Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Antibiootteja käytetään liikaa – lasten vastustus­kyky yleisiä infektioita vastaan heikkenemässä

Bristolin yliopiston ja Imperial College Londonin tutkijat syyttävät yleislääkäreitä siitä, että he määräävät lapsille liian usein antibiootteja.

Ulkomaat
 
Kimmo Taskinen
Tutkijoiden mukaan antibioottien rutiininomainen käyttö avohoidossa edistää lapsilla mikrobilääkeresistenssiä, joka voi kestää enintään kuusi kuukautta hoidon jälkeen.
Tutkijoiden mukaan antibioottien rutiininomainen käyttö avohoidossa edistää lapsilla mikrobilääkeresistenssiä, joka voi kestää enintään kuusi kuukautta hoidon jälkeen. Kuva: Kimmo Taskinen

Asiantuntijat varoittavat, että lasten vastustuskyky yleisiä infektioita vastaan on heikkenemässä, koska antibiootit eivät enää kykene tappamaan haitallisia bakteereita, kertoo brittilehti The Guardian.

Uusi tutkimus osoittaa, että lasten antibioottien liikakäyttö on esimerkiksi syypää siihen, että bakteerit muuttuvat jopa kuudeksi kuukaudeksi vastustuskykyisiksi antibiooteille tapauksissa, joissa virtsatietulehduksen aiheuttaja on kolibakteeri.

Bristolin yliopiston ja Imperial College Londonin tutkijat havaitsivat, että mikrobilääkeresistenssi on rikkaissa maissa lasten keskuudessa niin suuri, että tietyt yleiset antibiootit eivät enää toimi noin puoleen kaikista tapauksista.

Tutkijat syyttävät yleislääkäreitä siitä, että he määräävät lapsille liian usein antibiootteja.

”Antibioottien rutiininomainen käyttö avohoidossa edistää lapsilla mikrobilääkeresistenssiä, joka voi kestää enintään kuusi kuukautta hoidon jälkeen”, tutkijat toteavat.

Tutkijoiden päätelmät perustuvat analyysiin 58:sta aiemmasta tutkimuksesta, joissa tarkastellaan 77 783 bakteerin aiheuttamaa virtsatietulehdustapausta 26 maassa.

Kolibakteeri aiheuttaa arviolta 80 prosenttia virtsatietulehduksista. On arvioitu, että noin yhdellä tytöllä kymmenestä ja yhdellä pojalla kolmestakymmenestä on ollut virtsatietulehdus, kun he täyttävät 16 vuotta.

”Tutkimus on erityisen huolestuttava, sillä todisteet osoittavat, että lapsille turvallisesti annettavien antibioottien määrä on huomattavasti pienempi kuin vanhemmissa ikäryhmissä”, Royal Pharmaceutical Societyn antibiootteihin erikoistunut farmaseutti Conor Jamieson kommentoi.

Hän kehotti lääkäreitä muistamaan, että ”antibiootit eivät ole tavallisia lääkkeitä ja niitä on käytettävä harkiten”.

Ongelma on pahempi köyhemmissä, OECD:n ulkopuolisissa maissa. Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että vastustuskyky yleiselle ampisilliinille oli peräti 53,4 prosenttia lapsilla, joiden virtsatieinfektion oli aiheuttanut kolibakteeri OECD-maissa.

Vastustuskyky on korkeampi alle viisivuotiailla lapsilla kuin 6–17-vuotiaiden keskuudessa. Tulokset osoittavat, että mikrobilääkeresistenssin taso on yhtä korkea alle 18-vuotiaiden kuin aikuisilla.

”Tulokset viittaavat siihen, että aikaisempi antibioottien käyttö lisää riskiä vastustuskyvyn kasvamiseen tiettyjen antibioottien kohdalla enintään kuuden kuukauden ajan hoidon jälkeen”, sanoo tohtori Céire Costelloe Imperial College Londonista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat