Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korruptiosta epäilty Brasilian ex-presidentti Lula nousee ministeriksi

Korruptiotutkinnan kohteena oleva Brasilian ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva tekee paluun maan hallitukseen.

Ulkomaat
 
PAULO WHITAKER / Reuters
Brasilian entinen presidentti ja tuleva ministeri Luiz Inácio Lula da Silva kotinsa edustalla São Bernardo do Campossa sunnuntaina.
Brasilian entinen presidentti ja tuleva ministeri Luiz Inácio Lula da Silva kotinsa edustalla São Bernardo do Campossa sunnuntaina. Kuva: PAULO WHITAKER / Reuters

Korruptiotutkinnan kohteena oleva Brasilian ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva tekee paluun maan hallitukseen.

Lula –  kuten brasilialaiset häntä kutsuvat –  ottaa vastaan ministerinsalkun presidentti Dilma Rousseffin johtamassa hallituksessa.

Presidentinkanslia ilmoitti asiasta tiedotteessa.

Lula ottaa vastaan muun muassa hallituksen sisäisten asioiden koordinoinnista vastaavan tärkeän ministerinsalkun.

Veto oli ounasteltu mutta hyvin kiistanalainen liike yhä likaisemmaksi käyvässä poliittisessa draamassa.

Brasilian perustuslain mukaan liittovaltion ministerien tapaukset voi käsitellä vain korkein oikeus.

Lulan epäillään saaneen taloudellisia hyötyjä öljy-yhtiö Petrobrasin laajaan korruptioskandaaliin osallistuneilta yhtiöiltä.

Ministerinpesti tarkoittaa periaatteessa sitä, että hänen mahdollisesta pidätyksestään tai tuomiostaan ei päätä Petrobrasin korruptiotutkintaa johtava tuomari Sérgio Moro. Tämä on tuominnut vyyhdissä jo kymmeniä poliitikkoja ja liikemiehiä.

Se ei kuitenkaan tuo hänelle syytesuojaa tutkinnan edessä.

Lula itse on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään laittomaan.

Entinen ay-johtaja Lula oli presidenttikaudellaan 2003–2010 erittäin suosittu. Hän on yhä suorastaan ikoninen hahmo Brasiliaa johtavassa Työväenpuolueessa.

Puolueessa toivotaan, että poliittisesti kokeneen Lulan nimittäminen ministeriksi auttaa epäsuosittua Rousseffia välttämään viraltapanon, jota parlamentissa on viritelty. Presidentin eroa on vaadittu myös suurissa mielenosoituksissa eri puolilla Brasiliaa.

Sanomalehti Folha de São Paulon kolumnisti Igor Gielow kirjoitti Lulan nimittämisen tarkoittavan, että Rousseffista tulee tosiasiallisesti ”emerituspresidentti”.

Brasilialaislehtien mukaan Lulan ehtona hallitukseen tulemiselle on ollut talouspoliittisten linjausten rukkaaminen uusiksi. Hallituksen leikkauspolitiikka ei ole pidettyä Työväenpuolueen omien vasemmistoaktivistien keskuudessa.

Turbulenssia lisäävät pidätetyn Työväenpuolueen entisen senaattorin väitteet, että Lula ja Rousseff olivat tietoisia Petrobrasin korruptiosta ja pyrkivät puuttumaan sen tutkintaan. Monia muitakin keskeisiä poliitikkoja nimennyt senaattori kutsui itseään ”kaaoksen profeetaksi”.

Lulan nousu ministeriksi tässä tilanteessa on herättänyt myös kovaa arvostelua, ja nimityksen voi odottaa kohtaavan vastarintaa parlamentissa. Se kiihdyttää valtakamppailua Etelä-Amerikan suurimmassa maassa, joka on talouden taantuman ja korruptioskandaalien keskellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat