolikko, joka tunnetaan Indio-nimellä.

Ulkomaat
 
Tämän pienen kellon uskotaan kuuluneen Esmeralda-alukseen. Kuva on ruutukaappaus YouTube-videolta.
Tämän pienen kellon uskotaan kuuluneen Esmeralda-alukseen. Kuva on ruutukaappaus YouTube-videolta.

Brittiläisten johtama arkeologinen retkikunta on paljastanut 500-vuotiaan hylyn, jonka uskotaan kuuluneen legendaarisen löytöretkeilijä Vasco da Gaman laivastoon, kertoo brittilehti The Guardian.

Portugalilainen Esmeralda-alus upposi myrkyssä lähellä al-Hallaniyahin saarta vuonna 1503, vain viisi vuotta sen jälkeen kun Vasco da Gama löysi ensimmäisen meritien Euroopasta Intiaan.

Arkeologien mukaan aluksen kapteenina toimi Vasco da Gaman toisella Intian purjehduksella hänen setänsä, Vicente Sodré. Sodré ja hänen miehistönsä kuolivat myrskyssä.

Koska alus hajosi matalissa vesissä, itse laivasta on säilynyt hyvin vähän. Matalan lahden hiekasta on paljastunut kuitenkin tuhansia esineitä.

Hylystä löytyneiden antiikkiesineiden joukossa on muun muassa harvinainen hopeakolikko, joka tunnetaan Indio-nimellä. Ainoastaan yhden toisen Indio-kolikon tiedetään säilyneen nykypäivään asti. Molemmat hopeakolikot on lyöty vuonna 1499 Vasco da Gaman ensimmäisen Intian-matkan jälkeen.

Tutkimuksia johtaneen Blue Water Recoveries -yhtiön johtaja David L. Mearnsin mukaan kolikon löytyminen helpotti hylyn ajoittamista. Hylystä löydettiin myös tykinkuulat, joissa on Sodrén nimikirjaimet.

Mearnsin mukaan jännittävin löytö on kuitenkin metallilaatta, jossa on Portugalin vaakuna sekä kuva taivaallisesta maailmasta, joka oli silloisen Portugalin kuninkaan henkilökohtainen tunnus. Arkeologit ovat arvelleet, että se voi olla osa astrolabia, navigointilaitetta. Tästä ei kuitenkaan vielä olla varmoja.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä olisi erittäin tärkeä esine. Se on valmistettu arvokkaasta materiaalista, siinä on nämä kaksi ikonista symbolia: niitä ei leimata mihin tahansa varusteisiin. Se on tärkeä esine – mutta mikä se on?” Mearns pohti

Hän toivoo, että asiantuntijat auttaisivat tunnistamaan esineen.

Omanin kulttuuriministeriön edustajan Ayoub al-Busaidin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Oman toteuttaa merenalaisen arkeologisen kaivauksen.

Al-Busaidin mukaan löydös innostaa sulttaanikunnan viranomaisia etsintöihin uusien hylkyjen löytämiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat